Gospodarstvo

SŽ: Potrebna so partnerstva

Ljubljana, 12. 09. 2007 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske železnice naj bi se do leta 2015 preobrazile v uspešnega integratorja transportnih storitev.

Prednost SZ je ugoden strateški položaj Slovenije in povezovanje z Luko Koper, meni direktor Puhan.
Prednost SZ je ugoden strateški položaj Slovenije in povezovanje z Luko Koper, meni direktor Puhan. FOTO: Mirko Kunšič

Slovenske železnice, ki so brez upoštevanja prodaje zemljišča v Novi Gorici polletje končale s 764.000 evri čistega dobička, naj bi se skladno z načrtom razvoja do leta 2015 strateško preobrazile v uspešnega integratorja transportnih storitev. Ker ob obstoječem potencialu ne morejo organsko rasti, so potrebna partnerstva in kooperacije, prehod iz lokalne v regionalno multiproduktno nišo, razvoj trženjskih sposobnosti, usmeritev na ciljne kupce ter integracija logistične storitve.

SZ brez konkurence?

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal generalni direktor Holdinga Slovenske železnice Peter Puhan, so se Slovenske železnice znašle v težkem položaju, saj liberalizacija pomeni novo in močnejšo konkurenco, koncentracija panoge vodi v dominacijo vodilnih panožnih velikanov, Slovenske železnice pa imajo pred tekmeci nedefinirane konkurenčne prednosti.

Slovenske železnice so v fazi nabave novih potniških garnitur, da bi povečale število potnikov, pa se bodo morale povezati tudi z drugimi prevozniki, zlasti s cestnim potniškim prometom.

Slovenske železnice se želijo skladno z načrtom razvoja v tovornem prometu na trgih držav nekdanje Jugoslavije pojavljati kot logist ter na območju 5. in 10. koridorja kot operater. Kot pravi Puhan, se je treba zavedati, da bi bili čez nekaj let v regiji sami nekonkurenčni. "Lepo bi bilo, če bi bile Slovenske železnice kot samostojno podjetje konkurenčne, ampak ne bomo," je realen Puhan.

Pri povezovanju se ne omejujejo

Generalni direktor železnic upa, da bo projekt povezovanja treh slovenskih logistov (Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope) z Deutsche Bahnom uspel. "Če ne bo, bomo vseeno morali iti po poti integracije. Ne vidimo načina, kako bi sicer samostojno izvajali začrtano poslovno politiko," je dejal.

Te dni so se v Sloveniji mudili predstavniki Deutche Bahna. Puhan se z njimi sicer ni sestal, je pa pojasnil, da ti ugotavljajo stanje na infrastrukturi ter potniškem in tovornem prometu. "Gre za pregled v fizičnem in ekonomskem smislu. Kolikor sem seznanjen, se čudijo, da smo ob tako slabi infrastrukturi in voznem parku tako dobri, in poudarjajo, da je treba odpraviti iz leta v leto večja ozka grla," je dejal.

Puhan je med prednostmi Slovenskih železnic sicer izpostavil ugoden strateški položaj Slovenije in povezovanje z Luko Koper, ob tem pa zatrdil, da se pri povezovanju ne omejujejo. Tako je v prihodnosti mogoče tudi povezovanje s pristaniščema v Reki in v Trstu, čeprav na železnicah tega še niso ovrednotili. Kot je še dejal Puhan, so v zadnjem času že prišle pobude z italijanske strani za povezovanje.

Pri storitvah, povezanih z infrastrukturo, je rast Slovenskih železnic mogoča z učinkovitim izvajanjem vzdrževalnih storitev in storitev upravljanja na območju Slovenije. Med pomembnejšimi nalogami pa Puhan izpostavlja odpravo ozkih grl, predvsem na 5. in 10. koridorju.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andry Andro
13. 09. 2007 16.49
Mogoče v naslednjem življenju!
theykilledKenny
13. 09. 2007 09.05
To bi pa rad doživel!