MotoGP

Marquez: Rdeča zastava je zaplapolala, ko sem bil najhitrejši

Motegi, 02. 10. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski dirkač Marc Marquez se počasi vrača v formo. Na veliki nagradi Japonske se je šestkratni prvak v elitnem razredu namreč prvič v tej sezoni (če ne upoštevamo sobotnih sprint dirk) uvrstil na zmagovalni oder. Njegov uspeh bi morda lahko bil še večji, če bi dirka trajala kakšen krog več, a kot je priznal sam, je bila dirka pošteno ustavljena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prvenstvo motoGP šest preizkušenj pred koncem sezone povsem izenačeno
    02:31
    Iz 24UR: Prvenstvo motoGP šest preizkušenj pred koncem sezone povsem izenačeno
  • Iz 24UR: Tekma mgp za veliko nagrado Japonske
    02:20
    Iz 24UR: Tekma mgp za veliko nagrado Japonske
  • Vrhunci dirke motoGP na VN Japonske
    13:55
    Vrhunci dirke motoGP na VN Japonske

Marc Marquez, ki se je na začetku sezone ukvarjal predvsem z motocikom in poškodbami, ki so bile posledice padcev, se je, kot kaže, le spoprijateljil s svojo Hondo. 30-letnik iz Cervere je na stopničke na klasični nedeljski dirki čakal skoraj leto, saj je nazadnje na zmagovalni oder stopil sredi lanskega oktobra, ko je bil drugi na VN Avstralije.

Tokratno VN Japonske je Marquez začel šele s sedmega mesta in kljub težkim razmeram stopnjeval tempo ter 13 krogov pred koncem kot zadnjega prehitel Marca Bezzecchija in se tako uvrstil na tretje mesto. Ko je že kazalo, da bo Španec pripravil tudi napad na drugouvrščenega Francesca Bagnaio, pa so zaplapolale rdeče zastavice in dirka je bila prekinjena, kasneje pa zaradi preslabih vremenskih razmer tudi uradno zaključena.

"Dirka je bila prekinjena ob pravem času. Res je, da je rdeča zastava zaplapolala, ko sem bil najhitrejši, vendar moramo biti pošteni. Pametno je, da so dirko ustavili," je odločitev vodstva komentiral Marquez, ki po dirki že dolgo ni bil tako nasmejan. O nevarnosti na stezi v Motegiju je še dejal: "Še pred rdečo zastavo sem dvignil roko, ker je bilo prenevarno. Mokre dirke so zelo dolge."

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: AP

"Na začetku dirke sem bil zelo miren, a pravega občutka ni bilo. Rekel sem si, da moram biti potrpežljiv. Ko je bilo na progi vedno več vode, sem začel napadati, voziti na dober način in prehitevati ostale. Moj tempo je bil dober. A treba je priznati, da je bilo prenevarno. Zaradi velike količine vode v zraku se luči praktično ni videlo. Vodstvo dirke se je pravilno odločilo," je samo dirko še komentiral starejši izmed bratov Marquez.

Glede na težave, ki sta jih Marquez in Honda prestala v letu 2023, so stopničke na Japonskem zanje velik rezultat. A to še ne pomeni, da je vse rožnato v garaži japonskega proizvajalca motociklov. Marqueza namreč vse bolj povezujejo s prestopom k ekipi, ki jo zastopa njegov brat Alex Marquez, Gresini Racing, kjer bi senzacionalno sedel na Ducatija.

Govorice je podkrepil tudi šef italijanskega moštva Luigi Dall'Igna, ki je za Sky Italio priznal: "Marc je bil eden najboljših dirkačev v zgodovini. Zato nam laska dejstvo, da si tako močno želi sesti na Ducatija. Odločil se je, da bo zapustil Hondo zaradi poltovarniškega Ducatija. To še bolj poudari dejstvo, kako močno si želi sesti na naš motor."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vprašanjem o morebitnem prestopu se ni mogel izogniti tudi Marquez sam, zato je medijem v Motegiju priznal, da je položaj, v katerem se je znašel, nenavaden. "Super čudno," je situacijo opisal Marquez in pojasnil: "Poznate situacijo in veste, da mi ni lahko. Moja predanost Hondi je 100-odstotna vsakič, ko zapeljem na stezo. Hvaležen sem Hondi, ekipa me podpira, imamo dober odnos in to je pomembno."

