Gospodarstvo

Pokojnine navzgor

Ljubljana, 16. 02. 2007 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večina februarskih pokojnin je višja za 3,2, nekatere pa so se povečale za 3,8 odstotka.

Pokojnine so višje.
Pokojnine so višje. FOTO: POP TV
Po sklepu sveta znaša najnižja pokojninska osnova od 1. januarja dalje 467 evrov, najvišja pokojninska osnova pa 1868 evrov. Kmečka borčevska pokojnina je 397 evrov, kmečka pokojnina po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov 198 evrov, državna pokojnina pa 155 evrov.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je sklenil, da se večina pokojnin v februarju uskladi za 3,2 odstotka. Manjši del pokojnin, med drugim pri tistih, ki so se upokojili po 1. januarju 2006, pa se poveča za 3,8 odstotka.

Hkrati bo izveden poračun za januar. Zaradi višje pokojnine pa bodo nekateri izgubili pravico do varstvenega dodatka, je povedal namestnik generalnega direktorja zavoda Jože Kuhelj. Pokojnine se bodo torej uskladile v dveh različnih odstotkih. Po zakonu naj bi na tak način vzpostavili enakopravni položaj med upokojenimi v različnih obdobjih, je pojasnil Kuhelj.

Pogoji za varstveni dodatek

Svet je sprejel tudi sklep o pogojih za pridobitev in uživanje pravice do varstvenega dodatka v letošnjem letu. Uživalci starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine imajo v letu 2007 pravico do varstvenega dodatka, če njihovi dohodki, skupaj z dohodki družinskih članov, v letu 2006 ne presegajo 369 evrov mesečno oziroma 4433 evrov letno na posameznega družinskega člana. Varstveni dodatek je med tistimi dajatvami, ki so po novem prenesene v zakon o usklajevanju transferov in se letos ne bodo uskladile.

Lučka Boehm, v svetu predstavnica sindikatov, je opozorila, da bo treba v primeru, če bo statistika pokazala, da se je stopnja revščine zaradi izgube varstvenega dodatka pri delu upokojencev povečala, ukrepati. Po njenem opozorilu je zato nujna analiza teh podatkov. Generalni direktor zavoda Marijan Papež je povedal, da bodo 27. februarja sporočili, koliko prejemnikov varstvenega dodatka bo to pravico izgubilo.

Prejemnikov varstvenega dodatka je zdaj 47.700, so povedali v ZPIZ. Tako kot vsaki dve leti zdaj preverjajo pogoje, kdo je upravičen do njega in kdo ne.

Po Kuhljevih pojasnilih se tokratna uskladitev nanaša na pokojnine, ne pa tudi na druge dajatve, ki se po novem ne usklajujejo več tako kot pokojnine. Po zakonu o usklajevanju transferov, ki je začel veljati s 1. januarjem, se zdaj poleg varstvenega dodatka tudi na primer dodatek za pomoč in postrežbo, invalidnine za telesno okvaro in letni dodatek usklajujejo glede na gibanje cen življenjskih potrebščin v posameznem koledarskem letu. Uskladitev se opravi enkrat letno, in sicer januarja. Vendar pa v letošnjem januarju do uskladitve ni prišlo, saj se je njihova višina v lanskem letu povečala bolj kot cene življenjskih potrebščin.

Nespremenjena višina dajatev

Višina dajatev tako ostane v letošnjem letu nespremenjena, spremenila pa se bo januarja 2008, je dejal Kuhelj. To pa ne velja za varstveni dodatek. Njegova višina je namreč odvisna od višine pokojnine in tudi od osnove za odmero dodatnih pravic. Ker se osnova ni spremenila, pokojnine pa se bodo povečale, obstaja velika verjetnost, da bo del upravičencev z uskladitvijo pokojnin dosegel takšen znesek pokojnine, da ne bo več nižja od osnove za odmero dodatnih pravic. Tako nekateri ne bodo več izpolnjevali enega od pogojev za priznanje pravice do varstvenega dodatka, saj se bo njihova pokojnina izenačila oziroma bo celo presegala to mejo, je dejal Kuhelj.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fanimare
20. 10. 2008 11.38
Imam pripombe pa čeprav sem z pokojnino zadovoljen ,namreč kadar deli zavod dodatke k pokojnini ni pšravično da se deli po procenth ampak bi morali deliti vsem upokojencem deliti enako.ZAKAJ. ko smo se upokojevali smo tisti ki smo imeli večje plače smo dajali več PRISPEVKA za pokojnino zato imamo večje pokojnine.Danes pa ne plačujemo nič več zato bi morali deliti dodatke vsem enako .ČEIMA ZAVOD DOLOČENO VSOTO DENARJA ZA RAZDELIT NAJ VSOTO DELI Z ŠTEVILOM UPOKOJENCEV IN VSAK BO DOBIL ENAK .ZNESEK.Tako pa tudi med upokojenci nastajajo vedno večje razlike po sedanji delitvi
Uporabnik113189
19. 02. 2007 04.19
Zadnji čas je, da se naučite prebirati drobni tisk. Ja pokojnine se bodo povečale. Hkrati pa bo kar nekaj takšnih, ki bodo izgubili varstveni dodatek ali doživeli znižanje enega izmed drugih..Večina znižanj bo pri tistih, ki potrebujejo pomoč, sicer ne bi dobivali dodatkov. Še en korak od socialne države proč..ne vem kaj je tu dobrega?
neti
18. 02. 2007 16.42
ivan, ali postavljaš nove temelje ekonomije ali samo sanjaš? pa dobro zapravite te tri jurje, pa bo sigurno v bistrici deset novih delovnih mest! lp
ivo55
18. 02. 2007 15.44
Z večanjem pokojnin vlada povečuje porabo, poraba vzpodbuja gospodarsko rast, posledično večja poraba veča zaposlenost, le ta pa blaginjo in zadovoljstvo velikega dela populacije. Sami pozitivni učinki .... še sam postajam optimist.
civitasstain@gmail.com
17. 02. 2007 11.18
Saj nekaj pozitivnega v politiki