Slovenija

Volivci z 51,48 odstotka glasov potrdili arbitražni sporazum

Ljubljana, 06. 06. 2010 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Predsednik Türk: Ta odločitev je legitimna in dokončna. Premier Pahor: To je velika zmaga za Slovenijo. Prvak SDS Janša: Izgubila je Slovenija. Predsednik Zbora za republiko Virant: Praktično smo razklani na polovico.

Podporniki sporazuma v Cankarjevem domu:

Arbitražni sporazum je na današnjem referendumskem glasovanju dobil podporo večine volivk in volivcev. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je po neuradnih podatkih ZA uveljavitev sporazuma glasovalo 51,48 odstotka volivk in volivcev, PROTI pa 48,52 odstotka.

Po podatkih Državne volilne komisije je glasovalo 721.266 volivk in volivcev, kar je 42,28 odstotka volilnih upravičencev.

V ponedeljek bodo k izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Na izid referenduma pa lahko ob tesnem rezultatu vplivajo tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine, na katere bo treba počakati do 14. junija. Tedaj bodo znani končni, a še vedno neuradni izidi referenduma.

Arbitražni sporazum: Kaj sledi? Čaka nas še ogromno dela. Najprej mora Hrvaška podpisati pristopno pogodbo z EU, nato bo sledilo imenovanje sodišča, vlada bo pripravila argumentacije in dokaze ... Sicer pa naj bi po pričakovanjih slovenske vlade arbitri za razsodbo potrebovali od dve do tri leta.

Türk: V preteklosti nam je že uspelo in uspelo nam bo tudi tokrat

Predsednik republike Danilo Türk
Predsednik republike Danilo Türk FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik republike Danilo Türk je v nagovoru narodu dejal, da je Slovenija z današnjo odločitvijo na referendumu sprejela pomemben korak naprej v reševanju spora o meji s sosednjo Hrvaško ter potrdila privrženost arbitraži in mirni rešitvi spora. "Ta odločitev je legitimna in dokončna," je dejal predsednik.

Kot je dodal, nas že jutri čaka nova faza, in sicer predložitev argumentov arbitraži, da bi dosegli pravično rešitev, ki bo v celoti izpolnila pričakovanja in interese Slovenije. "To delo bo potekalo na podlagi argumentov prava in pravičnosti in brez slehernih izsiljevanj," je zatrdil predsednik. Ob tem je pozval vse, ki lahko prispevajo argumente, naj to tudi storijo.

Zahvalil se je tudi vsem državljanom, ki so danes z dobro udeležbo pokazali privrženost demokratični odločitvi in tako sprejeli dokončno politično odločitev o načinu reševanja mejnega spora s Hrvaško.

Pahor: To je velika zmaga za Slovenijo

Problemi bodo ostali, a eno je, če jih rešuješ s prijateljem in drugo, če jih rešuješ z nasprotikom. Z nasprotnikom jih nikoli ne rešite, s prijateljem pa jih lahko rešite v vzajemno korist. Premier Pahor

Slovenski premier Borut Pahor je po potrditvi arbitražnega sporazuma na referendumu ocenil, da je bila to velika zmaga za Slovenijo. "Slovenija se je odločila za pošteno mejo s Hrvaško. Odločila se je, da odpre novo poglavje odnosov," je dejal danes v Ljubljani. Pahor se je ob nagovoru novinarjem, zbranim v Cankarjevem domu, kjer so predstavniki koalicijskih strank skupaj čakali na rezultate referenduma, najprej pošalil, da je danes že tekel tri ure in pol, da bi si zbistril glavo. "Bilo je vroče, a še zdaleč ne tako, kot je bilo to veliko vprašanje," je dejal, olajšan, ko je rezultat na referendumu pokazal dobrih 51 odstotkov glasov v prid sporazumu. "Sicer s tesno, a dovolj veliko večino, se je Slovenija odločila za pošteno mejo s Hrvaško," je dejal premier. "Rezultat se zdi tesen. Čeprav ne tako zelo. Rezultat je zelo jasen ob visoki udeležbi na referendumu," je dodal.

Slovenija se je odločila za novo poglavje odnosov s Hrvaško in to so, kot je dejal Pahor, danes že ugotovili tudi s hrvaško kolegico Jadranko Kosor in hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. "To je sporazum, ki je zelo ugoden za Slovenijo in sprejemljiv za Hrvaško. Oba naroda bosta lahko živela ob meji, ki jo bo postavilo arbitražno sodišče dokončno," je dejal Pahor. Kot je dodal, bosta oba naroda lahko živela v prijateljstvu. "Problemi bodo ostali, stari in novi, a eno je, če rešujete probleme s prijatelji, drugo pa, če rešujete probleme z nasprotnikom. Z nasprotnikom jih nikoli ne rešite, samo poglobijo se," je poudaril premier.