Kljub govoricam pa je Marquez priznal, da so stopničke v Motegiju zanj "romantične", in dodal, da uspeh  nima vpliva na to, ali bo ostal pri Hondi ali odšel. "Ne, današnje stopničke ali rezultat v Indiji, Misanu ali Kataloniji ne vplivajo na mojo odločitev. Imam svojo mentaliteto in vem, kaj se mora zgoditi. Lahko rečem le, da so bile današnje stopničke zelo romantične. Bilo je zelo lepo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za karavano razreda motoGP sledi vikend premora od dirkanja, ekipe pa se bodo kmalu preselile v Mandaliko, kjer bo sredi oktobra na sporedu VN Indonezije.

motoGP sezona 2023, skupni seštevek (14/20):

1. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) ... 319 točk

2. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) ... 316 točk

3. Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) ... 265 točk

4. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) ... 201 točka

5. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) ... 171 točk

6. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) ... 109 točk

...

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VR Pagliaccio
02. 10. 2023 18.43
-2
Še kdo misli, da Marko skače ponovno pomaga Špancu Jorgu do naslova ali imamo na najboljšem motorju spet italijanskega šalabajzerja? Do kam lahko Pecco po navodilih Valentina Rossija zagrezne že pred Sepangom ?
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 18.44
-4
Lahko Pecco najde svojo Ano Cabanillas Vazquez ali se bo pridružil drugemu akademiku , ki brca le dirkače ?
Lucky
02. 10. 2023 17.18
-5
A je Švicar čist zgubu živce? Sej se ni še nč zgodil. Leta 2015 je opravil z njim, pa vsak dan bolj naklada.
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 18.36
-5
Vprašanje je tudi, kako sveže postrvi mu strežejo...in tudi žarki mandlji niso nedolžni
Lucky
02. 10. 2023 18.40
-4
Tud tiste lučke okol jezera, ne mečejo prave svetlobe. Človk žvi u mraku.
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 18.52
-4
On je v bistvu tak kot Valentino Rossi...ampak še z manj talenta
Tenma
02. 10. 2023 17.07
-3
Peca bi ziher prehitel, ker Peco v mokrem ni močan in tudi ne bi razkiral. Markec ima pa izkušnje, zato je z lahkoto opravili z Bezzekijem, ki naj bi bil najboljši varovanec Rosija... Tu se potem vidi kdo zna, ko moč motorja oz. sam motor ni več tako pomemben, ampak sam pilot!!!
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 18.39
-3
Pecco je imel v mokrem dober oprijem, Martin še boljšega ampak ga za akademika ne potrebuje...MM pa je iztisnil več kot se je dalo s Hondo . Pecca bi pa v 12 krogih prehitel ali pa bi Pecco zdrsnil
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 15.44
-3
Ljudje, ki so pokvarjeni sodijo v nižjerazredne . Zato vse Italijane metati v isti koš z utajevalcem davkov, lažnivcem, pretepačem sodirkačev, celo pretepačem žensk bi bilo sila neodgovorno...to je tako kot bi nas zaradi vas flajer ,vse Slovence imeli za ljudi brez hrbtenice, a eni smo ostali doma in se borili za samostojnost slovenskega naroda in nekateri dali za to celo življenje, vi ste odšli, zato da lahko pojeste postrvi z mandlji in zalijete s sauvignonom.... mi smo to naredili za nas in za prihodnje rodove zgolj zato, ker je prav
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 15.47
-5
In za kaj je bilo potrebno imeti jajca v teh dveh primerih ?
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 15.24
-4
