Šport

Kejžarjevi bron

Riesa, 14. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska plavalka Alenka Kejžar je na evropskem prvenstvu v malih bazenih v nemški Riesi s časom 1:01,43 osvojila bronasto odličje na 100 metrov mešano. Zmagala je Slovakinja Martina Moravcova (1:00,21) pred Britanko Alison Sheppard (1:00,99).

Alenka Kejžar
Alenka Kejžar FOTO: Reuters

Kejžarjeva je imela v soboto nesrečo, saj je preko noči zbolela zaradi prilagajanja na časovno razliko med Evropo in ZDA ter velike temperaturne razlike med bazenom in okolico bazena. Vnelo se ji je grlo in dopoldan je preležala v postelji, izkazal pa se je tudi reprezentančni zdravnik, ki je našel prave preparate, da se je telo v največji meri spočilo. Do finala se je zdravje le nekako popravilo in na koncu je Kejžarjeva osvojila bronasto odličje. V finalu je bila do končnice še v boju za srebro, a je bila Britanka Sheppardova v kravlu močnejša. "Doseženega časa sem vesela. Ni moj najboljši rezultat, je pa še vedno zelo dober. Malo sem bila bolna in konkurenca je izjemna. Prav nič me ne bi presenetilo, če bi končala na četrtem mestu, zato sem zadovoljna," je povedala Kejžarjeva, ki se nekoliko boji nedeljskega nastopa na 400 m mešano, če se zdravstveno stanje ne bo izboljšalo. Kejžarjeva je še dodala, da je bilo samo plavanje v redu, da je ob sebi videla le Belorusinjo Šerbo in še njo v zadnjih 25-metrih ne, ker je vdihovala zrak na drugi strani. Zmage se je veselila tudi Moravcova. "Na evropskih prvenstvih sem na tej progi nepremagana že štiri leta in tudi letos sem si želela zmage. Bilo je zelo težko in na koncu sem že malo popuščala," je povedala evropska rekorderka.

Triindvajsetletni plavalec kranjskega Merit Triglava Emil Tahirovič pa je v drugem nastopu postavil nov državni rekord. 50 m prsno je preplaval v 27,71 sekunde in za dobre štiri desetinke izboljšal osebni rekord, državni rekord Koprčana Matjaža Markiča, dosežen 29. novembra letos na Dunaju, pa za 21 stotink.

"Vedel sem, da lahko dosežem rekord. Najtežje je bilo dejstvo, da mi je manjkala konkurenca, ki bi me gnala k še boljšemu času. Svetovni rekorder Hackett je še preveč oddaljen, vendar menim, da bom nekega dne napadal tudi njegov rekord," je povedal Prilukov.

Nov evropski rekord je postavil tudi ruski plavalec Jurij Prilukov in sicer na 1.500 m prosto. Razdaljo je preplaval v 14:35,06 minute in za 1,87 sekunde izboljšal dosedanji rekord Italijana Massimiliana Rosolina z evropskega prvenstva pred dvema letoma v Italiji.

SORODNI ČLANKI