Arbitražni sporazum - 5
Arbitražni sporazum - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Dodal je še, da je Slovenija danes "dobila mnogo prijateljev" v vsej mednarodni skupnosti, ne le v Evropski uniji. "To, da je tako subtilno zapleteno in čustveno vprašanje, ki je 18 let dvigovalo temperaturo odnosov med Slovenijo in Hrvaško, dobilo (...) podporo ljudi ob tako visoki udeležbi - to je zmaga Slovenije," je poudaril. "Je zmaga Slovenije, ki gleda v prihodnost, je zmaga Slovenije, ki rešuje najtežje probleme po mirni poti, je zmaga Slovenije, ki želi (...) uspeti, ker se je tako odločila pred dobrimi 20 leti. In odločila se je pravilno takrat in odločila pravilno, ko je šlo za EU in Nato in odločila se je pravilno zdaj, ko je zaokrožila projekt osamosvojitve," je dejal Pahor.

Zahvalil se je tudi vsem, ki so se danes udeležili referenduma, "še zlasti tistim, ki so glasovali za". Vsem, ki so glasovali proti oz. ki niso šli na volišča, pa je dejal, "da lahko današnji večer preživijo v popolnem spokoju in zavedajoč se, da je za nami zgodovinski dan, ko smo rešili enega strateških velikih problemov, da se zdaj lahko posvetimo drugim," je še dodal Pahor.

Zdaj lahko "z upanjem gledamo na vprašanje naše blaginje, ker bomo imeli, ko se bomo borili zanjo, veliko več prijateljev in razumevanja, kot bi jih morda imeli v primeru drugačne rešitve," je še dodal. "To je bila prva strukturna reforma, pogoj, da rešimo tudi druge uspešno. In uspelo nam bo. Če ne tej vladi, naslednji vladi, bo uspelo Sloveniji," je še dodal slovenski premier.

Hrvaška premierka je po zaprtju naših volišč dejala, da ne želi komentirati možnih izidov slovenskega referenduma o arbitražnem sporazumu. Kot je dejala, so "odločitev sprejeli slovenski državljani".

Žbogar: Zdaj nas čaka veliko dela

Zunanji minister Samuel Žbogar je izrazil zadovoljstvo, da je bil arbitražni sporazum na današnjem referendumu potrjen. Kot je dejal, je bil "danes lep dan, ki se je še lepše zaključil", zdaj pa nas vse skupaj "čaka še veliko dela" z zbiranjem argumentacije za arbitražo. "Verjamem, da bomo lahko obnovili enotnost in skupaj pomagali Sloveniji k najboljšemu zagovoru pred arbitražnim sodiščem," je dejal Žbogar. Napovedal je še, da se bo skupina strokovnjakov za pripravo memoranduma sestala že v kratkem. Datum sicer še ni določen, bo pa to predvidoma še pred poletjem, je dodal. "Kampanja je bila zelo ostra, opozicija je v kampanjo vložila izjemne napore, vendar pomembno je, da so ljudje potrdili arbitražni sporazum. Z rezultatom sem zadovoljen, prav tako z udeležbo, ki je za Slovenijo dobra in visoka. Arbitražni sporazum je potrjen, in to je najbolj pomembno," je dejal.

Zunanji minister je še povedal, da je v Sloveniji zdaj ratifikacijski postopek arbitražnega sporazuma končan, že v kratkem pa je pričakovati izmenjavo ratifikacijskih not s Hrvaško.

Golobič: Izid referenduma izjemno dober

Arbitražni sporazum
Arbitražni sporazum FOTO: Aljoša Kravanja
Predsednik GZS Zdenko Pavček je izrazil zadovoljstvo nad izidom referenduma o arbitražnem sporazumu, saj je Hrvaška izjemno pomemben gospodarski partner Slovenije. Izid referenduma bo po njegovih besedah zelo pozitivno vplival na gospodarsko sodelovanje med državama.

Izid današnjega referenduma o arbitražnem sporazumu je za prvaka Zaresa Gregorja Golobiča "izjemno dober", relativno visoka udeležba pa mu daje "izjemno visoko legitimnost". Golobič sicer meni, da so tisti, ki danes niso volili, s tem izrekli nezaupnico nasprotnikom sporazuma. Tisti, ki so danes ostali doma, so namreč po mnenju Golobiča to večinoma storili zato, ker so si rekli, da sta se vlada in parlament "že odločila prav". Zato so po besedah prvaka Zaresa nezaupnico izrekli nasprotnikom sporazuma, ki so jih pozivali, naj gredo in glasujejo proti.

