Tujina

'Pogovori med Hrvaško in Slovenijo gredo naprej'

Zagreb/Bruselj, 06. 06. 2010 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška premierka je po zaprtju naših volišč dejala, da ne želi komentirati možne izide slovenskega referenduma o arbitražnem sporazumu. Kot je dejala, so "odločitev sprejeli slovenski državljani".

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes v Zagrebu dejala, da sta se po zaprtju slovenskih referendumskih volišč slišala s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem, ki ji je povedal, da Slovenija ne bo več blokirala Hrvaške ter da bosta državi nadaljevali pogovore o vseh odprtih vprašanjih.

Arbitražni sporazum je na današnjem referendumskem glasovanju dobil podporo večine volivk in volivcev. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je po neuradnih podatkih za uveljavitev sporazuma glasovalo 51,48 odstotka volivk in volivcev, proti pa 48,52 odstotka.

Borut Pahor in Jadranka Kosor v Karnjski Gori-1
Borut Pahor in Jadranka Kosor v Karnjski Gori-1 FOTO: Aljoša Kravanja

Kosorjeva v telefonskem pogovoru za hrvaško nacionalno televizijo ni želela komentirati možne izide današnjega slovenskega referenduma o arbitražnem sporazumu. Kot je dejala, so "odločitev sprejeli slovenski državljani". Izpostavila je, da je slovenska vlada zelo previdna glede ocen izidov referenduma, sama pa zelo ceni današnjo izjavo Pahorja, ki ji je zatrdil, da Slovenija ne bo več preprečevala hrvaških pogajanj z EU.

Pot do današnjega dne je bila dolga in naporna, na trenutke celo napeta. Glavna akterja sta bila premier Pahor in njegova hrvaška kolegica Kosorjeva.

Kot je poudarila, je premier Pahor v današnjem telefonskem pogovoru potrdil, da bosta nadaljevala dialog ter da bosta državi zaprli odprta dvostranska vprašanja. Izrazila je prepričanje, da bo Hrvaška kmalu odprla tudi pogajalsko poglavje 31. o skupni zunanji in varnostni politiki. Ob tem je spomnila, da je Hrvaška po dogovoru o arbitražnem sporazumu odprla in zaprla več pogajalskih poglavij kot v prejšnji štirih letih in pol.

Kot je ponovila, je za Hrvaško pomembno, da je po dogovoru o arbitražnem sporazumu o načinu za urejanje spora o meji ločila pogajanja od vprašanja meje ter da bodo vsi postopki glede arbitražnega sporazuma začeli teči po hrvaškem podpisu pristopne pogodbe z EU, "ko bo Hrvaška praktično članica EU".

Hrvaška premierka je še napovedala, da se bosta s Pahorjem znova slišala drevi in jutri zjutraj.

Josipović: Izid referenduma je zmaga za Slovenijo, Hrvaško in Evropo

Današnji rezultat kaže na politično zrelost tako Hrvaške kot Slovenije, meni predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za EU Vesna Pusić. Smo pa še daleč od rešitve, dodaja.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je ocenil, da je podpora arbitražnemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško na referendumu v Sloveniji zmaga Slovenije, Hrvaške in Evrope. Kot so še sporočili iz urada hrvaškega predsednika, bo rezultat referenduma očitno spodbudil "trend poti navzgor" v prijateljskih odnosih med državama.

Josipović se je nocoj že pogovarjal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom in premierom Borutom Pahorjem, ki je obema čestital za uspešno izveden referendum ter njuni politiki miru in prijateljstva.

Kot so še dodali v uradu hrvaškega predsednika, bo slovenska podpora omogočila Hrvaški, da "sklene pristopna pogajanja brez obremenitve s sporom o meji, ki bo svojo rešitev našel v arbitraži". V Josipovićevem uradu so poudarili tudi, da gre za prispevek konceptu širitve EU, ki obsega Hrvaško, v prihodnosti pa tudi vse države Jugovzhodne Evrope.

Arbitražni sporazum: Kaj sledi?

Volilni upravičenci so sporazum najbolj podprli v Izoli, največ podpornikov pa je imel sporazum v Ribnici. Največja udeležba je bila sicer v volilni enoti Ljubljana-Center.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravil pozitiven izid referenduma o arbitražnem sporazumu v Sloveniji in poudaril, da je to "pomemben korak naprej". Evropska komisija se po njegovih besedah sedaj veseli dokončne ureditve tega spora. "Zelo pozdravljam podporo, ki so jo Slovenci na referendumu izkazali arbitražnemu sporazumu, ki sta ga podpisali vladi Slovenije in Hrvaške," je v sporočilu za javnost zapisal Barroso.