Eni vidijo črne oblake, drugi grafe prodaje, drugi spet dva dni star kruh...mi ki smo gledali vožnje teh težav nimamo. Mi bi bili veseli gledanja Marquezovih voženj , tudi če ne bi navijali za kakega s talentom podhranjenega akademika, da ne omenjamo kronično podhranjenega mentorja te šole, zgrajene z davkoplačevalskim denarjem prvorazrednih Italijanov, ki redno in pošteno plačujejo davke
Night fly
02. 10. 2023 15.23
+5
Zakaj le MM dviguje roko ,palce v opozorilo direkciji ,da naj ustavi dirko . Tu pa se kalimeri repencijo ,da bi mm z lahkoto zmagal ----ce ...ce ...ce ,bi bila zemlja ploscata ,jasno . Ve se kdo dvigne prvi " brisaco v ring" .
Boris Kavčič
02. 10. 2023 16.28
-3
nič ni lagal..se je videlo samo še en krog in bi Pek bi 2 v skupnem...
Boris Kavčič
02. 10. 2023 16.29
-3
in ravno prav je prišel v formo da zjaha Peku svetovni naslov bravo MM93..top dirkač....
Night fly
02. 10. 2023 15.12
+5
A so se gospodarji ,ki bdijo nad "kariero " in usodo MM , predvsem pa za svoj portfelj ze odlocili kaj bodo se tem nesrecnim dirkacem storili ? Ali se bolje ,katera firma ga bo sprejela ? HMMM , vidim crne oblake .Kdo ve ,mogoce bo pa le moral pozreti grenak kruh , ki ga je spekel . Mogoce ga bo resil Brivio ,makaronar ,lah , talijan , kot ga imenujejo vsi kalimeri .......prav zanima me , kako bodo sprejeli Davide-a , ce jasno podpise pogodbo . Ga bodo imenovali in sprejeli kot cloveka ali nizje-kategoricno bitje tega planeta .......kot vemo ,beremo ,so Italijani nizjerazredni ljudje za vse Kalimere . Prav rad bom videl odzive teh crnih piscancev , ki iscejo pravice zase .
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 15.18
-4
Očitno vedo, da je ambasador motogp-ja in najboljši dirkač vseh časov. To jim zadostuje.....
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 15.18
-5
Pravzaprav več ni možno dobiti, dokler sami ne postorijo tega , kar je v njihovem opisu del ....in to uspešno
Hc4life
02. 10. 2023 13.22
-6
Itak....vidli so, da si prehitrer in so zarad varnosti drugih,raj prekinli dirlo....lzihrr je ziher
Night fly
02. 10. 2023 15.16
+5
Bravo , ze to je dobro za vas ,da ste ugotovil maestrijo enega dirkaca , ki bi v tistih pogojih pokoril vso konkurenco ........vi vidite ze v naprej kako bi bil konec dirke . Neverjeten ste . Dajte se potruditi pri naslednji dirki in prerokovati zmagovalca .... magari ze en dan prej ,da stavimo na loteriji .
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 13.15
-13
Vodstvo Honde običajno da dovoljenje sprememb na motorju le za tiste, za katere inženirji mislijo, da bodo najboljše, kar ni nujno, da so to spremembe, ki jih želi dirkač. Japonski inženirji verjamejo, da vedo več in bolje od dirkačev samih, samo vztrajanje dirkača pri svojih zahtevanih spremembah, pa bi lahko razumeli kot nesprejemljivo nespoštovanje do Honde in njenih inženirjev, zato Honda danes ve, da je žogica konkurenčnosti pri njih in ne pri Marqezu ali kateremukoli dirkaču Honde
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 13.20
-12
To je pa zelo spolzek teren tudi, ko gre vse kot po maslu ali pa imaš še vedno najboljšega dirkača vseh časov
Kaktus-x
02. 10. 2023 14.04
+13
Nimaš nikogar pa pol kot klovn sam s seboj kakšno rečeš, tak ti je tvoj bedni lajf, ko zapraviš vse vrste resnice in vse strani medalje.
Night fly
02. 10. 2023 15.20
+4
Kaktus ,,,,,, a si opazil ,da se ta novi ID , ki je nadomestil Kalimera ,bogega iskalca pravice in vecnega romarja , posluzuje samo ze izvrsenih dejstev . Niti enkrat samkaratt v vsej zgodovini pisanja usr...****anih prispevkov nisem opazil novice , ki bi nas presenetila , ali mnenja , ki zdrzi vodo . Ene same prazne marnje , zalitve , podlo pisanje in nic drugega . To naj bi bil kredibilen forumas ? Dajmo no ............. en sam poden .
