Gospodarstvo

Nekdanji delavci tožijo Muro

Ljubljana/Murska Sobota, 20. 07. 2010 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Murinih hčerinskih družb tožijo matično družbo. Zahtevajo 50 milijonov evrov. Stečajni upravitelj odgovarja: "Ravnal sem strokovno, ampak bi želel, da delavci nekaj dobijo. Vendar je to stvar zakona, ne osebnega mnenja."

Nekdanji delavci treh Murinih hčerinskih družb, ki so končale v stečaju, so zoper matično družbo Mura v stečaju vložili tožbe za uveljavljanje prerekanih terjatev. Stečajna masa hčerinskih družb namreč ne zadošča za njihovo poplačilo, zato so jih prijavili v stečaju matične družbe, a jih je stečajni upravitelj prerekal.

Delavci Murinih hčerinskih družb, ki so šle v stečaj, tožijo matično družbo.
Delavci Murinih hčerinskih družb, ki so šle v stečaj, tožijo matično družbo. FOTO: POP TV
Na današnji dražbi Mure v stečaju so od petih apartmajev na Pagu prodali tri oziroma na dveh dražbah so prodali na tem otoku od sedemnajstih le sedem apartmajev. Dva sta bila danes prodana kupcem po izklicni ceni, pri enem pa so jo dvignili za 5000 evrov. Eden od kupcev je bil iz Prekmurja, drugi iz Novega mesta, tretji pa Hrvat, ki tam že ima apartma in ga je kupil še v nadstropju.

Potem ko je Okrožno sodišče v Murski Soboti v stečajnem postopku nad Muro minuli petek objavilo končni seznam preizkušenih terjatev in sklep o preizkusu terjatev, je začel teči tudi enomesečni rok za vložitev tožb nekdanjih delavcev Murinih hčerinskih družb Mura – Ženska oblačila, Mura – Moška oblačila in Muralist zoper družbo Mura za ugotovitev obstoja prerekanih terjatev, predvsem iz naslova neizplačanih plač in odpravnin.

Tožbo je že v petek vložil odvetnik Borut Soklič, stečajni upravitelj družbe Mura – Ženska oblačila, in sicer za 1620 delavcev, ki so ga za to pooblastili. Kot so pojasnili, primarni zahtevek za delavce znaša 50 milijonov evrov, podredni pa je postavljen na 12 milijonov evrov. Vložitev tožbe v imenu delavcev hčerinskih družb – vseh je bilo okoli 1900 – je napovedal tudi odvetnik Franci Matoz, ki je zbral nekaj manj kot 150 pooblastil, tožbo pa namerava vložiti v nekaj dneh.

Odvetnika sta prepričana, da je stečajni upravitelj Mure Branko Đorđević neupravičeno prerekal terjatve delavcev hčerinskih družb. "Prav je, da je tožbo vložena, da bomo dobili sodno prakso in vedeli, kako v prihodnje ravnati," je povedal Đorđević. Ponovil je, da je, ko je proučil zakonodajo, ugotovil, da terjatev ne more priznati, da pa lahko delavci svoje pravice dokažejo na sodišču. "Ravnal sem strokovno, ampak bi želel, da delavci nekaj dobijo. Vendar je to stvar zakona, ne osebnega mnenja."

Ali bo v stečajni masi matične družbe dovolj premoženja za poplačilo terjatev delavcev, je po njegovih besedah odvisno od prodaje premoženja. "Kot sedaj vidimo, se premoženje po tržni vrednosti ne more prodati. Vrednost industrijskih nepremičnin je padla za 30 odstotkov," je dejal Đorđević, ki zato težko oceni, koliko bodo na koncu iztržili. Murino premoženje se na dražbah prodaja od 17. junija, ena od dražb je sklicana za danes.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yerbas
21. 07. 2010 10.17
Stečajni upravitelj jih je strokovno SESUL En politik pa je dobil denar...... Zdaj ima jahto v hrvatskem jadranu
b77
20. 07. 2010 20.30
in dobili bodo prst v rit
Madeyya
20. 07. 2010 18.49
Glede na to, da je bilo vse zgrajeno z udarniškim delom, samoprispevki naj delavci preprosto svoje vzamejo nazaj.
odbogaposlan
20. 07. 2010 18.22
spet bodo oderuški odvetniki in sodišča pobrala denar!
moongirl3
20. 07. 2010 18.22
Đorđević: "Ravnal sem strokovno, a po srcu bi želel, da delavci nekaj dobijo. Vendar je to stvar zakona, ne osebnega mnenja." in koliko denarja je on pokasiral za upravljanje stečaja?!?
levaki-tajkuni
20. 07. 2010 18.12
Pogodbo so pa sestavili Huber, katerega je domači Vestnik opisal kot pijavka. V podpis delavcem pa je podal Direktor Gomboc iz Rakičana. Če ni vedel kaj je bilo napisano je sramota da je lahko direktor, če je pa vedel pa ga je lahko sram, ker je na sestanku z delavci govoril da bo tako najboljše za delavce " v narekovaju seveda
levaki-tajkuni
20. 07. 2010 18.09
Če kdo ne ve za kaj se gre: DElavcem so dva meseca pred stečajem dali v podpis pogodbe s katerim so delavce zavedli da se odpovedujejo odpravnini. V zameno so jim obljubili nadaljno delo v muri v nasprotnem primeru pa da jih odpustijo. Seveda na papirju ni bilo napisano v takem preprostem jeziku ampak v takem načinu da je lahko razumel samo kakšen pameten odvetnik.
402576
20. 07. 2010 15.48
najboljše je izkoriščati delavce pol pa rečti da ni denarja za plače in to je to..
nlpolog
20. 07. 2010 15.17
Zdaj se hvalijo da imajo dobiček,nas pa gdaj smo še delali so nas pa okrog prinašali,nas norili niti na kavo nismo smeli iti,pa še dosti se je zu dogajalo kar se nigdar nebo izvedelo,če drugače ne gre naj gre prek tožbe,pa še dobro bi bilo da se še enkrat zberemo pred lopvsko, tisti ki so vodili Muro...