Šport

Potrdili 19 slovenskih atletov

Ljubljana, 25. 07. 2006 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na letošnjem atletskem EP bo nastopilo 19 slovenskih tekmovalcev, deset atletov in devet atletinj.

Na EP bo odšla tudi Jolanda Čeplak
Na EP bo odšla tudi Jolanda Čeplak FOTO: Reuters

Na letošnjem atletskem evropskem prvenstvu v Göteborgu (od 7. do 13. avgusta) bo nastopilo 19 slovenskih tekmovalcev, deset atletov in devet atletinj, možnost za norme in potrditev forme četverice tekmovalcev pa je še do 28. julija, so potrdili na seji upravnega odbora Atletske zveze Slovenije (AZS) v Ljubljani. Mednarodna atletska zveza (IAAF) mora dovoljenje za nastop še dati Mariji Šestak (Mass), ki je v svetovnem vrhu troskoka, izpolnila pa je tudi normo za nastop v skoku v daljino.

Ker se je Merlene Ottey po državnem prvenstvu konec tedna v Novem mestu odločila, da ne bo tekla v štafeti 4 x 100 m, se je UO na podlagi mnenja strokovnega sveta odločil, da ženska štafeta v Göteborg ne bo odpotovala. Jure Rovan (Fit) bo na EP tekmoval v skoku s palico, če bo AZS dobila potrdilo, da ima skakališče v Aosti, ki ni na stadionu, ustrezen certifikat IAAF. Generalni sekretar AZS Boris Mikuž je dejal, da je italijanska zveza pisno že pojasnila, da je Rovan nastopil na trgu v Aosti in da na tekmi ni bilo sodnikov. AZS čaka sedaj še na stališče organizatorjev, čeprav je po mnenju vodje tekmovalne komisije Gabrijela Ambrožiča že jasno, da uradne tekme ni, če ni sodnikov.

Albert Šoba bo ostal predsednik nacionalnih trenerjev, Henrik Omerzu za mladinsko atletiko, Milan Čoh (fakulteta za šport, izobraževanje in testiranja), Andrej Jeriček (predstavnik trenerske organizacije), kot nov pa je v ta krog imenovan ljubljanski trener Slavko Černe.

Daneja Grandovec (Maribor 98) sicer ima normo za EP iz lanskega leta, vendar pa je po mnenju strokovnega sveta v slabi formi in ima sicer možnost, da do 28. junija potrdi, da je napredovala, podobno velja tudi za Meto Mačus (Gorica, 400 m ovire) in Kristino Žumer (Mass, 100 in 200 m), Teja Melinik (Gorica) pa se je zaradi slabe pripravljenosti že odločila, da na EP v skoku s palico ne bo tekmovala. Pri moških je za zdaj odprto le vprašanje udeležbe Damjana Zlatnarja (Mass, 110 m ovire), ki se bo o nastopu odločil po tekmi v tem tednu, v štafeti 4 x 100 m pa so Matic Osovnikar (Mass), Jan Žumer (Mass), Matjaž Borovina (Postojna), Marko Bratož (Gorica) in Zlatnar. O trojici za posamični nastop na 100 m bo na predlog nacionalnega trenerja za šprinte Alberta Šoba konec tedna odločala tekma v Trstu, kandidati pa so štirje (Osovnikar, Žumer, Borovina in Bratož).

Na mladinsko svetovno prvenstvo gre 15 tekmovalcev

Na letošnjem atletskem evropskem prvenstvu bo nastopilo 19 slovenskih tekmovalcev, na mladinskem svetovnem prvenstvu pa 15
Na letošnjem atletskem evropskem prvenstvu bo nastopilo 19 slovenskih tekmovalcev, na mladinskem svetovnem prvenstvu pa 15 FOTO: Reuters

Na seznamu za mladinsko svetovno prvenstvo v Pekingu (od 15. do 20. avgusta) je 15 tekmovalcev, deset atletinj in pet atletov. Igor Primc, slovenski rekorder v metu diska in diplomant fakultete za šport, je bil potrjen kot vodja selekcije vrhunske atletike. "Tako za EP kot mladinsko SP, slednje me po krizi v zadnjem obdobju še posebej veseli, imamo zelo kakovostni in številčni odpravi. Dva vrhunska tekmovalca, Jolanda Čeplak in Primož Kozmus, sta se po daljši odsotnosti zaradi poškodb vrnila in dosegata že zelo dobre izide. Sicer pa načrtujemo, da bi lahko ekipa na EP zbrala dva do tri nastope v finalu in še dva do tri v polfinalu," je pojasnil vodja strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

