Šport

'Železni Mike' se vrača

Washington, 12. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji strah in trepet boksarskih aren in ena najbolj kontroverznih športnih osebnosti na svetu se po enoletni odsotnosti vrača v ring.

Pred desetletjem eden najbogatejših športnikov na svetu je zaradi številnih sodnih procesov ostal praktično brez vsega bogastva.

Miku Tysonu bo 11. junija v ameriški prestolnici Washingtonu na nasprotni strani stal Kevin McBride. Osemintridesetletni "Železni Mike" je na dosedanjih petinpetdesetih dvobojih dosegel 50 zmag (44 s "knockoutom") in doživel pet porazov, v zadnjih treh letih pa je na treh dvobojih dvakrat izgubil.

Tysonova poklicna kariera je bila na vrhuncu v drugi polovici osemdesetih in v prvi polovici devetdesetih let minulega stoletja. Leta 1986 je po zmagi nad Trevorjem Berbickom s komaj dvajsetimi leti postal najmlajši svetovni prvak v supertežki kategoriji, navzlic številnim zasebnim in športnim aferam v njegovem življenju - med drugim je odgriznil del uhlja Evanderju Holyfieldu - pa ga strokovnjaki uvrščajo med največje boksarje na svetu.

Mike preseneča: S pesmijo Volare je nastopil na letošnjem festivalu v italijanskem San Remu (Foto: Reuters)
Mike preseneča: S pesmijo Volare je nastopil na letošnjem festivalu v italijanskem San Remu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Številni škandali - zaradi domnevnega posilstva nekdanje Miss temnopolte Amerike Desiree Washington je nekaj časa preživel za rešetkami, grobijanstva ga je obtožila tudi nekdanja soproga, ameriška igralka Robin Givens -, pogosti civilni pretepi in spor z bržkone najbolj vplivnim in uspešnim boksarskim menedžerjem na svetu Donom Kingom so Tysona pripeljali na beraško palico.