Gospodarstvo

Kosmova postala predsednica

Ljubljana, 28. 05. 2007 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi nadzorniki Dela so se že sestali na ustanovni seji in za svojo predsednico imenovali Starino Kosem.

Lastniki Dela so na današnji skupščini razrešili dosedanje člane nadzornega sveta, predstavnike kapitala, Borisa Zupančiča, Dejana Jelovaca, Žana Jana Oplotnika in Andrejo Pihler ter imenovali tri nove člane: Andrijano Starino Kosem, Stojana Zdolška in Rebeko Lah. Novi nadzorniki so se že sestali na ustanovni seji in za svojo predsednico imenovali Starino Kosmovo.

Delove nadzornike vodi Starina Kosmova

Starina Kosmova je odstopila tudi z mesta članice nadzornega sveta družbe Triglav Naložbe
Starina Kosmova je odstopila tudi z mesta članice nadzornega sveta družbe Triglav Naložbe FOTO: POP TV


Kot je na novinarski konferenci po seji skupščine - sklicana je bila na zahtevo največjega, 94-odstotnega lastnika Dela, Pivovarne Laško - dejal predsednik uprave Dela Danilo Slivnik, bo uprava pod novimi nadzorniki nadaljevala svoje delo v okviru z letnim načrtom in programskimi izhodišči. "Cilj uprave, nadzornega sveta in lastnikov je uspešno podjetje v vseh pogledih," je zatrdil.

Po besedah Andrijane Starina Kosem nadzorni svet upravo Dela podpira v vseh njenih načrtih. "Strinjamo se z oceno uprave, da bodo potrebne nekatere uredniške spremembe. Potrebni pa bodo tudi določeni ekonomski ukrepi, da Delo kot osrednji slovenski časnik pridobi na kakovosti, poveča branost, ohrani vodilni položaj na domačem trgu in morda širi svoje poslovanje na tuje trge," je poudarila nova predsednica Delovih nadzornikov.

Zaposlene na Delu nadzorni svet, v katerem sedita še predstavnika zaposlenih Veso Stojanov in Tomaž Prpič, po besedah Starine Kosmove vidi kot ogromen intelektualni potencial, s katerimi je mogoče zastavljene cilje doseči. "Predstavniki kapitala v nadzornem svetu želimo, da Delo postane neodvisen od kakršnihkoli političnih in gospodarskih lobijev ter uspešno nadaljuje svojo strategijo in razvoj tudi v prihodnje," je zatrdila.

Kosmova podala odstopno izjavo

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak bo njeno odločitev spoštoval, tako do bo vlada o njeni razrešitvi razpravljala na eni od prihodnjih sej. Andrijana Starina Kosem je svoj odstop napovedala že pretekli teden, ko je tudi pojasnila, da se je za ta korak odločila v skladu z vladno uredbo o nezdružljivosti opravljanja javnih funkcij funkcionarjev in dela javnih uslužbencev z nadzorno funkcijo v nadzornih svetih in upravnih odborih gospodarskih družb.

Adrijana Starina Kosem in Danilo Slivnik
Adrijana Starina Kosem in Danilo Slivnik FOTO: POP TV

Starina Kosmova je sicer z 21. majem nepreklicno odstopila tudi z mesta članice nadzornega sveta družbe Triglav Naložbe. Ta odstop pa je bil povezan z vstopom Kosmove v nadzorni svet Dela. Državna sekretarka je namreč brez Triglava Naložb že članica v dveh nadzornih svetih, zakon o gospodarskih družbah pa posamezniku dovoljuje članstvo v največ treh nadzornih svetih.

Starina Kosmova je članica nadzornega sveta Slovenskih železnic in predsednica nadzornega sveta Kapitalske družbe, uprava Dela pa je Starino Kosmovo predlagala tudi v nadzorni svet te časopisno založniške družbe.

SOD prodal delež

Slovenska odškodninska družba je danes sklenila pogodbo o prodaji 10 odstotnega deleža v družbi Delo prodaja d.d.. Za 10 odstotni delež družbe Delo prodaja, d.d. je na sedež SOD prispelo več ponudb. Strokovne službe so ponudbe pregledale in podale izhodišča za nadaljnja pogajanja s ponudniki.

Prav zaradi večjega števila ponudnikov in želje po maksimiziranju odkupne cene za delež, se je SOD odločil za dražbo, kjer je bila izhodiščna cena 28 EUR za delnico. SOD je na dražbi odprodal 59.355 delnic. Najvišjo ceno, 28,50 EUR za delnico, je ponudila družba Nisa d.d.. Končna cena, ki jo je SOD dosegel za delež v družbi Delo prodaja, je prvotno prispelo ponudbo v višini 17,94 EUR presegala za dobrih 58 odstotkov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 05. 2007 20.08
Adijo Slivnik! Saj bo prišel nazaj preko Kresalove?i
KLIPAN71
29. 05. 2007 09.04
Ta Tomi pa je res faca. Včasih človek pomisli, da je iz drugega planeta. Novinarji na Delu da so ostali isti, ta pa je dobra. Mladina in Dnevnik pa naj bi bili partijski glasili. Sicer ne vem koliko je star, ampak očitno ne ve, da je ravno "partijska" Mladina z svojim pisanjem prva rušila nekdanjo oblast, v tem partijskem glasilu pa je delal tudi njegov vzornik Janez. Lastniki Dnevnika pa so Avstrijci za katere pa res nisem vedel, da so "partijci". Delo se imel naročeno kar nekaj let, ampak ko pa je v njem začel pisati kolumne ritoliznik Rupel, pa se mi je želodec obrnil.
exim@t-2.net
29. 05. 2007 08.40
končno je tudi g. Vizjak spoznal, kako zelo nesposobna je ta oseba. Škoda, da je v Delu, saj bo naredila "drek" tudi tu. Njej pritiče samo najoddalnejši kraj na tem planetu, kraj, kjer ne bo mogla delati škode. Na žalost se sprašujemo, če tak kraj sploh obstaja.
Uporabnik113189
29. 05. 2007 00.07
tomi, se mi zdi da širiš napačne informacije. Novinarji so se že zamenjali, nekateri so že odšli drugi so v odhajanju, zadnje ki so še ostali pa spoznaš z nalepko na "kljunu" in privezane za eno nogo..Prodaja je že alarmantno na dnu, zato kadrovske rošade. Kosmova tko ne zna nič drugega kot ljudi ob službe spravljat, tko da se že približno ve kakšno bo dogajanje v prihodnje..Najhuje bo, ko se bo lotila svojih..to bo šele zabavno..
tomi.passion@gmail.com
28. 05. 2007 21.16
Med komunisti nedvomno, sicer pa vam še vedno ostajata partijski glasili Mladina in Dnevnik, vira "zanesljivih" informacij. Sicer pa je to višek idiotizma. Dokler ste komunisti imeli v rokah Delo je bilo Delo izjemen časopis, sedaj pa kar neankrat ni, čeprav so novinarji ostali isti. Kako malo je potrebno, da se znebimo komunistov. Velja to formulo uporabiti še kje drugje.
malasutra@gmail.com
28. 05. 2007 18.23
jj na delo pošilja nove okrepitve. prognoza: prodaja bo padalaše naprej.