Sicer pa je izid referenduma za Golobiča izjemno dober. Kot je poudaril, mu daje "izjemno visoko legitimnost" visoka udeležba, saj je ta na referendumih le redkokdaj takšna, kot je bila danes. Izid je zato zanj "nedvoumen" in, kot je dejal, nikakor ni tesen, ampak je "najširši možen" in bo dal Sloveniji mednarodnopravno zagotovljen stik z odprtimi vodami.

Golobič tudi upa, da se bo slovenska politika zdaj končno zedinila in bo začela skupaj reševati vprašanje meje s Hrvaško. Kot je namreč poudaril, je treba narediti najboljši možen memorandum, v katerem bodo uporabljeni vsi argumenti, tudi tiste, ki jih bosta podali SLS in SNS. "Upam, da se bo SDS temu pridružila in sodelovala s svojimi strokovnjaki in argumenti," je še dodal. Dejal je, da ima Slovenija talent.

Kresalova: Zmagala je želja za prihodnost

Arbitražni sporazum - 6
Arbitražni sporazum - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednica LDS Katarina Kresal je izrazila zadovoljstvo ob današnjih izidih referenduma o arbitražnem sporazumu. "Ves čas sem bila optimistična, da bo zmagal razum in želja za prihodnost," je dejala.

Zdaj bomo lahko "odmaknili stare probleme z naših miz in se lotili resnih strateških problemov Slovenije". Ocenila je, da rezultat vendarle ni bil tako tesen. "Zmaga je poštena, tudi udeležba je visoka," je poudarila. "To pomeni, da so ljudje zavestno prevzeli odločitev nase, ker so začutili, da gre za njihova življenja," je dejala.

Zdaj pa se pravo delo z arbitražo šele začenja, je še opozorila Kresalova. "Treba bo pripraviti memorandume, pobrskati za vsemi dokazi, vsemi argumenti in vsemi dejstvi, ki so v našo korist. Pričakujem, da bodo tudi vsi, ki so bili proti arbitražnemu sporazumu, zbrali toliko volje, da bodo pomagali," je še dodala.

Komentirala je tudi referendumsko kampanjo in ocenila, da ni šlo za "merjenje moči posameznih polov, čeprav se je poskušalo prodati kot to". "Šlo je za mnogo več kot to. To je bilo izjemno pomembno za nadaljnji razvoj naše države," je še poudarila in izrazila prepričanje v trdnost vladne koalicije in dobrega dela v prihodnje.

Volilni upravičenci so sporazum najbolj podprli v Izoli, največ podpornikov pa je sporazum imel v Ribnici. Največja udeležba je bila sicer v volilni enoti Ljubljana-Center.

Erjavec: Dali smo piko na koncu stavka

Vemo, da naši volivci zvesto hodijo tako na volitve, kot tudi na referendume, zato mislim, da smo mi pri tem referendumu dali piko na koncu stavka. Karl Erjavec

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen z rezultatom današnjega referenduma o arbitražnem sporazumu. "Pričakoval sem tesno zmago, sem pa vesel te podpore državljank in državljanov," je dejal. "Gre za pomembno odločitev. Gre za to, da je danes zmagal razum in da bomo na miren način reševali spor s Hrvaško, se pravi pravično mejo," je dejal Erjavec. "Vesel sem, da smo se v stranki DeSUS odločili za mirno in pravično rešitev tega spora," je dodal. "Je pa današnji referendum pomemben tudi za koalicijo, ker jo je konsolidiral in poenotil. To pa je tudi pomembno, ker nas do konca mandata čaka še veliko izzivov. Poleg reševanja problematike meje s Hrvaško imamo še gospodarske probleme, nezaposlenost, proračun, finance in to so vprašanja s katerimi se mora vlada in koalicija uspešno soočiti, če želimo, da bomo v letu 2012 lahko ponovili mandat," je dejal Erjavec in dodal, da je "današnji dan ena od prvih dobljenih bitk za uspešno delo te vlade".

