Gospodarstvo

Za cenitev dve ponudbi

Ljubljana, 27. 08. 2007 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ministrstvu za finance so odprli ponudbe za cenitev vrednosti Intereurope, Luke Koper in SŽ.

Komisija bo preučila obe ponudbi in odločitev predstavila v 60 dneh.
Komisija bo preučila obe ponudbi in odločitev predstavila v 60 dneh. FOTO: POP TV

Na razpis ministrstva za finance za cenitev vrednosti Intereurope, Luke Koper in Slovenskih železnic ter za izdelavo analize vpliva povezave družb s strateškim partnerjem na njihovo vrednost sta prispeli dve ponudbi. Obe sta prispeli danes dopoldne, oddali pa sta jih podjetji KPMG Poslovno svetovanje iz Ljubljane in Kapital Bank Grawe Group iz Avstrije. Cenovno bolj ugodna je ponudba Avstrijcev.

Podjetje KPMG, katerega predstavniki se danes niso udeležili javnega odpiranja ponudb na ministrstvu za finance, je v svoji ponudbi storitev ovrednotilo na 385.000 evrov brez DDV oz. 462.000 evrov z DDV. Popustov ponudba KPMG ne vključuje.

Prispele ponudbe je danes odprla štiričlanska komisija, ki ji predseduje Stanislav Berlec, v njej pa so še Luka Vesnaver, Tomaž Perše in Aleksander Nagode. Komisija bo preučila obe ponudbi in odločitev o oddaji javnega naročila sprejela v roku, ki je določen z zakonom o javnih naročilih, torej v 60 dneh.

Finančno ministrstvo je ponudbo avstrijske Kapital Bank Grawe Group prejelo danes ob 9.40, Avstrijci pa so storitev ovrednotili na 250.000 evrov vrez DDV. Kapital Bank Grawe Group je v ponudbi navedla zgolj vrednost brez DDV, saj kot tuja pravna oseba v vrednosti storitve ne navajajo DDV.

Pogovori z Deutsche Bahn

Slovenija se o možnostih za sodelovanje s slovenskimi transportno-logističnimi družbami pogovarja z nemško družbo Deutsche Bahn, o tem, kako naj bi projekt potekal, pa ni sprejete še nobene odločitve.

Ministrstvo za finance je razpis za cenilca vrednosti Intereurope, Luke Koper in Slovenskih železnic objavilo 17. julija, izteče pa se danes ob 10. uri. Ocena bo služila kot strokovna podlaga v pogajanjih Slovenije s tujimi partnerji za oblikovanje strateškega partnerstva, katerega cilj je posodobitev slovenske železniške infrastrukture v petem in desetem vseevropskem koridorju.

Slovenska pogajanja s tujimi partnerji

Predlog slovenske vlade je bil, da bi Nemcem prodali 49 odstotkov holdinga Slovenskih železnic, poleg tega pa bi kupili večino tudi v Luki Koper in Intereuropi, v katerih pa bi država ohranila 25 odstotkov in eno delnico. Nemci pa bi v zameno do leta 2020 v železniško infrastrukturo vložili približno 9 milijard evrov, poleg tega bi sofinancirali izgradnjo tretjega pomola Luke Koper in izdatno sofinancirali gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom.

Nemcem bi država prodala zgolj podjetje, medtem ko bi tiri ostali v slovenskih rokah. Po naših virih, naj bi Nemci vztrajali pri nakupu celotnega paketa, medtem ko nekateri predstavniki vlade ne bi prodali Luke Koper, saj naj bi jo na ta način prodali pod ceno.

Tudi Aerodrom Ljubljana o sodelovanju

Aerodrom Ljubljana si želi povezovanja z Deutsche Bahnom oziroma njihovim logističnim podjetjem Schenker ter s tem sodelovanja v nastajajočem logističnem holdingu, so potrdili pisanje današnjih Financ. Uprava Aerodroma Ljubljana, ki že nekaj let snuje načrte, da bi brniško letališče postalo regionalno tovorno središče, se bo v prihodnjih dneh sestala z vodstvi Luke Koper, Slovenskih železnic in Intereurope. Prek njih si namreč želi odpreti vrata do vodilnih mož Deutsche Bahna.

Predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir je za Finance dejal, da bi bila za Deutsche Bahn, predvsem njihovega logista Schenkerja povezava z Aerodromom Ljubljana zelo zanimiva.

"Prepričani smo namreč, da bi bilo lahko letališče Jože Pučnik zaradi bližine avtoceste, Luke Koper in železnice ter tudi ob pomoči Intereurope, ki že sodeluje z Adrio Airways, vodilni regionalni igralec na področju tovornega prometa," je dejal Skobir, ki meni, da bi lahko brniško letališče postalo pravo evropsko multimodalno tovorno prometno središče, ki ga v krogu skoraj 500 kilometrov, kljub bližini številnih pomembnih trgov, trenutno ni.

Projekt posebnega tovornega terminala bi bili na Aerodromu Ljubljana sposobni uresničiti tudi sami, vendar so stvari ob pomoči strateških partnerjev, kot je Deutsche Bahn, po besedah Skobirja še veliko laže in hitreje rešljive.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.