Pariz 2024

Slovenski rokometaši so se borili do konca, a uvrstitve v finale so se razveselili Danci

Lille, 09. 08. 2024 23.02 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žana Žgavc, Žiga Košec
Komentarji
58

Slovenskim rokometašem se v polfinalu olimpijskih iger ni izšlo. Kljub temu, da so varovanci selektorja Uroša Zormana celo tekmo zaostajali, so poskrbeli za napeto končnico, ki so jo tudi po zaslugi sodniških odločitev s 30:31 dobili Danci. Olimpijski prvaki iz leta 2016 se bodo v nedeljo ob 13.30 v velikem finalu pomerili z Nemčijo, Slovenija pa se bo 9. uri za tretje mesto pomerila s Španijo.

Slovenski rokometaši so se na stadionu Pierre Mauroy v svojem prvem polfinalu olimpijskih iger odlično zoperstavili trikratnim zaporednim svetovnim prvakom Dancem, ki na turnirju v Franciji še naprej ne poznajo poraza.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi napad v polfinalu je pripadel Slovencem, prve minute tekme pa vratarjema obeh ekip Emilu Nielsnu in Klemnu Ferlinu, ki sta se takoj izkazala z nekaj lepimi obrambami. Prvi so v četrti minuti tekme žogo v mrežo spravili Danci, za katere je v polno meril Mathias Gidsel. Nielsen je gol dobesedno zaklenil in slovenskim rokometašem v uvodnih minutah obranil kar štiri strele, dva pa sta letela mimo danskih vrat. Za prvi zadetek na tekmi so Slovenci potrebovali več kot osem minut, nato pa je prvo sedemmetrovko na tekmi izkoristil najboljši slovenski strelec na prvenstvu Aleks Vlah, ki je prekinil niz treh zaporednih zadetkov Danske.

Aleks Vlah
Aleks Vlah FOTO: AP

Na drugi strani je dve sedemmetrovki uspešno izvedel izkušeni Mikkel Hansen, tretjo pa mu je pri rezultati 5:3 za Dansko slovenski vratar Urban Lesjak obranil in Slovenci so se po zadetku Deana Bombača približali na zadetek zaostanka. A kaj, ko je razigrani Nielsen  odlično branil in Slovenskim rokometašem ni dovolil, da izenačijo. Danci so se razigrali in po zadetkih Gidsela, Rasmusa Laugeja in Magnusa Jacobsena prvič na tekmi povedli za štiri zadetke (7:11), zato je selektor Slovenija Uroš Zorman prvič na tekmi vzel minuto odmora.  Vlah je po odmoru zadel za znižanje zaostanka, a Danci so odlično igrali obrambo in dosledno izkoriščali napake Slovencev. Po dveh zadetkih v 30. minuti se je semafor ustavil pri rezultatu 10:15 za Dance, kar je bil tudi izid prvega polčasa.

Mikkel Hansen
Mikkel Hansen FOTO: AP

Prvi zadetek v drugem delu igre je dosegel Lauge in Dance popeljal na +6, Slovenci pa so prek Boruta Mačkovška hitro odgovorili. Slovenci so naposled le strnili obrambo in po devetih minutah drugega polčasa zaostanek zmanjšali na tri zadetke (16:19), zaradi česar je selektor Danske Nicolaj Jacobsen vzel minuto odmora. Kratek odmor je Dancem dobro del, saj so hitro znova povedli na +5, pri čemer je bil v 42. minuti kot prvi na tekmi izključen Matej Gaber.

Matej Gaber
Matej Gaber FOTO: AP

Kljub izključitvi pa so se Slovenci razigrali in se ob dveh obrambah Ferlina Dancem znova približali na tri zadetke zaostanka. Potem pa je prekršek za izključitev znova napravil Gaber in najstrožjo kazen je unovčil kdo drug kot Hansen, ki bo po koncu olimpijskega turnirja končal bogato in uspešno kariero. Že v naslednji akciji pa so si prvo izključitev na tekmi prislužili tudi Danci in sicer Henrik Mollgaard, ki je na nedovoljen način ustavil klubskega kolega Vlaha. Jure Dolenec je zadel sedemmetrovko, Vlah pa je nato znižal na 26:29, a bil v naslednji obrambni akciji tudi sam izključen.