Nasprotniki arbitražnega sporazuma:

Janša: Izgubila je Slovenija

Opozicija - Arbitražni sporazum - 1
Opozicija - Arbitražni sporazum - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je v odzivu na izide referenduma ocenil, da je izgubila Slovenija. Hkrati je priznal, da so izgubili tudi nasprotniki arbitražnega sporazuma. Kot je še dejal, je bilo že pred glasovanjem jasno, da dobrega rezultata ne bo, zdaj, ko je le odstotek razlike med zagovorniki in nasprotniki sporazuma, pa sam ne vidi zmagovalca. Glede na zgolj odstotek razlike, pa je po njegovih besedah izgubila tudi "močna koalicija" zagovornikov arbitražnega sporazuma. "Izgubila je Slovenija absolutno," je dejal prvak SDS in dodal, da je slovenska vlada "zapravila idealno zgodovinsko priložnost, ko so naši aduti v pogajanjih s sosednjo Hrvaško za dokončno določitev meje najmočnejši".

Ta adut je bil po njegovih besedah prodan "za nekakšen stik, za katerega nihče ne ve, kaj bo". Opozoril je še, da "bomo račun za ta rezultat plačali vsi". Volilno udeležbo na današnjem referendumu pa je označil za slabo. "Če bi Demos leta 1991 s takšno udeležbo zagovarjal plebiscit oziroma če bi s takšno udeležbo hotel izsiliti plebiscit, bi ga potem takratna opozicija spekla na ražnju," je še dejal. Na današnjem referendumu po njegovih besedah ni šlo "za odpiralni čas trgovin, ampak za odločanje o enem od temeljnih elementov slovenske državnosti in suverenosti".

Račun bo po njegovih besedah prišel v obliki sodbe arbitražnega sodišča. Takrat bo, je dejal Janša, potrebno pogledati zemljevide, ki jih je vladna koalicija pred referendumom pošiljala po domovih. V zvezi s tem je predsednik SDS pozval vse, naj te zemljevide shranijo.

Na tem zemljevidu je vladna koalicija, kot je še dejal, kot maksimalistično zahtevo Slovenije postavila 80 odstotkov Piranskega zaliva, "skratka vnaprej pristala na delitev Piranskega zaliva in se vnaprej odpovedala tretjini sedanjega teritorialnega morja, ki ga Slovenija ima".

Na vprašanje, ali je na današnjem referendumu šlo tudi za glasovanje med premierom Pahorjem in Janšo oziroma vlado in opozicijo, je predsednik največje opozicijske stranke dejal, da bi bil takega rezultata "zelo vesel, saj bi SDS skupaj s SLS, ki imata v parlamentu izrazito manjšino, v tem primeru dobili skoraj polovico glasov".

Opozoril je, da danes ni šlo "samo za politično glasovanje". Glas volivcev je po besedah Janše odločal o bistveno pomembnejši stvari, kot je "sedanja, predhodna ali kakšna prihodnja vlada", šlo je za zgodovinsko odločitev, tako, kot je bil koroški plebiscit.

Veliko ljudi pa se po besedah predsednika SDS te zgodovinskosti današnjega dne ni zavedalo, "se pa bo, ko bo prišla sodba arbitražnega sodišča in ko bodo naenkrat hrvaške straže stale v Piranskem zalivu in na tistih delih teritorialnega morja, ki je danes nesporno slovensko".

Po njegovih besedah je realno pričakovati, da bo arbitražno sodišče za odločanje potrebovalo leto dni. Je pa glede tega opozoril, da je težava v tem, da arbitražni sporazum ne dopušča, da bi sodišče začelo delati prej, preden bo Hrvaška zaključila pogajanja za vstop v EU in podpisala pristopno pogodbo, kar po oceni Janše pomeni, da bo na delo arbitražnega sodišča potrebno počakati še najmanj leto dni.

Opozoril je še, da tudi če bo razsodba arbitraže takšna, da bo ugodeno maksimalistični zahtevi Slovenije, polovica Slovencev te rešitve ne bo vzela kot pravične. "Če pa bo še manj od tega, ne vem, kam se bodo skrili tisti, ki so ta zemljevid narisali," je še dejal Janša.

Že pred tem je Janša napovedal, da njegova stranka ne bo glasovala za ratifikacijo pristopa Hrvaške k Evropski uniji, "dokler ne bomo vedeli, kakšna bo sodba arbitražnega sodišča".

Virant: Izid, ki se sedaj kaže, me žalosti

Ob objavi izidov o potrditvi referenduma o arbitražnem sporazumu sta se oglasila tudi France Bučar in Tine Hribar, ki sta v kampanji zelo odločno nastopila proti sporazumu. Oba sta izrazila razočaranje nad izidi.

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant je v prvem odzivu na rezulte današnjega referenduma dejal, da ga izid, ki se kaže sedaj, žalosti. Kot je dodal, je bila za las sprejeta "neka rešitev, neka odločitev, pri kateri so Slovenci razdeljeni, praktično razklani na polovico". In kot taki gremo v reševanje odprtih vprašanj s sosedi, razdvojeni, kar je zelo slabo, je poudaril. "To je največja tragika današnje odločitve," je še dejal in dodal, da drugače spoštuje mnenje tistih, ki so bili za arbitražni sporazum, hkrati pričakuje, da se bo spoštovalo tudi mnenje tistih, ki so bili proti.

