Slovenija

Arbitražni sporazum: Kaj sledi?

Ljubljana, 06. 06. 2010 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čaka nas še ogromno dela. Najprej mora Hrvaška podpisati pristopno pogodbo z EU, nato bo sledilo imenovanje sodišča, vlada bo pripravila argumentacije in dokaze ... Sicer pa naj bi po pričakovanjih slovenske vlade arbitri za razsodbo potrebovali od dve do tri leta.

Kaj bi bilo, če bi sporazum na referendumu padel?

V primeru, če slovenski volivci in volivke danes ne bi podprli zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma in ta zato ne bi stopil v veljavo, bi se postopek zaključil. Državni zbor pa še eno leto po razglasitvi odločitve na naknadnem zakonodajnem referendumu ne bi smel sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z odločitvijo volivcev in volivk.

Volivci in volivke so se odločili, da podprejo arbitražni sporazum s Hrvaško. Zdaj pa nas čaka še veliko dela. Slovenija in Hrvaška bosta zdaj morali ob nadaljevanju priprave memoranduma z argumentacijo za arbitražno sodišče sprejeti tudi odločitev, kdo bodo arbitri.

Volivke in volivci so podprli sporazum.

Kaj sledi?

Končni uradni izidi referenduma naj bi bili znani predvidoma 29. junija, nato pa imajo še vsi udeleženci referenduma na voljo tri dni za pritožbe. Po izteku tega roka bo državna volilna komisija s poročilom o referendumu seznanila državni zbor, ki bo zakon poslal predsedniku republike Danilu Türku v razglasitev oziroma podpis. Do razglasitve mora priti v osmih dneh od objave poročila. Po razglasitvi sledi objava v uradnem listu, zakon o ratifikaciji sporazuma pa bo stopil v veljavo petnajsti dan po omenjeni objavi. Tako bo postal del našega notranjega prava. Glede na vse potrebne postopke, bi se to lahko zgodilo v drugi polovici julija.

Prav z uveljavitvijo zakona v obeh državah bosta Slovenija in Hrvaška lahko izmenjali diplomatski noti, s katerimi bosta izrazili soglasje, da ju sporazum zavezuje. Prvi dan v tednu, ki bo sledil izmenjavi diplomatskih not, bo arbitražni sporazum stopil v veljavo in tako postal obvezujoč mednarodni sporazum za obe državi.

Kdaj začne arbitražno sodišče z delom?

Premier Pahor z mamo
Premier Pahor z mamo FOTO: Aljoša Kravanja
Je mogoč zaplet?

Sicer pa bi morala Slovenija po oceni nekaterih pravnikov zavrniti izmenjavo diplomatskih not, če bi Hrvaška svoji noti priložila svojo enostransko izjavo oziroma zakon o ratifikaciji sporazuma, ki vsebuje to izjavo. V njej namreč Sloveniji odreka pravico do teritorialnega stika z mednarodnimi vodami, navaja pa, da jo podaja v soglasju s Slovenijo in da sta z njo skupaj seznanili švedsko predsedstvo EU in ZDA. Slednje so sicer zanikale tako omenjeni državi kot uradna Ljubljana. Slovenija ima sicer v svojem zakonu o ratifikaciji zapisano, da bo ob izmenjavi diplomatske note Hrvaški sporočila tudi svojo enostransko izjavo, v kateri izjavlja, da se "ni strinjala" s hrvaško izjavo niti z njeno vsebino.

Sam začetek dela arbitražnega sodišča je sicer odvisen od tega, kdaj bo Hrvaška sklenila pogajanja z EU in nato posledično podpisala pristopno pogodbo, saj bodo s tem podpisom začeli veljati postopkovni roki v sporazumu. To naj bi se po pričakovanjih uradnega Zagreba zgodilo v začetku prihodnjega leta.