Polfinale rokometa na OI: Slovenija - Danska
Polfinale rokometa na OI: Slovenija - Danska FOTO: AP

Brez najboljšega strelca slovenske reprezentance na turnirju so se slovenski rokometaši obdržali na treh zadetkih zaostanka, ko pa se je Vlah vrnil v igro, pa je Mačkovšek zadel za zmanjšanje zaostanka na le dva zadetka. Ob obrambi Ferlina na drugi strani so imeli Slovenci napad za novo znižanje zaostanka, a so predolgo pripravljali napad in izgubili žogo. Na slovensko srečo je zgrešil tudi Pytlick in 55 sekund do konca tekme je Blaž Janc zadel za 30:31, zaradi česar je sledila še zadnja minuta odmora na tekmi na željo danskega selektorja. Mačkovšek je ob zadnjem danskem napadu na tekmi storil prekršek za sedemmetrovko, in na črto je stopil Hansen, ki je imel tako 21 sekund do konca v rokah žogo za napredovanje Danske v finale. A Klemen Ferlin je imel drugačne načrte. 35-letni Ljubljančan je Hansnov strel obranil in Slovenci so imeli na voljo kratek napad za izenačenje. Vlah je prodrl proti golu Dancev in naletel na danski blok. Sodniška piščalka se je oglasila, a češka sodnika sta dosodila le devetmetrovko, odločitev pa po ogledu videoposnetka potrdila, kljub temu, da sta bila dva danska rokometaša ob posredovanju na črti lastnega kazenskega prostora. Čas se je iztekel in Slovenija je imela na voljo le še met z razdalje. Odgovornost je prevzel Mačkovšek, ki je poskušal s strelom prek danskega bloka, a je meril tudi prek nasprotnikovih vrat in Danci so se lahko razveselili uvrstitve v veliki finale.

"Nimamo kaj, glave gor. V končnici smo se vrnili po zaostanku petih golov. V prvem polčasu smo malce zaspali, a smo pokazali karakter. Pred nami je še ena tekma in nova priložnost za kolajno. Dokazali smo, da nam je mesto tukaj, gremo dalje, druge ni," je bil po polfinalnem obračunu kljub porazu odločen Zorman.

Polfinale rokometa na OI: Slovenija - Danska
Polfinale rokometa na OI: Slovenija - Danska FOTO: AP

Po porazu je bil vidno prizadet kapetan Slovenije Jure Dolenec, ki je dejal: "Sem razočaran, nekatere stvari nismo tako dobro izvedli kot na prejšnjih tekmah, nekatere stvari nam niso uspevale, kot smo si zadali. Mogoče tudi zaradi tega, ker je nasprotnik tako kvaliteten. Na koncu smo bili za točko prekratki. Imeli smo sanje, da bi postali celo olimpijski prvaki, sedaj so te sanje mrtve."

Jure Dolenec
Jure Dolenec FOTO: AP

"Vsi smo dali vse, kar smo lahko od sebe, na koncu ni bilo dovolj. Še ena tekma preostane, za nas je ta mali finale kot tekma prvo mesto, vse bomo naredili, da pridemo do medalje. Trenutno so Danci najboljša ekipa na svetu, bili smo blizu, nismo izkoristili priložnosti na koncu. Lahko smo ponosni, da smo odigrali tako tekmo v polfinalu," pa je bil nekoliko bolj pozitiven s 53 zadetki vodilni strelec olimpijskega turnirja Aleks Vlah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.15

Hvala in lahko noč!

Hvala, ker ste bili z nami. Zaenkrat se od vas poslavljamo, bomo pa znova z vami, ko bodo naši rokometaši igrali za bronasto medaljo. Lahko noč!