Pot do današnjega dne je bila dolga in naporna, na trenutke celo napeta. Glavna akterja sta bila premier Pahor in njegova hrvaška kolegica Kosorjeva.

Žerjav: Počakati je treba končni izid

Predsednik SLS Radovan Žerjav je ob prvih izidih referenduma o arbitražnem sporazumu dejal, da je optimističen in da je treba do konca počakati na izid. Kot je dodal, bo "morala vladna koalicija prevzeti svoj del odgovornosti, ko bodo arbitri sprejeli razsodbo o meji". Ker sporazum ne vsebuje časovnice, pa bo po njegovi oceni "zelo zelo" pomembna sestava arbitražnega sodišča, saj lahko razsoja tudi deset let.

Ključno vlogo sta na današnjem referendumu imela dva aspekta: naveličanost državljanov z vprašanjem in politični spopad med glavnima političnima strankama, je še dejal Žerjav.

Jelinčič: Najbolj ubogljivi v EU

Prvak SNS Zmago Jelinčič je danes dejal, da izid referenduma o arbitražnem sporazumu ni dober za Slovenijo. Po njegovih besedah Slovenija s tem pri mednarodni skupnosti ni dobila nobenih pozitivnih točk in spoštovanja.

Izid referenduma "nas je utrdil v poziciji, da smo najbolj ubogljivi v Evropski uniji in da smo pripravljeni pogoltniti čisto vse, samo da nas gospodar potreplja po ramenih," je dejal Jelinčič. Kot je dodal, se boj s tem še ni končal, arbitražni sporazum pa je po njegovih besedah "tako luknjast, da je sramota, da kdorkoli reče, da so ga pisali pravniki".

Jelinčič je zavrnil argument, da bi zavrnitev referenduma negativno vplivala na gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško. Menjava se po njegovem mnenju ne bo povečala, saj gospodarstvo temelji na financah in denarju.

Novakova: Spoštovati voljo naroda

Volivci so tokrat bolj odločali o tem, da se spor o meji med Slovenijo in Hrvaško enkrat konča. Tisti, ki smo proti, menimo, da na ta način spora ne bi smeli reševati, je ob prvih izdih referenduma o arbitražnem sporazumu dejala predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Ob tem pa je poudarila, da je voljo ljudstva treba spoštovati. Sicer pa Novakova obžaluje, ker po njenem mnenju arbitražni sporazum za prihodnost Slovenije ni dober, "da smo pustili, da o naših mejah določajo drugi in še na podlagi takšnega sporazuma, ki je nejasen in v škodo države".

Politiki na voliščih:


