Pariz 2024

Pariz 2024: ŠPORTNO PLEZANJE

Pariz, 26. 07. 2024 02.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Športno plezanje bo na olimpijskih igrah v Parizu pod posebnim drobnogledom slovenske javnosti. Tam bo zlato kolajno branila prva zvezdnica tega športa Janja Garnbret. Korošici za razliko od Tokia tokrat ne bo treba hitro plezati po steni. Za Pariz so namreč organizatorji sistem tekmovanja spremenili in ga prilagodili širšemu krogu plezalcev.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Aljoša Kravanja

Tako bodo specialisti za hitrostno plezanje tekmovali v svoji disciplini, medtem ko Janjo Garnbret in druščino čaka kombinacija balvanov in težavnost.

Garnbretova je prva favoritinja za zlato kolajno. Čeprav v zadnjih letih ni več veliko nastopala na tekmah svetovnega pokala, je ob intenzivnih treningih in navkljub zlomu palca na začetku leta 2023 le redko izgubljala, ko se je pojavila pod plezalnimi stenami.

"Kot sem že velikokrat povedala, mi je vsaka zmaga pomembna. Z obema nogama sem na tleh, nič ne jemljem kot samoumevno. Vedno moram biti osredotočena in odločena, da zmagam. Občutek je vsakič znova neverjeten," je za prireditelje po zmagi v Innsbrucku dejala Korošica.

Letos je nastopila na štirih tekmah (Kitajska, Avstrija) in vselej ugnala konkurenco tako na balvanih kot v težavnosti. Glede na to, da bo v Parizu na sporedu kombinacija teh dveh disciplin, tekmovalni sistem dopušča še manj presenečenj.

Glede na prevlado 25-letnice iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je pritisk nanjo še toliko večji na velikih tekmovanjih. A za zdaj ob pogledu na neverjetno statistiko temu uspešno kljubuje. Ob zlatu iz Tokia je Garnbretova osemkratna svetovna in štirikratna evropska prvakinja. Ima še po dve srebrni kolajni s SP in EP. V svetovnem pokalu je zbrala 45 zmag, od tega 28 v težavnosti in 17 na balvanih.

Luka Potočar
Luka Potočar FOTO: Lena Drapella IFSC

Ob 25-letni Korošici bosta slovenske barve zastopala tudi Mia Krampl in Luka Potočar. Oba sta si vstopnico za boje v Parizu priborila v zadnjih kvalifikacijskih bojih v madžarski Budimpešti. Medtem ko je Garnbretova v Tokiu stala na najvišji stopnički, Mia Krampl pa je na zadnjih igrah zasedla 18. mesto, bo za Potočarja to prvi nastop na olimpijskih igrah.

Potočar se sicer redno uvršča med najboljšo dvajseterico v težavnosti in v kombinaciji, nekoliko več težav ima na balvanih. Vsaka uvrstitev v prvo polovico tekmovalcev v Parizu pa bi bila za 26-letnika z Jesenic uspeh.

Podobno velja tudi za 23-letno Kramplovo. Tekmovalka z Golnika je stalnica na tekmah svetovnega pokala in velikih tekmovanj. Nekajkrat je že stala na odru za zmagovalke tako na svetovnih pokalih kot na velikih tekmovanjih. V Moskvi 2021 je v kombinaciji (takrat treh disciplin) zasedla drugo mesto za svojo rojakinjo Garnbretovo.

V zadnjem času trka na vrata deseterice ali občasno "pokuka" vanjo, za preboj proti stopničkam na OI pa bo v močni konkurenci potrebnih tudi nekaj sreče in predvsem napredka.

Visoko bodo ciljale tudi Japonka Ai Mori, Američanki Brooke Raboutou in Natalia Grossman, Francozinja Oriane Bertone, Avstrijka Jessica Pilz, Korejka Seo Chaehyun in še nekatere druge.

Tekmovanje v športnem plezanju se bo v francoski prestolnici v plezalnem centru Le Bourget začelo s polfinalom moških na balvanih 5. avgusta. Dan kasneje bodo na vrsti še ženske. Moški bodo nato 7. avgusta tekmovali v polfinalu težavnosti, ženske pa znova dan kasneje, ko bodo znani vsi finalisti. Končni odločitvi bosta padli 9. avgusta za moške in dan kasneje za ženske.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.