Kot določa sporazum, naj bi državi po podpisu hrvaške pristopne pogodbe v 15 dneh sporazumno imenovali predsednika arbitražnega sodišča in dva arbitra z liste kandidatov, ki jo pripravita predsednik Evropske komisije in evropski komisar za širitev. Če državama to ne bo uspelo, jih bo z omenjene liste imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Nato bo vsaka država v 15 dneh še sama imenovala po enega člana sodišča. Če jima to ne bo uspelo, pa ju bo imenoval predsednik arbitražnega sodišča.

Vlado čaka izjemno pomembno delo tudi pri pripravi argumentacije in dokazov, tako glede podrobnejše določitve predmeta spora, kot tudi glede poteka meje. V mesecu dni morata namreč pogodbenici podrobno določiti vsebino spora. Če jima to ne bo uspelo, bo arbitražno sodišče za določitev točnega obsega spora glede meje na kopnem in morju ter zahtev pogodbenic uporabilo predložene utemeljitve obeh pogodbenic. Vsaka pogodbenica mora memorandum z utemeljitvijo svojih stališč sodišču predložiti v roku 12 mesecev. Šele nato bo sodišče lahko dejansko začelo z delom.

Za razsodbo naj bi arbitri potrebovali od dve do tri leta

Arbitri naj bi po pričakovanjih slovenske vlade za razsodbo potrebovali od dve do tri leta. Sodišče bo razsodbo sprejelo z večino glasov, za pogodbenici pa bo "zavezujoča" in bo pomenila "dokončno rešitev spora". V šestih mesecih po sprejetju razsodbe pa bosta morali državi sprejeti vse potrebne korake za njeno uveljavitev, vključno z morebitnimi spremembami zakonodaje.

Skrivnosti, skrivnosti ...

Imena arbitrov v javnosti niso znana, niti to, kako daleč je Bruselj pri pripravi liste in državi pri izbiri svojih arbitrov, bo pa njihov izbor vsekakor ključen za izid arbitraže. Premier Borut Pahor je povedal le, da so uglednega mednarodnega pravnika, ki je sodeloval v pogajanjih za sklenitev sporazuma, prosili, da bi bil arbiter.

Postopek na arbitražnem sodišču bo potekal v angleščini in bo zaupne narave. Stroške postopka si bosta enakovredno delili pogodbenici, kraj arbitraže pa bo v Bruslju.

Poglejmo, kaj sporazum določa

Volivci so se odločili. Večina je ZA arbitražni sporazum.
Volivci so se odločili. Večina je ZA arbitražni sporazum. FOTO: Miro Majcen
Janez Janša je nasprotoval sporazumu.
Janez Janša je nasprotoval sporazumu. FOTO: Reuters

Sporazum določa, da mora arbitražno sodišče na podlagi pravil in načel mednarodnega prava določiti potek morske in kopenske meje med državama. Na podlagi mednarodnega prava, pravičnosti (equity) in dobrososedskih odnosov s ciljem dosege poštenega in pravičnega rezultata ob upoštevanju vseh relevantnih okoliščin pa bo sodišče določilo tudi "stik Slovenije z odprtim morjem" (Slovenia's junction to the High Sea) (člen 3b) in "režim za uporabo ustreznih morskih območij" (člen 3c).

Pomembno določilo sporazuma (5. člen) je, da noben enostranski dokument ali dejanje katere koli strani po 25. juniju 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena. Taki dokumenti ali dejanja ne zavezujejo nobene strani v sporu, nikakor pa niti ne morejo prejudicirati razsodbe sodišča, dodaja.

Dodatno sporazum (8. člen) še določa, da noben dokument ali pisna ali ustna stališča, niti zemljevidi, pravni in drugi dokumenti, ki so bili enostransko predloženi v pristopnih pogajanjih z EU, ne predstavljajo prejudica za delo sodišča.

Šesti člen določa, da lahko arbitražno sodišče v vsaki fazi postopka pogodbenicama, ob njunem soglasju, pomaga pri njunih prizadevanjih najti prijateljsko rešitev spora. To pomeni, da lahko državi tudi med postopkom arbitraže skleneta dvostranski sporazum o meji.

