Črna kronika

Čez vikend iz avtomobilov kradli denarnice in osebne stvari

Novo mesto, 14. 10. 2024 13.01 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so v preteklih dneh zaznali povečano število vlomov v osebne avtomobile. Policisti so ugotovili, da so storilci vlamljali predvsem v vozila na parkirnih mestih prireditvenih prostorov in vozila, parkirana na gozdnih poteh. Iz več avtomobilov niso ukradli ničesar, je pa pri vseh vlomih nastala velika premoženjska škoda.

Na parkirnem prostoru izobraževalne ustanove na Otočcu je v petek zvečer osumljenec vlomil v kar sedem avtomobilov. Iz petih ni odtujil ničesar, povzročil pa je veliko premoženjsko škodo zaradi poškodb vozil. Iz dveh vozil je odtujil skupno 270 evrov. Tam pa so v vozilo vlomili tudi v nedeljo, ko so lastniku ukradli denarnico in ga oškodovali za okoli 3000 evrov, so sporočili s PU Novo mesto.

V petek je v gozdu na območju Gorenje Pirošice nekdo vlomil v osebni avtomobil, iz katerega ni odtujil ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 1000 evrov škode. Enak vlom so policisti obravnavali tudi na Šentjernejski cesti v Novem mestu, kjer je osumljenec prav tako oškodovanca oškodoval za 500 evrov materialne škode. 

V noči na soboto so na parkirnem prostoru v Pesjah vlomili v dva avtomobila, iz enega ponovno niso odtujili ničesar, iz drugega pa so ukradli torbico z denarjem, dokumenti in bančno kartico. Z vlomi je neznani storilec povzročil za okoli 2000 evrov škode. V gozdu pri Globočicah pa je popoldne nekdo vlomil v vozilo in iz vrat odtujil bančno kartico s priloženo PIN kodo, kasneje na bankomatu pa opravil tri dvige denarja v znesku 420 evrov. 

Vlom v avto
Vlom v avto FOTO: Shutterstock

V soboto so prav tako na prireditvenem prostoru v Šmarjeti vlomili v avtomobil in z vlomom povzročili za 1000 evrov škode. Zvečer pa so na Topniški cesti v Novem mestu vlomili v še eno vozilo in odtujili torbo z oblačili in osebnimi predmeti, denarnico z denarjem, dokumenti in bančno kartico. Z vlomom in tatvino so oškodovanko oškodovali za 1800 evrov.

Tudi na parkirnem prostoru gostinskega lokala na območju Sremiča so v noči na nedeljo neznanci vlomi v osem avtomobilov. Iz treh ni bilo ničesar odtujenega, v drugih pa so našli in odtujili torbice z denarjem, dokumenti in osebnimi predmeti.

Policisti pozivajo k previdnosti in upoštevanju samozaščitnih ukrepov

"V zadnjih dneh smo ponovno obravnavali več vlomov v avtomobile. Policisti so ugotovili, da so storilci vlamljali predvsem v vozila na parkirnih prostorov prireditvenih prostorov, izpostavljena pa so tudi vozila, parkirana v gozdovih in na gozdnih poteh. Po preveritvi okoliščin in na podlagi opravljenih razgovorov je bilo ugotovljeno, da so bili v večini primerov žrtve tisti vozniki, ki so na vidnih mestih v vozilih nezavarovane odložili različne predmete, tudi denarnice z dokumenti, bančnimi karticami s PIN kodami in denar. Storilci so vlamljali z naviranjem vrat, razbitjem stekla in na ta način povzročili tudi premoženjsko škodo na vozilih," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Občane so zato ponovno pozvali, naj upoštevajo osnovne samozaščitne ukrepe, s katerimi lahko zmanjšajo tveganje, da postanejo žrtev kaznivega dejanja. "Vsem svetujemo, da v vozilih brez nadzora ne puščajo predmetov. Tudi predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so vaba za storilce, škoda na vozilu pa bo v tem primeru večja, kot je vrednost odtujenih predmetov," so zaključili pri Policiji. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
14. 10. 2024 16.12
Treba bi jih bilo počakati s šibrovko, nabasano s soljo in ščetinami! Potem bi hitro videli, kdo se v oštariji dolgo ne bi usedel.
Nightingale
14. 10. 2024 14.07
+2
Transferji ne zadostujejo?
Razumnež
14. 10. 2024 13.36
+5
Namesto, da bi storilcem sekali dlani smo prišli do tega, da moraš ti paziti in skrivati stvari pred lopovi.... !? Pa če pustim na havbi avta denarnico je nima kdo kaj pipat !!!
oježeš
14. 10. 2024 15.23
+1
Bo treba nastaviti kakšen avto, pa s puško nekaj stran od avta počakati na vlomilca. Edino zdravilo za zmanjšanje kraje. Drugače tudi če ga dobijo, je takoj spet na prostosti in lahko nadaljuje z vlomi.