Gospodarstvo

Sarkozy bi pospešil reforme

Pariz, 30. 08. 2007 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nicolas Sarkozy bo predlagal novo skupno kmetijsko politiko v EU. Napovedal je tudi pospešitev davčne reforme v Franciji.

Svet ni še nikoli tako potreboval kmetijske proizvodnje ter varnosti prehrane, je prepričan Sarkozy.
Svet ni še nikoli tako potreboval kmetijske proizvodnje ter varnosti prehrane, je prepričan Sarkozy. FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je predlagal tudi bolj prožno zakonodajo o 35-urnem delovniku ter obratovalnem času trgovin ter spodbude za mala in srednja podjetja.

Razlagali so nam, da je kmetijske proizvodnje preveč, milijoni hektarjev obdelovalne zemlje pa bodo znova prišli v obdelavo in ne bodo več v prahi. Toliko bolje, saj nam kmetijske proizvodnje primanjkuje," je dejal Sarkozy in ocenil, da "svet ni še nikoli tako potreboval kmetijske proizvodnje ter varnosti prehrane".

"Predlagal bom, skupaj s kmetijskimi organizacijami, novo skupno kmetijsko politiko, saj nimam namena zapustiti francoskih kmetovalcev, ki ne želijo biti podpirani in živeti od subvencij, ampak želijo biti podjetni ter proizvajati," je dodal.

Skupna kmetijska politika EU (CAP) v sedanji obliki naj bi se iztekla leta 2013, vmesni vpogled v njeno učinkovitost pa naj bi bil opravljen leta 2008. Medtem ko si Francija, ki je največja prejemnica sredstev CAP iz proračuna EU, prizadeva za ohranitev trenutnega obsega proračunskih sredstev za kmetijstvo do leta 2013, pa si komisija želi njihovo zmanjšanje že prej.

Potrebno je okrepiti timski duh!

Sarkozy je v govoru francoskim delodajalcem napovedal tudi pospešitev davčne reforma ter večjo prožnost zakonskih določil o 35-urnem delovniku. Zavzel se bo tudi za spremembe obratovalnega časa trgovin, ki bi dovoljevale, da bi bile odprte tudi ob nedeljah. Trudil naj bi se okrepiti tudi mala in srednja podjetja skozi zakon, ki naj bi del javnih naročil rezerviral zgolj zanje. Znova se je zavzel tudi za združitev francosko-belgijskega energetskega koncerna Suez s francoskim državnim energetskim velikanom Gaz de France.

Jose Manuel Barroso poudarja, da je za uspešno igro v mednarodni tekmi za konkurenčnost treba razviti pravo strategijo.
Jose Manuel Barroso poudarja, da je za uspešno igro v mednarodni tekmi za konkurenčnost treba razviti pravo strategijo. FOTO: Reuters

Sarkozy je danes ustanovil tudi posebno komisijo, ki naj bi do konca leta podala predloge, kako odpraviti pravne, psihološke ter ekonomske zavore za gospodarski razvoj. Za predsedujočega komisiji je bil izbran nekdanji predsedniški svetovalec iz stranke socialistov Jacques Attali, v njej pa so poleg ekonomistov ter gospodarstvenikov še nekdanji evropski komisar Mario Monti ter nemška poslanka v Evropskem parlamentu Evelyne Gebhardt (PES).

Predstavnike zveze Medef na kongresu v bližini Pariza je nagovoril tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Poudaril je, da je za uspešno igro v mednarodni tekmi za konkurenčnost treba razviti zmogljivosti igralcev, okrepiti timski duh in zagotoviti, da bodo pravila igre enaka za vse.

Barroso se je sicer danes v Parizu na pogovorih o evropski gospodarski politiki poleg s Sarkozyjem sestal tudi s predsednikom francoske vlade Francoisom Fillonom, še poročajo tuje tiskovne agencije.









KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.