Poleg tega je predsednik komisije še poudaril, da je rešitev tega dvostranskega vprašanja "pomemben signal za regijo in odnose med Slovenijo in Hrvaško".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
08. 06. 2010 00.14
... menda se tud z lupčkanjem daleč pride...
MERDE-AVE-MERDE
07. 06. 2010 10.08
Še sreča da večji del levice ni šel na volišča
mastablasta
07. 06. 2010 09.21
sherum07.06.2010, 08:02 LOL ti, si pa bolj mlad, ker očitno ne veš kako je bilo 91. :-) "tuja" vojska je bila že v Sloveniji. Takoj ko so p0ostali tuja vojska v pravem pomenu besede so jih skušali blokirati, kjer so jih lahko. pravzaprav, smo vsi nekaj prispevali k blokadi. tudi civilisti (npr. tovornjakarji)
303
07. 06. 2010 08.26
mah prepognte se pa naj vas hrvati...
balkanRail
07. 06. 2010 08.25
še tako daleč ma pahor veze da mi še komentarje odstranjajo.
Janko35
07. 06. 2010 08.21
Sedaj pa se bo Pahorček lahko zopet lizal z Kosorjevo,Izdajalec
Trglav
07. 06. 2010 08.13
Absolutno podpiram voljo naroda, izražene na referendumu. Veseli me tak rezultat; prvič zato, ker se bodo politiki prenehali neprestano napajati na nesreči prebovalcev, ki živijo ob meji in se bo to maratonsko jalovo početje končalo in drugič, da se bodo Hrvatje zavedli, da je zadeva šla skozi šivankino uho, torej ne govorimo o neki ljubezni ali popustljivosti do Hrvaške temveč zgolj o pragmatičnosti, saj dosedanje "nategovanje" res ni vodilo nikamor več. Upam pa, da bodo sedaj naši pravniki naredii vse, da bo stanje na meji dejansko čimbolj pravično za obe strani, saj sicer miru, četudi samo besednega,ne bo nikoli. Jasno nam mora biti, da bosta morali biti obe strani zadovoljni, če bomo hoteli mir. Zato se potrudimo vsi skupaj v to smer: pravniki naj svojo domačonalogonaredijo čimbolje, politiki naj zginejo na poćitnice, mediji naj nas obveščajo normalno in ne pompozno za vsak najmanjši kakec,mi državljani pa bodimo ponosni, dasmo naredili dobro delo. In prav je tako!
RealityView
07. 06. 2010 08.06
milan8807.06.2010 ne zavajaj - istrani bila vedno slovenska, ampak večinoma italijanska
sherum
07. 06. 2010 08.02
Človek ne more razumet , kaj se grejo ti politik. Gospod Janša je bil obrabni minister v tistih časih -, pustil je da je tuja vojska zasedla naše ozemlje- potem je bil premier , z gosp. Sanaderjem sta se zabaval o vprašanju naše meje , danes pa kriči da so volilci , kateri so bili za arbitražni sporzum , pustili našo zemljo in morje hrvatom .Pa kaj so to za eni politiki , ki ne vejo kaj so včeraj govorili in razdvajajo slovensko ljudstvo. Človek pride do zaključka da tu se ne gre za mejo ampak za prevlado nad ostalimi in za uveljavitev njihove politike , ki pa mislim , da pri slovenskem ljudstvu ne bodo nikoli uspeli.
zulj001
07. 06. 2010 07.51
Potporniki, poslušajte izjavo g.Vesne Pusic,pa vam bo jasno o čem ste odločali.......
jurgelj
07. 06. 2010 06.28
Od leta1991 se že pogovarjamo z hrvati o meji ampak zemeraj imajo hrvati figo v žepu žal nemorjo iz svoje kože-takšni so pač.....če bo uspelo Pahorju rešiti to zadevo bo pač spet malo slovenske zemlje prodal..in pesem Samo miljon nas še živi bo le še zgodovina-itak je že menda statistično
WikiX
07. 06. 2010 06.14
