Šport

Orli pred SP dobre volje

Kranj, 13. 02. 2007 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred bližnjim nordijskim SP so se v centru kranjske skakalnice predstavili potniki za Saporo.

Pod Šmarjetno goro, na kranjski skakalnici so se v centru OMV pred odhodom v Saporo predstavili smučarji skakalci
Pod Šmarjetno goro, na kranjski skakalnici so se v centru OMV pred odhodom v Saporo predstavili smučarji skakalci FOTO: POP TV

V skakalnem taboru je na dvodnevne priprave v Ramsau odpotovalo šest skakalcev: Rok Benkovič, Jernej Damjan, Primož Pikl in Rok Urbanc, ki imajo nastop v deželi vzhajajočega sonca že zagotovljen, ter Robert Kranjec in Peter Žonta, med katerima se bo glavni trener Ari-Pekka Nikkola v četrtek po tehničnem treningu odločil o petem potniku na SP.

V Kranju se je pred odhodom v Saporo poleg skakalcev predstavila tudi tekaška reprezentanca.

Cilji skakalne odprave kljub burni sezoni ostajajo enaki kot ob začetku, direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga pa je razkril, da bo sam zadovoljen s tem, če bo imela Slovenija na vsaki tekmi kakšnega skakalca med deseterico. "Glede na vremenske razmere, Saporo je znan po spremenljivem vetru, je tam velikokrat prava loterija, kljub temu pa bi se sam domov vrnil zadovoljen, če bi imeli na vsaki tekmi kakšnega med deseterico. Če bodo fantje naredili dobre skoke, pa seveda upam tudi na kakšno prijetno presenečenje. Naš ekipni cilj, glede na vse, kar se je dogajalo, ko je za nami en kup ponesrečenih nastopov in odstop glavnega trenerja, je uvrstitev med prvih šest," je dejal Ulaga.

Reprezentanca se bo pod vodstvom trenerjev Ari-Pekke Nikkole, Gorazda Pogorelčnika in Roberta Megliča v Saporo odpravila v ponedeljek, 19. februarja, prva tekma pa je na sporedu v soboto, 24.

Da se bodo Slovenci v ponedeljek, 19. februarja, z nekoliko lažjim srcem in bolj optimistično odpravili na pot proti Japonski, sta z dobrimi nastopi na zadnji tekmi svetovnega pokala v Willingenu poskrbela Primož Pikl in Jernej Damjan, slednji si je z odličnim tretjim mestom sploh prvič v karieri priskakal stopničke v svetovnem pokalu. "Menim, da je Jernejev uspeh za vse fante dokaz, da vidijo, da se tako dobro lahko skače in dobra motivacija za svetovno prvenstvo. V četrtek po vrnitvi s treninga v Avstriji pa se bomo odločili o petem potniku na prvenstvo," je dejal glavni trener Nikkola, njegov pomočnik Gorazd Pogorelčnik pa je dodal: "Zaradi natrpanega urnika v svetovnem pokalu časa za kakšne posebne priprave na prvenstvo niti ni bilo. Zdaj gremo za dva dni v Ramsau, nato fante čakata dva dneva regeneracije in že bo čas za odhod."

Jernej Damjan si je z odličnim tretjim mestom v Wilingenu sploh prvič v karieri priskakal stopničke v svetovnem pokalu
Jernej Damjan si je z odličnim tretjim mestom v Wilingenu sploh prvič v karieri priskakal stopničke v svetovnem pokalu FOTO: Reuters

Vsi štirje skakalci, ki so si že zagotovili nastop na SP, so pred odhodom optimistično razpoloženi. "Sam bi rad na Japonskem predvsem užival! Ne smeš misliti na rezultat, ker če si s tem obremenjen, se ne da skakati," poudarja 23-letni junak Willingena, ki pravi, da že vso sezono trenira enako: "Naredil nisem ničesar novega. Naučil pa sem se, da si je treba med sezono vzeti precej več počitka kot sicer. Pritiski so bili z vseh strani, zveza, pa mediji, pa želja po rezultatu ... in sam menim, da me je to uničilo. Zdaj sem videl, da se na silo ne da, malo sem spočil glavo in se skušal ne obremenjevati preveč z vsem cirkusom. Upam pa, da teh občutkov ne bom izgubil kar čez noč, saj je v skokih možno prav vse." Svetovni prvak iz Oberstdorfa Benkovič se je skupaj z Damjanom veselil njegovega zadnjega uspeha: "Vedno smo vsi veseli, če kateremu od fantov uspe in upam, da se bo na prvenstvu tudi nam, preostalim odprlo."

Primož Pikl v Willingenu
Primož Pikl v Willingenu FOTO: Reuters

Svojega krstnega nastopa na SP se veseli tudi Pikl, ki je z uvrstitvijo v reprezentanco že izpolnil svoje cilje pred sezono. "Svoj cilj sem dosegel, zato bom nastopil neobremenjen, letos sem nabral kar nekaj izkušenj v svetovnem pokalu in upam, da jih bom znal unovčiti. Želim si, da bi se na tekmi znal sprostiti in glede na treninge lahko optimistično pričakujem nastop," je dejal 24-letni skakalec Ljubnega, dobre volje pa je spet tudi senzacionalni zmagovalec Zakopan Urbanc: "Prav želel sem se malo umakniti in spočiti glavo. Počutil sem se brez energije, brez moči, ni bilo pravih občutkov, čeprav mi motivacije in želje ni manjkalo. Zdaj se spet počutim super in se veselim tekme. Pri sebi sem si zastavil cilje, o katerih ne bi razmišljal na glas, ki so kar visoki, niso pa povezani z rezultatom, ampak si želim, da bi prikazal takšne skoke, kot jih znam."

Tudi vodstvo reprezentance je pred odhoodm na Japonsko optimistično
Tudi vodstvo reprezentance je pred odhoodm na Japonsko optimistično FOTO: POP TV

Vstopnica za nastop na SP je le še ena, zanjo pa sta dva kandidata Kranjec in Žonta. "Moj nastop je precej odvisen od treninga v Ramsauu. Nekaj dni sem bil zdaj doma in malo v miru premislil, kaj se je dogajalo. V zadnjem obdobju sem povsem pozabil na noge in če jih ne čutim, so skoki daleč od pravih. V Klingenthalu sem bil povsem na tleh, slabe volje, zdaj pa je bolje in upam, da mi bo steklo. Z veseljem bi nastopil na prvenstvu, a moj glavni cilj po tej burni sezoni vsekakor ostajajo poleti v Planici," je povedal 25-letni Kranjec.

Povsem nepričakovano se je po dobrih nastopih tako v celinskem kot svetovnem pokalu med kandidati za nastop na Japonskem znašel tudi Žonta. Že v svojem prvem nastopu med elito svetovnega pokala po skoraj dveh letih premora zaradi poškodbe si je 28-letni Ljubljančan priskakal nove točke: "Zdravstveno stanje je solidno, premagal sem bolezen, od treninga v Avstriji pa pričakujem le to, da bom delal dobre skoke, tiste, ki jih znam. Super je, da sem po vseh težavah sploh zraven, a bom povsem neobremenjen z morebitnim nastopom na SP. Bomo videli, kaj bo."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.