23.06

Slovenija - Danska 30:31

23.05

Slovenci v nedeljo za bron proti Špancem

Naše rokometaše pa v nedeljo čaka mali finale, v katerem se bodo za bronasto medaljo pomerili s Španci.

23.03

Danci slavijo uvrstitev v finale

Slovenci so v zadnjih minutah Dancem dihali za ovratnik, prišli so na točko zaostanka in imeli napad za izenačenje. Ta se našim ni posrečil in Danci so se uvrstili v nedeljski finale, kjer se bodo za zlato medaljo udarili z Nemci.

60'

Tesen zaključek tekme pripadel Dancem (30:31)

Gidsel je izsilil sedemmetrovko za Dansko, a je Danci niso izkoristili! Slovenci so začeli napad za izenačenje, vendar so bili pod prekrškom. Sodnik pa je dosodil le devetmetrovko, ki je naši niso zadeli. Danci so dobili tekmo s točko prednosti.

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G. Papež
10. 08. 2024 14.43
Bravo fantje, borite se še to zadnjo tekmo kot včeraj in...Kdor spremlja naš rokomet vsa leta vem, da se bo strinjal z menoj, da smo naredili tako velik napredek kot verjetno še nikoli. Jutri pa navijamo s ❤, ker se tako tudi vi borite. Izjemno.
levnuh, ne svecko
10. 08. 2024 11.55
+1
Krog na teh OI je skoraj zaključen. Prvo tekmo, proti Španiji, ste se jezili in bili besni sami nase, češ sami smo se premagali. Pred vami je popravni izpit. Ako je kaj soli bilo takrat v vaših argumentih ( tekme proti Španiji nisem gledal ), je priložnost za zmago in potrditev vaših besed idealna. Torej Zorman in druščina?!
Gasper4690
10. 08. 2024 13.06
-8
Kaj,usral so se proti spaniji tko kot ucer proti dancem..upam da bo zdej boljs
Burtonnn
10. 08. 2024 10.17
-4
Sodniki niso nič krivi. Vsaka ekipa je imel 60 minut igre za zmago. Žal, našim junakom se tokrat ni izšlo. To, da ni bilo sedemmetrovke, pozabite. Če bi bil dosežen gol, bi bili podaljški. Gol ni dosežen in jasno pritožbe Slovenije. Preden je bil prekršek za sedem metrov, so sodniki dosodili prekršek za 9 metrov, za kar imajo argumente. Pika. To je šport, kdor izgubi, se lahko pritožuje do mile volje, ne pomaga nič. Čestitke ekipi za borbenost, bron? tudi ni mačji kašelj, da se le ne spozabijo igrati.
Teedd
10. 08. 2024 12.21
+7
Morarmo biti ponovno hlapci pa sklonit glavo? Ne. Pač vsak, ki je videl tekmo se je videlo, da grejo vse mejne situacije pri sodnikih za Dance. Ni tukaj samo zadnji napad, ista situacija je bila 15s prej pred našim golom pa so za Danske brez trzljaja piskali 7 metrovko. Res smo slabše začeli tekmo ampak nakoncu bi si zaslužili vsaj podaljšek.
Gasper4690
10. 08. 2024 13.08
-6
Dej se enkrat si poglej tekmo pa da vidnk kok mejnih niso piskal nam..da ne bos prevec pameten..tok subjektivnega naroda kot smo mi ga ne najdes..recimo srbe so pokradl..to pa ne kraja..
Burtonnn
10. 08. 2024 14.18
-3
Boli me, koga so pokradli in koga ne. Če ti navijaš za srbe in vidiš "krajo", je tvoj problem, jaz pač navijam za slo in ne vidim nobene kraje.
St. Gallen
10. 08. 2024 09.20
-5
Cestitam. Svica je tu korak zadaj, priznam.
Maxx365
10. 08. 2024 11.31
+6
EiYou