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1545)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pošten Zvezdaš
09. 06. 2010 15.10
Slovenija ni izgubila ,kakor je deja janezek.Izgubil je on sam z SDS in vedno bo.Mi smo ZA ,ZA.in bomo zmagovalci kolk bomo mi sami želeli .Mi smo pravični .Nas ni treba za glasov poslad na cesto lagat in nepravilnost mučkat.Vse bomo uredili meje Titovo cesto ,Stadijon in še in še.janezek za Slovenijo ima zelo umazano zgodovino zato za zmagovalca naj večno pozabi.janezek njemu ni za Slovenijo on več želi ,da bi mejo izgubili,samo , Gospod presednik vlade Pahor da ne zmaguje z mejo.Tega se janezek boji.Njegov interes ,
Halas Daniel
08. 06. 2010 13.00
Saj je vseeno če bi šel volit ali pa ne...politika naredi svoje...aya pa sramota nas slovencev (nas je res 2000000??? men se zdi da ne, ker tisti ko niso šli volit so pač Hrvati!!!) Kaj pa tisti ko so glasovali ZA?? To je tak kot da bi meni en ženo dal sam za nategnit....hehe da bi jim froci nazaj hodli!!!=)
abaximan
08. 06. 2010 10.24
elephantus To da naša policija nadzira samo polovico zaliva je samo izkaz šibkosti Slovenske politike in če bi bili res 100% v naš prav bi načelo »uti posidetis« udejanila že naša policija, ko je prišlo do prvega incidenta s Hrvaško. Mogoče sem res eden tistih, ki so nekoliko militantno nastrojeni, vendar se tatu, ki bo prišel v mojo hišo ne piše dobro, ker bom policijo poklical šele potem, ko bom sam opravil z njim. Nesporno in neizpodbitno je, da je naše tisto ozemlje / morje, ki je bilo v naši posesti ob osamosvojitvi oziroma ozemlje z istimi mejami, kot ki smo jih imeli, ko smo bili še administrativna enota znotraj ozemlja Jugoslavije. Žal tega Hrvaška ne spoštuje in nikoli tega ni spoštovala in vsakemu realistu bi lahko bilo jasno, da ni arbitra, ki bo Hrvate prepričal v nasprotno. Namesto, da bi svoje zahtevali in nastopali, kot pravnomočna EU članica, moledujemo Hrvate in se strinjamo z polovičnimi rešitvami, kot je npr. sporazum Drnovšek-Račan, kar je manj od tistega, kar nam pripada glede na uti posidetis. In tega pa se najbolj bojim. Arbitri, bodo prišli do zaključka, da smo se Slovenci enkrat že tako in tako strinjali s omenjenim sporazumom in se bomo zato strinjali z njim še enkrat ter bodo zato pač tako tudi razsodili. Na koncu bo Slovenija ostala brez legitimnega ozemlja ne glede na »uti posidetis«, ki si ga bomo lahko vtaknili v danko in žvižgali Hrvaške pop komade. Dejstvo je, da ne potrebujemo arbitraže. Potrebujemo samo politika z jajci. Grčija in Makedonija sta v sporu že 40 let, pa na koncu dobijo še EU sredstva. Največji problem je to, da nismo nacionalisti, večina Slovencev
Trglav
08. 06. 2010 08.49
Smo pravi Slovenceljni! Vedno najdemo, tiste,ki nam tisti trenutek ustrezajo; enkrat so to Grki, enkrat Španci... Bodimo vendar svoj narod, unikatni, preudarni. Med 2.svet. vojno se nismo pogajali, ker se nismo imeli kaj pogajati, saj smo vedeli, kaj je naše. Eni takrat niso vedeli, pa so se zlizali z okupatorjem. Danes menda vedo, kaj je naše, pa nagajajo svojim! Pravijo pa, da to delajo za narodov blagor. Spet mislijo narobe!
Manarus
07. 06. 2010 22.06
grčija blokira makedonijo že 20 let, pa je za nagrado dobila 40 miljard €, mi pa se pogajamo z hrvaško o nečemu kar je tako ali tako naše...sramota, bolj kot si priden bolj te jebejo in očitno smo edini v EU, ki tega nočemo dojeti
ananna
07. 06. 2010 19.46
jah pol nej pa negdo pove kako zdruzit bele,rdece,liberalce,kapitaliste,monetarce in ostale,pa vi hocete enotnost,pri tolkih interesih ja madonca...kako
yarrick
07. 06. 2010 18.48
Popravite me če se motim, a tole me zelo SKRBI: "Tisti, ki so danes ostali doma, so namreč po mnenju Golobiča to večinoma storili zato, ker so si rekli, da sta se vlada in parlament "že odločila prav". Zato so po besedah prvaka Zaresa nezaupnico izrekli nasprotnikom sporazuma, ki so jih pozivali, naj gredo in glasujejo proti." Pa kako naša vlada sploh razmišlja??! A sedaj pa mislijo da 60%& ljudi ni prišlo na referendum,ker NE podpirajo opozicije in mislijo, da ima KOALICIJA pa že PRAV? OK tole je pa izpadlo blazno bedasto in od človeka njegovega statusa(v končnem mora imeti dokončane nekaj šole) nebi pričakoval. tako logiko imajo otroci v 3 ali 4 razredu OŠ. pa človek ne more verjeti kako "pametne LJUDI" imamo na oblasti( kot da je trenutna desnica kaj boljša), nič čdunega da nam gre "TAKO DOBRO"(ja javna uprava večja za 1000 ali več članov, davki gredo gor eksponentno, plače padajo tedensko, hrana in osnovne potrebščine se dražijo mesečno, da o trošarinah na bencin in elektriko ne govorim).