Dovolj je bilo fars in cirkusa, gremo na delo. Naloga arbitražnega sodišča- 3.člen, (1) Arbitražno sodišče določi: (a) potek meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na kopnem in morju; Naprej piše, da je takšna odločitev za obe strani dokončna in zavezujoča. Piše tudi, da morata državi odločitvi prilagoditi zakonodajo oziroma statut. Ne piše pa, na katere dele meje točno se nanaša in se lahko torej spremenijo tudi vse meje. Če se spremenijo te, se morajo spremeniti tudi meje s sosednjimi državami, ki lahko s tem postanejo stranke po arbitraži? (b) stik Slovenije z odprtim morjem; Stik pomeni popolno približanje dveh ali več predmetov, mesto kjer se stikata, pojav ali stanje, ko sta dve stvari tako blizu skupaj, da je med njima mogoče prehajanje česa, stik med dvema točkama v tokokrogu, ki imata različen električni potencial, kar omogoča medsebojno dogovarjanje, sodelovanje, spoznavanje, odnos, ko je mogoče medsebojno vpluivanje, ujemanje glasov. Prost pomeni ki je brez obveznosti in lahko sam razpolaga s svojim časom, s katerim lahko človek sam razpolaga, ker nima določene obveznosti, ki ga to, kar izraža dopolnilo, ne veže, ne omejuje, ki pri določenem dejanju ni vezan, omejen s kako zahtevo, predpisom, ki ni oviran, omejen v svobodi gibanja, ki ne ovira, omejuje gibanja zaradi določenega predmeta, dejstva, ki ni zaseden, oddan, ki ni s čim povezan, oviran in se lahko uporabi za določen namen, ki opravlja svojo dejavnost brez pripomočkov, preprost, neizobražen, neolikan, prostaški, enostaven. (c) režim za uporabo ustreznih morskih območij. Nikjer ni jasno, če gre tudi za nova Italijanska oziroma Evropska področja, s katerimi so se že zmenili s Hrvati, ali se lahko pogovarjamo le o določenem paketu, ki bo šele dogovorjen...
jaka64
07. 06. 2010 00.18
Sedaj pa bodo morali domačo nalogo napisati arbitrom. Gotovo bodo spet pozabili omeniti mejo na kopnem in bodo vsevprek flancali o stiku morja z morjem in prehodu morja med morjem... nobenemu še ni prišlo na misel dokumentirati katastrske meje na kopnem. Dvajset let se je natančno vedelo, čigava je zemlja levo od Dragonje, pa nič, nihče ni dvignil glasu, ko se je gradila carina, igralnica, počitniško naselje. Svojo zemljo smo že davno izdali. Bomo po arbitraži morali dati še zelje Hrvatom ?? Lepo vas prosim... samo svoje nismo sposobni zasesti (ne zahtevati nazaj). Sicer pa, kaj bo Slovencu obala, še tisto malo, kar je imamo je totalno neurejena.
MihaMo?nik
07. 06. 2010 00.06
Se opravičujem za pravopis v prejšnjem postu, ampak izdala so me čustva do moje domovine! Srečno Slovenija! Upajmo, na najboljši izid med slabimi. Naprej zastava slave! (ne v ozadje, kot na POP tv!!!)
Pippaa
07. 06. 2010 00.02
primuseng Persen je baje kul.
.eu.
07. 06. 2010 00.00
Eni ste res neuki. Jaz sem desničar pa sem bil za na referendumu. Sploh ne vem kako lahko rečete kdor je za je Pahor kdor proti je Janša. Filozofi preveč nakladate.
lev10
06. 06. 2010 23.48
Ne razumem politiki ki so proti AS-a, kot, da niso intelektualci.. mogoče tudi res..vsi so bili že na oblast in niso mignili s prstom, zdaj ko pa uspe Pahorju so pa čist zavistni in namenoma razdvojijo našo politiko in vnesejo sovraštvo in nemir! Glejte Janša in jelinčič, kot da smo v srednjem veku. Dajmo malo veselje, spoštovanje in predvsem dobri odnosi med sabo in meddržavama! Že kr žalostno ta pogled na našo politiko, ki očitno(nekateri) zavirajo napredek države kr drgač ne znajo..
Adrianos
06. 06. 2010 23.46
Eni se ljubijo z političnimi kurbami.Mene pa danes boli srce.
cufdude
06. 06. 2010 23.45
zapravili ste nas.....samo še podoben scenarij kak Grčija pa smo zmagali....
Pirhster
06. 06. 2010 23.32
odika19.. Ljubjana že davno ni več slovenska...