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 13.00
-16
MM je 2x spodrsnilo, ko je bil najhitrejši. Še komentatorja sta opazila koliko boljši oprijem imata Ducatija pred njim, pa vemo, da bi 2 minuti potrebovala, da bi opazila na prizorišču, ko bi se raztreščil F-35
Razumnež
02. 10. 2023 12.47
+18
MM: "Rdeča zastava ej zaplapolala, ko sem bil najhitrejši"..... in k sreči dva ovinka prej, da nisi odletel s proge si pozabil dodati.
Lucky
02. 10. 2023 12.36
-17
Ko te jezdić in Švicar učita slovnice. 🤣🤣🤣
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 11.27
-19
Nehajte že pisati o ambasadorju motogp-ja in raje kaj napišite o ambasadorju Yamahe iz Brescie
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 10.54
-16
Še vedno ni jasno ali mora MM imeti jajca, da gre ali da ostane. To je paradoks, ki ga je aranžiral CH 🐔c
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 12.04
-19
Tako kot tavullski klovn do pajaca Petronasa , bistvu je bil pa ves čas le moj avatar
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 10.48
-19
MM bi lahko namesto rdeče zastave spregovoril o tem, zakaj tavulski klovn ni dobil črne zastave v Sepangu 2015
blue_cat
02. 10. 2023 10.32
-15
Ko beres original clanek ..ocitno imajo tule nek svoj gugl prevajalca. Al pa neko svojo logiko prevajanja. Sedi 1!!!
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 10.42
-19
Kaj pa lahko pričakuješ od aranžerja, da kvaril le dogodke?
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 10.28
-19
Jorge pere Pecca, tako kot je Jorge pral Valentina Rossija, ko se je poigraval z njim na stezi, garaži in novinarskih konferencah
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 10.25
-16
Luca Marini naj bi ponovno prevzel pobudo zbijanja pri MooneyTeamu, prostovoljno
blue_cat
02. 10. 2023 10.33
-18
lokson
02. 10. 2023 10.00
+17
Marsikdo, je za opravičevanje dejanj svojega idola(ne glede na priimek), pripravljen podzavestno včasih tudi zamižati .Zame osebno, je Marc izgubil vso kredibilnost l. 2015, ko je zelo grdo posegal v boj za prvaka. Telemetrije ljubljenčka, niso nikoli objavili. Rossi hejterji, še danes tulijo, da naj bi Valentino z brco povzročil padec. To seveda ni res. Vsak OBJEKTIVEN, je imel možnost videti, kako je Marc zapeljal v Valentina in ob tem nehote pritisnil svojo prednjo zavora. Noga, katero toliko omenjate, pa je samo posledica lovljenja ravnotežja zaradi udarca. Glede na temperament teh fantov, je imel Markec srečo, da ni bil deležen informacij iz "prve roke" po končani dirki. Zame je bil Stoner boljši dirkač od Marca, vendar ga je tepel premehak karakter, podobno kot Pedroso.
VR Pagliaccio
02. 10. 2023 10.45
-16
CAS telemetrije ni potreboval, davčna Italije pa ne računov
Jezdimir
02. 10. 2023 12.33
+19
Lokson, korektna analiza, razumemo jo lahko kvečjemu tisti ki vozimo prave motorje in nam je popolnoma jasna reakcija telesa oziroma prenos težišča v nagibu, med tem ko podrepniki iščejo zgolj neutemeljeno opravičevanje Kilavega 93, če smo realni...hehehe
Miha1999
02. 10. 2023 09.58
-16
Le kaj porečejo vsi VR privrženci tu gor, če se res MM odloči za Gresini in slučajno začne zmagovati. Kakšne gluposti bi spet podajal tu gor. Ker zdaj trenutno je Honda najboljši motor, pardon, daleč najboljši. Pa vse to opazite iz kavča, kaj šele , če bi sedli nanj.
Jezdimir
02. 10. 2023 12.45
+18
Velika verjetnost je da bo Kilavi93 Gresiniju pokuril kvoto rezervnih delov že pred polovico tekmovalnega leta, sicer pa nesposobnež nima nobenih šans tudi če mu dajo avion ga bo zapodil v pesek, če smo realni...hehehe