yarrick
07. 06. 2010 18.36
"ČE začnemo s ČEbulami, potem ne pridemo kmalu do konca. Zato rezultat je takšen kot je in lepo in demokratično bi bilo, da se ga spoštuje." Smo videli, kako so demokratično spoštovali referendum o trgovinah ob nedeljah. pri nas(pa verjetno še v večini drugih držav po svetu) je demokracija samo še na papirju, realnosti pa vlada izprijena oblika kapitalizma in pa terror(vodni topi anyone??). Seveda tko ene 90% ne bo verjelo tega a malce se ozrite naokoli pa boste hitro videli kruto realnost, ki je daleč od tiste katera je napisana v naši ustavi iz leta 1991.
yarrick
07. 06. 2010 18.28
" POGLEJTE IZID!! POGLEJTE KAKO NEENOTNI SMO SLOVENCI!!! :::::::::::::::::::::::::: SPLOH NE ......... Ker tiste ki niso šli na referendum lahko prištejemo k tistim ki so bili ZA .......... pomeni da je izid dejansko tak: ZA-79,66% PROTI-21,34%" ja seveda pa logiki naših vladujočih(levih ali desnih-rdečih ali belih) tole velja, dočim po načelih neke demokracije tega ne moreš reči. Če se niso udeležili iz KAKRŠNEGAKOLI razloga se pač niso in tisti glasovi n štejejo. Me zanima če to v elja na volitvah za predsednika in parlamentarne stranke.... Poleg tega je pa tole vse skupaj na-t-e-g. Vseh 40% ljudi je šlo na referendum, katerega sploh nebi bilo treba, saj je izvoljenih vseh 90 poslancev da rešujejo take probleme namesto "neumne" raje. Sedaj pa naj opravljajo svoje delo in za sprejete sklepe nosijo tudi posledice. Tu so si le umili roke, sedaj pa naj bo narod kriv za vse skupaj. Če bodo izpeljali do konca tole tako kot je treba(bolj malo verjetno, glede na interese ki so zadaj za vsem tem) dobro, če pa so zafkrnili pa nimajo več možnosti(in je tudi nebi smeli imeti) da še kdajkoli pridejo na oblast. pa tu sploh ne podpiram opozicijskih strank (sds, SNS, SLS) ker so mi ravno tako neumne kot levica, a kdorkoli bi bil na vladi sedaj(pahor ali janša) za tak fiasko nebi smel NIKOLI VEČ VSTOPITI V "HRAM DEMOKRACIJE" !!!
M-teorija
07. 06. 2010 17.57
Maximusgladiato 07.06.2010, 17:47 ~Torej, če je bil referendum pošten so torej zmagali ZAGOVORNIKI arbitraže - ni kej, je pa res da če bi PODPORNIKI izgubili SAMO 1 % , potem bi NEPODPORNIKI pridobili 1 % in REZULATAT BI BIL 50:50.....~ ČE začnemo s ČEbulami, potem ne pridemo kmalu do konca. Zato rezultat je takšen kot je in lepo in demokratično bi bilo, da se ga spoštuje.
Winds
07. 06. 2010 16.15
Škoda, škoda, da imamo vodilne politike, ki jih bolj zanima trenutni osebni uspeh - od razpolovljenega naroda, politike in stroke pri sprejemanju tako pomembnih odločitev. Še več: indirektno so predsednik RS, predsednik vlade, Kresalova in še kdo poimenovali državljane, ki so glasovali " PROTI ", za nerazumne in militantne! SRAMOTA!!! Pahor, Kresalova, Golobič... odjadrajte v pravljico " Rdeča kapica ". Verjemite, da vam bo tam lepo
20712
07. 06. 2010 14.29
-1
dundi2009 07.06.2010, 12:56 POGLEJTE IZID!! POGLEJTE KAKO NEENOTNI SMO SLOVENCI!!! :::::::::::::::::::::::::: SPLOH NE ......... Ker tiste ki niso šli na referendum lahko prištejemo k tistim ki so bili ZA .......... pomeni da je izid dejansko tak: ZA-79,66% PROTI-21,34%
elephantus
07. 06. 2010 13.12
abaximan Vprašanje je kaj res imamo? Naša policija kontrolira polovico piranskega zaliva in nič več.Mednarodno pravo je tukaj neizprosno in česar ne kontroliraš tega tudi nimaš po načelu uti posidetis. V arbitražnem sporazumu je varovalka, da se z nobenim izmed dejanj Hrvaške po datumu osamosvojitve Slovenije ni prejudicirala meja in na to je Hrvaška pristala. Zdaj moramo res samo dokazat kar je bilo oziroma je naše in, če imamo res argumente in mislim, da jih je kar nekaj ne bomo imeli problemov. Popolnoma isto bi morali dokazovati v Haagu in ravno zato je vse skupaj vrhunska manipulacija nekaterih politikov. Pri izhodu na odprto morje oziroma pri vstopu v mednarodne vode nam nobeden ne komplicira in nam tudi ne bo smel, KER SE STANJE NE BO SMELO POSLABŠEVATI.Tisti, ki to razume ve kakšna manipulacija je bila vse skupja.Arbitraža ni namreč ni nič spornega. spornega.
