Košarka

Nekdanji zvezdnik lige NBA žrtev velike finančne prevare

New York, 05. 10. 2024 15.36 | Posodobljeno pred 43 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žan T. Urbanija
Komentarji
1

Poslovnež iz Georgie, Calvin Darden Jr., je bil obsojen, ker je prevaral nekdanjega zvezdnika NBA Dwighta Howarda v prevari, povezani z nakupom ekipe WNBA Atlanta Dream. Porota je obsodbo izrekla po sojenju v New Yorku, kjer je bilo razkrito, da je Darden Howarda prepričal, da mu je zaupal več kot šest milijonov evrov, s prepričanjem, da gre za naložbo v nakup ekipe v ligi WNBA. V resnici pa je ekipo leta 2021 kupila skupina, v kateri je bila nekdanja igralka Renee Montgomery.

To ni bila prva goljufija tega poslovneža. Darden je bil že leta 2016 obsojen na eno leto zapora zaradi poskusa prevare, kjer se je lažno predstavljal za svojega očeta. V tem primeru je kazen ublažil s sodelovanjem s tožilstvom. Tokrat je zavrnil ponudbo za priznavo krivde in se odločil za sojenje. Pravni analitiki so mnenja, da bo obsojen na zaporno kazen, ki bo dolga od enajst do štirinajst let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dwight Howard, ki je v svoji 18-letni karieri v NBA dosegel status enega najboljših centrov in bil izbran na osem tekem 'vseh zvezd', je pričal, da ni prejel ničesar v zameno za svoja sredstva. Tožilci so med sojenjem pojasnili, da je Darden zlorabil večino denarja, ki mu ga je zaupal eden najboljših centrov v zgodovini lige NBA, in sicer za osebne luksuzne nakupe, vključno z avtomobili, umetninami in nepremičninami.

Howard je svojo NBA kariero končal leta 2022, igral pa je tudi proti Luki Dončiću.
Howard je svojo NBA kariero končal leta 2022, igral pa je tudi proti Luki Dončiću. FOTO: AP

Poleg prevare Howarda je bil Darden obsojen še zaradi goljufanja Chandlerja Parsonsa, še enega nekdanjega košarkarja, ki je v ločeni prevari izgubil milijon evrov. Ta sredstva naj bi bila namenjena za razvoj igralca NBA Jamesa Wisemana, a so bile namesto tega uporabljena za nepovezane, osebne stvari poslovneža iz Georgie.

Howard je svoja najboljša leta preživel v ekipi Orlando Magic.
Howard je svoja najboljša leta preživel v ekipi Orlando Magic. FOTO: AP

Primeri goljufij, v katere so bili vpleteni vrhunski športniki, niso redkost. Eden najbolj odmevnih primerov je zgodba ameriškega nogometnega igralca Bernieja Kosarja, ki je izgubil več milijonov dolarjev v prevarantskih investicijah. Tudi nekdanji boksarski prvak Mike Tyson je utrpel hude finančne izgube zaradi napačnih nasvetov in zlorabe svojih finančnih svetovalcev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
05. 10. 2024 16.27
+1
Upam,da ga"Superman"nekje dobi in razbije.