Na MSP bodo nastopili Nina Kokot (Velenje, daljina), Nežka Pori (KAK Ravne, 3000 m zapreke), Gašper Stegnar (Krka, kopje), Tedy Draksler (AK Satler Kranj, kopje), Tina Šutej (Mass, palica), Anja Puc (Kronos, 200 in 400 m), Maja Mihalinec (Velenje, 100 in 200 m), Tina Jureš (Pomurje, 100 in 200 m), Urša Ozimek (Kronos, 100 ovire), Mersiha Kazič (Novoles, troskok), Sebastijan Jagarinec (PB Maribor, 400 m), Lucija Križnik (Fit, kladivo), Rok Deržanič (Fit, 110 m ovire), Vid Tršan (Mass, 800 m), Maja Petan (Fit, 100 ovire) in Nežka Pori (KAK Ravne, 3000 m zapreke). Jana Kerševan (Gorica, višina) in Svit Pintar (Kladivar, palica) sta brez norme, ki jo morata, če želita nastopiti v Pekingu, doseči do 31. avgusta, kar velja tudi za ostale, ki so še brez.

"Želim si, da bi imeli slovenski vrhunski atleti najboljše možne razmere in posledično čim več kolajn. Naloga je zelo težka, vendar se jo bom lotil z veliko zagnanosti in tudi izkušenj. Opravil sem nekaj pogovorov, da bi se ekipa povezala kot celota in da bo mogoče skupno delo v mnogih segmentih. Potrebujem leto dni, da bom videl, ali bo mojo vizijo moč izpeljati. Če to ne bo mogoče, bom to takoj povedal," je pojasnil Primc, ki je kot dolgoletni kapetan slovenske reprezentance dobil podporo vseh prisotnih članov UO za svoje delo.

Bo AZS podpisala pogodbo?

Ob koncu so spregovorili tudi o pogodbi med AZS in Olimpijskim komitejem Slovenije za nastop na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu, ki jo AZS kot ena izmed redkih zvez ni popisala. "V razgovorih z OKS smo predstavniki AZS predlagali, da za OI v Pekingu veljajo norme in roki Mednarodnega olimpijskega komiteja. V pogodbi je kar nekaj določil, ki so povsem neustrezna. Poleg tega so obveznosti do sponzorjev OKS razširjene iz meseca dni pred in po OI na praktično več kot dve leti, za to pa dobimo zelo malo, okrog dva milijona tolarjev za Jolando Čeplak in Primoža Kozmusa, ki sta edina atleta v prvi kategoriji športnikov kandidatov OKS," je nekaj pomembnih pripomb povedal Dušan Prezelj, ki je tudi član IO OKS. Predsednik AZS Peter Kukovica je dejal, da je AZS pripravljena podpisati pogodbo, vendar iz drugačnih izhodišč. UO je tudi pozval disciplinsko komisijo, da ne smejo primeri, ki so v obravnavi, zastarati, Ambrožič pa je za jeseni predlagal pregled ustreznosti slovenskih stadionov za atletska tekmovanja. Največ časa pa so posvetili zapletom pri organizaciji svetovnega veteranskega prvenstva v Sloveniji leta 2008, po pogovoru z veteransko organizacijo pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

Potrjeni člani za EP v Göteborgu :

Moški:

Andrej Batagelj (Gorica), troskok,
Marko Bratož (Gorica), 100 m,
Primož Kozmus (Fit), kladivo,
Rožle Prezelj (Kra), višina,
Matjaž Borovina (Postojna), 100 m,
Boštjan Buč (Velenje), 3000 m zapreke,
Matic Osovnikar (Mass), 100 in 200 m,
Miran Vodovnik (Almont), krogla,
Jan Žumer (Mass), 100 m, daljina,

Ženske:

Martina Ratej (Šentjur), kopje,
Merlene Ottey (Mass), 100 m,
Sara Orešnik (Olimpija), 400 m ovire,
Pia Tajnikar (Mass), 100 m, 200 m,
Jolanda Čeplak (AD Čeplak, 800 m,
Helena Javornik (Zreče), maraton,
Brigita Langerholc (Triglav), 800 m,
Sonja Roman (Maribor 98), 1500 m,
Marina Tomič (Kladivar), 100 m ovire,
Radmila Vukmirovič (Gorica), 100 m ovire

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.