Gospodarstvo

Evrotarifa tudi v praksi

Ljubljana, 01. 08. 2007 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsi Mobitelovi in Simobilovi predplačniki že imajo vključeno evrotarifo, ostali naročniki morajo za vklop poslati zahtevo.

Mobitel in Simobil sta sprejela skupno evrotarifo, in sicer 0,588 evra za odhodne klice ter 0,288 evra za dohodne klice v državah EU območja
Mobitel in Simobil sta sprejela skupno evrotarifo, in sicer 0,588 evra za odhodne klice ter 0,288 evra za dohodne klice v državah EU območja FOTO: Reuters

Največji slovenski operater mobilne telefonije Mobitel je danes v skladu z uredbo EU o gostovanju v tujih mobilnih omrežjih, t.i. roamingu, vklopil evrotarifo 630.000 svojim uporabnikom, ki so se za to odločili v juliju, so sporočili iz družbe. Pri Simobilu so evrotarifo svojim naročnikom omogočili že v nedeljo, v torek pa so jo vključili 182.000 svojim predplačnikom. Sicer pa so doslej zahtevo za priklop na evrotarifo dobili od 13.800 naročnikov, so povedali v Simobilu.

Mobitel je evrotarifo vključil vsem Mobiuporabnikom in naročnikom, ki so zahtevo zanjo poslali do konca meseca julija
Mobitel je evrotarifo vključil vsem Mobiuporabnikom in naročnikom, ki so zahtevo zanjo poslali do konca meseca julija FOTO: POP TV

V skladu z novo uredbo EU o roamingu, ki je v veljavo stopila 20. junija, so morali operaterji mobilne telefonije svoje stranke v mesecu dni obvestiti o novi evrotarifi, ki bo omogočala cenejše klice znotraj EU, nato pa jo tistim, ki so se za to odločili, najkasneje v mesecu dni tudi vključiti. Uporabniki imajo sicer še dva meseca časa, da se odločijo, ali bodo izbrali evrotarifo ali katero drugo tarifo za roaming, sicer jim bo evrotarifa vključena avtomatično. To bodo pri Mobitelu storili 30. avgusta, pri Simobilu pa 29. septembra.

Mobitel in Simobil sta za svoje uporabnike določila enako evrotarifo. Za odhodne klice iz držav EU bodo morali naročniki obeh operaterjev plačevati 58,8 centa na minuto pogovora, za dohodne klice v državah EU pa 28,8 centa, kar sta sicer zgornji mejni vrednosti, ki ju določa uredba EU.

Sramotilni steber za kršitelje

Evropska komisija pa je sporočila, da bo konec tedna objavila imena vseh operaterjev mobilne telefonije, ki v skladu z novo uredbo o gostovanju v tujih mobilnih omrežjih do 30. julija niso obvestili svojih uporabnikov o novi evrotarifi. Kot so napovedali v Bruslju, bodo kršitelje "pribili na sramotilni steber", je poročal evropski spletni bilten EUobserver.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ansev88
02. 08. 2007 21.12
Obupala sm :) Al mi kr tko kenslajo komentarje al majo pa vse skupi mal zmedeno tam...
Prvo Bore
02. 08. 2007 20.43
Nič okoli Šiške. Problem je v tem, da TUŠ ni vklopil svojih telefonov pravočasno in sedaj ne vem kako mislijo priklapljati, če si zunaj. Če Ti telefon omogača SKYpe, ga uporablji, je še zmerom najcenejši, mapak za oddaljene države.
ansev88
02. 08. 2007 20.35
Ma men zdej s temi komentarji ni cist nc vec jasno, enkrat so, enkrat jih ni... Mislm vse skupi je en drek. Prvo borec ma jst nism nc placvala, sam pa poznam nekoga, k je zdej v tujini in ma vklopljeno neko varjatno za mal cenejse klice, ce hoce met evrotarifo more tist skolpt. Evrotarifo bi mu pa prklopil pa glih ko bi prsu domov... Cist neki namedeno vse skupi. Aja kaj je s to Šiško neki?
ansev88
02. 08. 2007 19.21
Nene jst nism nc placala, sam vem kako to gre :) ce si recimo zdej bilokje v EU pa mas dolocene ugodnosti, mors te ugodnosti najprej skolpit, da ti lahko vstekajo evortarifo, to pa zna trajat :S in medtem ko cakas, se pogovarjas pac po najdrazji tarifi. Mal cudn sistem, ampak dobr. Na Hrvaškem se bodo pa pomoje tut kej kmal spomnli na kaksne popuste in podobno, da ne bodo zaostajal prevec. Kaj je pa s Šiško?
Prvo Bore
02. 08. 2007 14.32
ansev :o) ja kaj si plačala dvojno tarifo. ma to je zopet metanje peska v oči Slovencem. Naj še uvedejo na Hrvaško, pa bo. Za sedaj me še ne zanima Bruselj, mogoče kdaj drugič. Kao je kaj v Šiški ansev
ansev88
02. 08. 2007 14.24
Se opravičujem ker se moji komentarji podvajajo. Tehnične težave :) Lp
ansev88
02. 08. 2007 12.45
Am vidm, da mojga kometarja glih ni poslalo, tko da ga bom kr še enkrat napisala. Da mi ni jasno, zakaj morjo naročniki čakat en mesec, da mu vklopjo to evrotarifo. In kaj nej nardijo taki, ki so v tujini in bi radi čimprej cenejš klicali? Drugih ugodnosti ne morejo imeti, če želijo da jim priklopijo evrotarifo. Po tej logiki morajo plačevati najdražjo tarifo pogovor in imajo precej visoke račune, ko pa pridejo domov jim pa pošljejo sporočilo, da so jim vklopili evrotarifo. Upam, da do takih neumnosti ne bo prihajalo tudi v nadaljne in da bodo operaterji nehali služiti mastne denarce. Lp
ansev88
02. 08. 2007 12.36
Men sam ni jasno, zakaj morjo naročniki čakat en mesec, da ti prklopjo vse skupi? In kaj nej pol nekdo nardi, če je v tujini in bi mel rad to čimprej urejeno? Klicat mora po najdražji tarifi, ker drugih ugodnosti ne morš met pač vkloplenih, če hočeš da ti vklučjo evrotarifo. Vklopjo ti jo pa ko prideš domov in maš tak velik račun, da ti kr slabo pride. Važno, da se dnarci obračajo za operaterje. Upam, da bodo to čimprej uštimal in da bo z leti res tolk nižja tarifa.