Gospodarstvo

Laščani še povečali delež

Ljubljana, 11. 11. 2005 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.K./STA/P.M.
Komentarji
0

KD Investments je Pivovarni Laško posredno prodal 7,6 odstotni delež družbe Mercator.

Laščani so za 4,27 odstotka delnic plačali 5,2 milijarde tolarjev
Laščani so za 4,27 odstotka delnic plačali 5,2 milijarde tolarjev FOTO: POP TV

Družba KD Investments je danes za investicijske sklade, ki jih upravlja, prodala skupaj 7,60 odstotka delnic družbe Mercator. Po ceni 38.050 tolarjev je Mercatorjeve delnice za Pivovarno Laško kupila Deželna banka Slovenije, po ceni 38.090 tolarjev pa Infond Holding. Njegov največji lastnik je Radenska, ki je del skupine Pivovarne Laško, ta pa je solastnica tudi nekaterih drugih lastnikov holdinga. Iz Pivovarne Laško so prek spletnih strani borze sporočili, da so pridobili 4,27 odstotka delnic Mercatorja, Laščani pa so za ta delež odšteli 5,2 milijarde tolarjev.

Kot so še pojasnili v Pivovarni Laško, je namen nakupa omenjenega deleža v Mercatorju portfeljska naložba. Več o nakupu tega deleža danes v Laškem niso želeli povedati.

Začel se je drugi val napovedovanih lastniških sprememb v Mercatorju
Začel se je drugi val napovedovanih lastniških sprememb v Mercatorju FOTO: POP TV

Pivovarna Laško je septembra odkupila 13,74-odstotni delež v Mercatorju od Slovenske odškodninske družbe (SOD). Laščani imajo tako po novem v lasti že več kot 21 odstotkov delnic najboljšega soseda.

Kot kaže bo komisijo vodila koalicija?

V LDS napovedujejo, da bodo v primeru, če jim bo predsednik DZ France Cukjati preprečil ustavno pravico, iskali nadaljnje poti. V opoziciji so prepričani, da je skupna komisija možna le, če koalicija ne bo vodila preiskave prodaje Mercatorjevih delnic. Zadevo naj bi do ponedeljka razjasnila pravna služba DZ.

Prav jesenska prodaja delnic Mercatorja s strani KAD in SOD je razburila duhove in sprožila več nadzornih pregledov. Opozicija je zaradi sporne prodaje vložila zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, vendar se je pri njeni ustanovitvi znova zapletlo. Še vedno namreč ni jasno, ali bomo imeli dve komisiji, ki bosta proučevali prodajo delnic. Tako kot opozicija, je tudi koalicija predlagala ustanovitev posebne komisije. Razlika je le v tem, da je opozicija vložila zahtevo za ustanovitev komisije za ugotovitev politične odgovornosti le pri poslu, povezanim s prodajo delnic Mercatorja s strani SOD in KAD Pivovarni Laško in Istrabenzu, koalicija pa zahteva komisijo za ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih pooblastil glede domnevnega oškodovanja družbenega premoženja pri vseh dosedanjih prodajah deležev KAD in SOD v gospodarskih družbah.

Danes pa se je znova zapletlo. Koalicija je namreč naštela kar 100 podjetij, v katerih naj bi komisija v treh letih preiskala domnevno sporne prodaje delnic, kar pa je po mnenju LDS in SD časovno nemogoče. Poleg tega menijo, da je bil koalicijski predlog vložen nepravilno.

Rop je prepričan, da je dejanski namen koalicije zamegliti zadeve, saj bi šlo za komisijo za zaščito vlade
Rop je prepričan, da je dejanski namen koalicije zamegliti zadeve, saj bi šlo za komisijo za zaščito vlade FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop je ustanovitvi ene komisije nasprotoval in v njej, če bo ustanovljena, poslanci LDS ne bodo sodelovali. Po njegovem mnenju iz mnenj parlamentarnih pravnikov izhaja, da prvo vložena koalicijska zahteva ne izpolnjuje pogojev kot tudi ne dopolnjena zahteva, ki so jo "ad hoc" za današnjo sejo kolegija vložile koalicijske stranke. V dopolnjeni zahtevi je sicer navedeno, da naj bi se preiskava nanašala tudi na prodajo državnih deležev v Mercatorju, vendar ob tem v koaliciji navajajo še več kot 90 drugih podjetij, kar pa je za Ropa zelo sporno, saj ni podrobno obrazložen sum domnevnih nepravilnosti.