Brez dejanj in izjav, ki bi lahko zaostrile spor

Sporazum še določa, da Slovenija umika vse zadržke pri odpiranju in zapiranju hrvaških pogajalskih poglavij v približevanju EU, ki so povezani s sporom o meji. Slovenija je to storila že oktobra lani, ko je Hrvaška na pristopni konferenci odprla šest in začasno zaprla pet poglavij, pri katerih je imela Slovenija zadržke zaradi prejudiciranja meje. Državi sta se v sporazumu zavezali, da se bosta vzdržali vseh dejanj in izjav, ki bi lahko zaostrile spor ali ogrozile delo arbitražnega sodišča, pa tudi k čimprejšnji ratifikaciji sporazuma.

Spomnimo ...

Sporazum sta po večmesečnih pogajanjih ob posredovanje Evropske komisije in takratnega švedskega predsedstva EU 4. novembra lani podpisala premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor. Do dogovora je prišlo po tem, ko je Slovenija zaradi prejudiciranja meja v hrvaških pristopnih dokumentih od decembra lani vztrajala pri zadržkih na enajst hrvaških pristopnih pogajanj.

Zato Hrvaška, ki jo sicer še vedno čakata zahtevni poglavji o privatizaciji in pravosodju, ni mogla napredovati na poti v EU, odnosi med državama pa so se vse bolj slabšali. Do preobrata v odnosih je prišlo, ko je 1. julija lani nepričakovano odstopil bivši hrvaški premier Ivo Sanader, na položaju pa ga je nasledila Kosorjeva. Z njo se je Hrvaška vrnila za pogajalsko mizo o drugem Rehnovem predlogu, konec julija pa sta nato na Trakošćanu s Pahorjem napovedala rešitev obeh vprašanj. S tiho diplomacijo, ki jo opozicija Pahorju očita, ker naj ne bi bila sprotno obveščena o poteku dogovorov, sta nato dosegla sporazum in ga podpisala.

