Nogomet

Pred Emiratesom s kipom počastili legendarnega trenerja

London, 28. 07. 2023 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Londonski Arsenal je pred svojim stadionom razkril nov spomenik, posvečen legendarnemu trenerju Arsenu Wengerju, ki je klub med oktobrom 1996 in majem 2018 vodil na kar 1235 tekmah. Wenger je šesti, ki ga je v rdečem delu severnega Londona doletela takšna čast.

Arsene Wenger se je od Arsenala poslovil po koncu sezone 2017/2018.
Arsene Wenger se je od Arsenala poslovil po koncu sezone 2017/2018. FOTO: AP

"Wenger je bil trener kluba v njegovem najuspešnejšem obdobju. V 22 letih je preoblikoval našo identiteto v skladu s svojo vizijo, kako bi se moral nogomet igrati. Ustvaril je tisto, kar danes poznamo pod imenom moderni Arsenal," so poudarili na spletni strani londonskega velikana, ki je minulo sezono v Premier ligi sklenil na drugem mestu. 

Arsene Wenger je z Arsenalom trikrat postal angleški prvak. V sezoni 1997/1998 se je kot prvi neangleški trener veselil naslova v Premier ligi. V legendarni sezoni 2003/2004 pa so njegovi topničarji angleško prvenstvo dobili brez poraza, s čimer so še vedno edina ekipa, ki ji je to uspelo. Takrat Arsenal ni izgubil na kar 49 zaporednih tekmah. Wenger je obenem najuspešnejši trener v zgodovini angleškega FA pokala, ki ga je osvojil sedemkrat, nazadnje leta 2017. 

Kip Arsena Wengerja
Kip Arsena Wengerja FOTO: Arsenal

Kot trener in eden glavnih pobudnikov je bdel nad postavitvijo Arsenalovega trening centra v Colneyju, ki so ga odprli oktobra 1999 in je bil eden ključnih elementov pri preoblikovanju klubske identitete. To pa velja tudi za stadion Emirates, ki je leta 2006 nadomestil legendarni, a precej dotrajani Highbury. V sezonah, ki so sledile, se je Wenger kljub omejenim finančnim sredstvom s svojim moštvom redno uvrščal med štiri najboljše v angleškem prvenstvu in posledično v Ligo prvakov. 

73-letnik je postal šesti mož v zgodovini Arsenala, ki je pred Emiratesom dobil svoj kip. Pred njim je ta čast doletela dolgoletnega člana uprave Kena Friarja, trenerja Herberta Chapmana in nogometaše Tonyja Adamsa, Dennisa Berkgampa in Thierryja Henryja

Wengerjev kip iz brona je visok tri metre in pol ter tehta približno 500 kilogramov. "Prav je, da je klub zanj naredil nekaj posebnega, kar si je v celoti zaslužil. S tem kipom bo Wenger pred Emiratesom za vedno deležen spoštovanja in priznanja," je za klubsko spletno stran povedal zdajšnji trener topničarjev Mikel Arteta, ki je za Arsenal igral prav pod Wengerjevim vodstvom. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kameltrajbar
28. 07. 2023 18.54
+2
eden največjih
Malo_sutra
28. 07. 2023 18.32
-2
A tko realno nikoli nič od tega trenerja…
gullit
28. 07. 2023 18.38
+4
Osvojil vse kar se je dalo. Mnogokrat angleški prvak in to z navdusujoco igro, napadalno kjer sta kraljevala Bergkamp pa Henry. Trener z največ FA pokali. Osvojil premier ligo brez poraza kar bo zelo težko ponoviti. Edina črna pikica so igranja v Evropi, pa so kljub temu igrali v finalu lige prvakov.