10. 08. 2024 09.09
+10
Styria
10. 08. 2024 08.52
+17
Bravo dečki, vauuu kakšen borben duh...v takšnih situacijah ni prostora za napake med drugim tudi ni prostora za sodniške napake, ker se iz aviona videlo, da bi 7metrovka morala biti dosojena. Za takšne napake bi sodniki morali odgovarjati
Resnico ti povem
10. 08. 2024 08.51
+13
Ko rokometno velesilo Dance prisliš, da trepetajo!O tem govorim o naših športnikih, ki dosegajo uspehe in ki se borijo kot LEVI!Tako se bori za naš državni grb, državo in zdravljico! 🇸🇮To smo mi Slovenci v prvotnem in pravem pomenu besede!NI PREDAJE nikoli in nikjer na nobenem področju v vsej naši zgodovini!Zdej pa ponoviti to tekmo in skušati vzeti bron!Gremo Slovenija! 💪🏻🇸🇮💪🏻Kdor ni gledal tekme naj si jo ogleda, kaj takega.
Maxx365
10. 08. 2024 11.33
+4
... in ko jih pripraviš do tega, da se veselijo kot majhni otroci, ko komajda in še to s pomočjo sodnikov, premagajo "eno" Slovenijo.
Primož Rus
10. 08. 2024 08.42
+9
VELIKE RIBE VEDNO POJEJO male ribe.....tko v športu kot povsod......Te OI letos SO ŽIV DOKAZ da to niso igre športnikov AMPAK IGRE PODKUPOVANJA.......
Betuul
10. 08. 2024 08.28
+13
👍zmagovalni slo 🏐so na koncu postali sodniški talci
Tomen
10. 08. 2024 08.23
+16
Bravo. Srčna borba. Žal odločili sodniki.
Infiltrator
10. 08. 2024 08.16
+2
kdor je mislim drugače je bil naiven
rob3rt
10. 08. 2024 08.09
+15
No pa smo še sami izkusili, kako je, ko so sodniki MVP igralci "dream teama".
Uškakola
10. 08. 2024 08.08
+17
Kakor koli so rokometaši edino pozitivno presenečenje, so dali vse od sebe. Da pa Slovenija nima ve medalj pa je jasno dokler bodo partizani na čelu športne organizacije jih ne bo.
btbslo
10. 08. 2024 08.05
+23
Vse cestitke nasim. Boruli so se kot levi. Tekmo sta pa odlocila sodnika !!!
Projekt 2026
10. 08. 2024 08.04
+21
To je bila kraja.
PoldeVeliki
10. 08. 2024 08.03
+21
Češka sodnika sta nas okradla.
rob3rt
10. 08. 2024 08.11
+7
Uškakola
10. 08. 2024 08.02
+11
Očitno smo spet tam, če imaš Slovenske navijače, sovražnikov sploh ne potrebuješ.
lakala28
10. 08. 2024 08.06
+18
Žal res. Je pa bila sinoči večina dvorane na naši strani in to zasluženo. Žal dva pomembna moža v dvorani nista bila niti vmes, kaj šele na naši strani in se je končalo kot se je. Če bi bili podaljški, bi se mogoče drugače. Žal mi je fantov, ki so izgoreli za sanje. Upam, da so prihranili potrebno moč za Špance. Srečno!
lokson
09. 08. 2024 21.59
+7
Kaj je veše vsevede. Spet šimfate. Sami, pa še tečaj frnikulanja, ne bi opravili.
4890
10. 08. 2024 09.37
+0
Kumrovčani ste specialisti, kako lupit narod in se okoristit na račun državljanov, o športu pa ne pišite bedarij, ker nimate pojma za kaj se gre......
Potouceni kramoh
09. 08. 2024 21.59
-3
Luč sem že e ugasnil.
FrankCostello
09. 08. 2024 21.56
-14
Konec je, Danci so ua razred boljši, nimamo kaj, drvena medalja bo naša!
Maxx365
10. 08. 2024 08.18
+12
En gol razlike in možnost za izenačenje ni za razred boljše. Smo kar dobro namučili serijske svetovne prvake.