Hrvaška je sporazum ratificirala 20. novembra lani, Slovenija pa po razsodbi ustavnega sodišča, da sporazum ni v neskladju z ustavo, 19. aprila letos. Če bo potrjen, bo arbitražni sporazum stopil v veljavo prvi dan v tednu po izmenjavi diplomatskih not, s katerimi bosta državi izrazili soglasje, da ju sporazum zavezuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
08. 06. 2010 02.13
...na še več lepih fotk našega predsednika vlade....
loden
08. 06. 2010 00.33
Zdaj pač lahko čakamo in upamo.....
dragan78
07. 06. 2010 21.39
hozo hrvati ne boste prišli v evropsko unijo dokler ne bo dvo tretinjske večine sedaj pa izračuni
bilotko_na_mars
07. 06. 2010 12.54
ovaj portal je isti ko i naš 24sata.hr..... čim netko od susjeda hoće napisat neke komentare u znaku prijateljstva i mira, nešto pametno, da bi konačno trebali biti prijatelji i ne se vladat politikom koja razdire prijateljstvo vas i nas, administratori odmah te komentare maknu..... i danas su maknuli mnoge hrvatske.... ko da im je u interesu da se dalje svaađamo jedni i drugi i da traje 'rat' izmedju slo i hrv do 'smaka svijeta' !
nekdo17
07. 06. 2010 12.47
..."Vlado čaka izjemno pomembno delo tudi pri pripravi argumentacije..." Glede na sedajšnje "moralne" vrednote sveta bi bilo najbrž bolj smotrno, da vlada začne razmišljati o tem, katere "atraktivne" parcele ali vile bi "podarila" arbitrom za njihovo nepristransko sodbo...
grana
07. 06. 2010 12.42
Auuuuuu, kake denarce bomo plačevali za služnostno pot -dobro ste zrihtali. Živela politika SLO in CRO!!!!!!
nekdo17
07. 06. 2010 12.42
Nekdo pravi, da Pahor drži goloba v roki. Jaz pa pravim samo: Naj pazi, da se mu ta golob ne bo sedaj posral bolj, kot bi se mu vrabec s strehe...
Musti
07. 06. 2010 12.38
pa kaj je z vami ljudje...noben ni podaril ničesar nikomur, nič nismo in ne bomo izgubili...če pa kdo resnično verjame da je savudrija naša je pa bedak :)
fb_1013611833
07. 06. 2010 12.01
Spet lep primer kako nesposobni so slovenski politiki..izgubili trst,gorico, izgubili del koroske,ker so politiki bili seronje ze takrat in danes so se vecji..in isto je sedaj s tem referendumom, hrvatje bodo dobili slovensko ozemlje in mi bomo hlapci, ki morajo vprasat brusel kdaj lahk gremo na wc, kdaj spat, jest.. sram me je da sem slovenec..
hanzz
07. 06. 2010 11.47
Žaljenje klturne dediščine državnega pomena 5000eu kazni 8let zapora, podariti slovenjsko zemljo hrvatom neprecenljivo!! nagrada 6000eu mesečne plače. BRAVO SLOVENIJA!!!!
botjabotja
07. 06. 2010 11.23
V redu. Spoštujem odločitev naroda. V primeru za nas slabe odločitve arbitražnega sodišča, pa ne kazat na nas. Prvi Pahorjev stavek po razglasitvi neuradnih rezultatov: " Veseli me dejstvo, da so državljani prevzeli tako veliko odgovornost nase...". Hvala g. Pahor.
theta
07. 06. 2010 11.14
Pravniki naj zdaj delajo, če so že bili glasni. Vlada pa naj se ukvarja že enkrat z gospodarstvom. Edina strukturna reforma doslej je bila arbitraža.
santamaura
07. 06. 2010 10.51
Premier Pahor drži goloba v roki
IzmetFekalij
07. 06. 2010 10.45
kaj sledi? jokanje janše in njegovih priležnikov
azupac
07. 06. 2010 10.41
Kdo se bo postavil za nas, če se še sami ne znamo. Sramota, da je prišlo sploh do tega referenduma. Tukaj bi morali biti naši vodilni politiki trdni in ne popuščati pri določenih zadevah, ker je očitno, da nas hočejo izigrati. Upam, da bodo ljudje, ki zagovarjajo AS, še živi, ko bo stvar končana, ker si res želim slišati njihov komentar. Res mi ni jasno, kako mislijo da bomo vsi srečni po koncu arbitraže. To je nemogoče. Pa še vprašanje: Določiti stik z mednarodnimi vodami? Pa ste res tolk naivni, da to razumete da ga bomo kar imeli ali kaj?
volek
07. 06. 2010 10.35
Sledi vračilo dolga NLB hrvaškim varčevalcem z obrestmi vred. Kar pa je NLB izgubila v "lijepi naši", to je bilo par sto mio USD, pa nikom ništa. Saj smo to že plačali davkoplačevalci pri prvi dokapitalizaciji NLB.
mitzy
07. 06. 2010 10.28
Kaj sledi? Hrvaške pomorske vinjete, ki zagotovo ne bodo poceni ... ;)
MERDE-AVE-MERDE
07. 06. 2010 10.18
še sreča da večji del levice ni šel na volišče
nx01
07. 06. 2010 10.09
Arbitražni sporazum: Kaj sledi? Sledi priprava scenarija, kako po arbitraži, prevaliti krivdo za izgubo slovenskega ozemlja, opoziciji, oziroma Janezu janši. Kaj pa drugega...
RealityView
07. 06. 2010 10.03
še nekaj: vsi vemo, da se je desnica v večji meri udeležila volitev, ker delujejo po komandi - iz tega sledi, da je velik levi del volilcev namesto na volitve šel na izlet iz tega sledi, da bi v primeru večje udeležbe razlika bila večja v prid ZA - zato menim da smo pravilno izbrali in ni pol pol, kot si to razlagajo desni