dundi2012
07. 06. 2010 12.56
POGLEJTE IZID!! POGLEJTE KAKO NEENOTNI SMO SLOVENCI!!!
abaximan
07. 06. 2010 12.48
elephantus Sploh ne vem zakaj se omenja načelo pravičnosti? Saj gre za čisto enostaven izračun: 1 1=2 Hrvaška bi rada v EU Slovenci hočemo urediti meje = dokler ne bo mejno vprašanje urejeno Hrvate blokiramo z vstopom v EU, ker je to edini argument, kjer jih res držimo, s arbitražo pa se temu odpovedujemo. Zdaj pa malo bolj kmečka obrazlaga za vse akademike tukaj: Kako bi se počutil, da bi prišel jaz k nekomu od vas domov, vam pokradel stvari, potem pa bi arbiter določal kaj je tvoje in kaj moje po načelu pravičnosti? A ni bilo to v osnovi že tako in tako dejansko vaše? O načelu pravičnosti sploh ne moremo govoriti, ker v takšnem primeru je povsem jasno, kdo je lastnik in kdo lopov. In lopov gre sedet, vendar v primeru, da ima lopov zelo dobre odvetnike, dobre veze in mogoče kakšno subvencijo za arbitra se proces vleče leta in leta, a na koncu ne gre sedet, temveč je bogat in uživa v svojih sadovih – pardon v tujih sadovih. Namreč to točno to je! Ne moremo se pogajati o tem kar je nesporno naše. To enostavno ni opcija, da pa se skrivamo za nekakšnimi arbitri je pa samo izkaz tega, da so politiki vsi skupaj samo slabiči in mi pa si dejansko sploh ne zaslužimo svoje države. Dejansko pa upam, da bo vsaj opozicija vztrajala in vstopa HR v EU ne bo ratificirala. Pa da se razumemo...ne krivim za to Hrvatov, temveč vse naše politike od leta 1991, ker se ne znajo iti malo bolj agresivne politike. Ista pesem 1920, 1945 in 2010. Še ameba bi se iz te zgodovine nekaj naučila. Tujec prdne, Slovenec pa skloni glavo. Dejmo vsaj kanček nacionalnega ponosa pokazat. Državljani, ki ne znajo niti dobro Slovensko kažejo več nacionalne zavesti, kot državljani s koreninami. Politiko in razlage o arbitraži in sodiščih pa ne potrebujem in če bi želel koga, da mi dodatno obrazloži bi to tudi napisal. Dejstvo je, da se naši politiki bistveno preveč ukvarjajo s tem kdo bo koga, namesto, da bi kaj naredili in ko se končno najde nekdo, ki dejansko pa bi mogoče res kaj naredil, se utopi v nesnagi ali Janše ali Pahorja ali ZARES. In to je bil problem tele celotne kampanje; namesto da bi se ljudstvo odločilo na podlagi zdrave kmečke logike, so poslušali cel kup ZA in PROTI zavitih v različne politične in pravne puhlice, ki jih itak še naši pravniki ne razumejo. Ni pa treba biti doktor, da razumeš to, da sovražniku ne podariš edinega orožja, s katerim ga dejansko lahko napadeš - to je drugače samo metafora, da ne bo kdo skočil na tole. No kakorkoli, ne da se mi več. Načeloma sem hotel samo svoje mnenje izraziti, potem mi pa nekdo pametuje, da nekaj ne razumem. Sicer pa predobro razumem celotno situacijo in sem iskreno zaskrbljen za našo Slovenijo, saj s takšnimi odločitvami tako politikov, kakor ljudstva ne bomo daleč prišli.
ananna
07. 06. 2010 12.36
drugace pa so tudi oni hlapci saj so pripadali turkom in ogrom mi pa harbzburzanom,sam misljo da ni tko k jih je vec
ananna
07. 06. 2010 12.34
jah sosedje smo s hrvati ze vec kot 1300 let le da smo mi zelo zgodaj izgubili plemstvo zaradi tega nas imajo za hlapce
story
07. 06. 2010 11.56
Ljudje to ni vojna Janša Pahor to je bitka za našo zemljo. Kdorkoli je že mi smo jih volili ene ali druge in s tem moramo živet. Ni pa nam treba gledat kako delijo našo zemljo... postavimo se enkrat za sprememo za našo Sloveniji in ne bodimo vedno hlapci...
hakihak
07. 06. 2010 11.47
picajzel07.06.2010, 11:390 piši normalno, pa ne bo
hakihak
07. 06. 2010 11.46
vidim, da je tu na forumu kar nekaj jasnovidcev, ki vedo, kako se bo določila meja. kako to da tega niste vedeli že pred 4 leti??