Šport

'Dopinški' zdravnik?

Frankfurt/San Diego, 17. 08. 2006 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci so vzeli pod drobnogled delo nemškega zdravnika, ki naj bi kolesarje oskrboval s prepovedanimi poživili.

Na dopinškem testu je bil pozitiven tudi zmagovalec Dirke po Franciji Floyd Landis.
Na dopinškem testu je bil pozitiven tudi zmagovalec Dirke po Franciji Floyd Landis. FOTO: Reuters

Delo neimenovanega nemškega zdravnika so pod drobnogled vzeli preiskovalci, ki sumijo, da je številne kolesarje oskrboval s prepovedanimi poživili. Kljub temu, da preiskovalci niso razkrili zdravnikovega imena, pa je nemška televizijska postaja ARD objavila, da gre za Markusa Cholno, ki je kot anesteziolog delal na ortopedski kliniki v Bleicherodu v Španiji.

Do nemškega zdravnika so se dokopali med racijami v dveh španskih deželah, kjer so preiskovali španskega zdravnika Eufemiana Fuentesa, ki naj bi športnike preskrboval s krvnim dopingom (EPO).

V Španiji so poleg Fuentesa letos maja aretirali štiri ljudi, ki naj bi sodelovali v dopinški aferi, ki je izbruhnila novembra lani. Zaradi povezave s Fuentesom na kolesarski dirki po Franciji niso nastopili Nemec Jan Ullrich, Italijan Ivan Basso, Španec Francisco Mancebo in drugi.

Za Landisa šokov še ni konec

Tast ameriškega kolesarja Floyda Landisa je naredil samomor. Sedeminpetdesetletni David Witt je treniral skupaj z Landisom in bil njegov dober prijatelj, prav tako pa si je s suspendiranim kolesarjem delil sobo, ko se je nesojeni zmagovalec letošnje dirke po Franciji leta 1998 preselil v kalifornijski San Diego.

Krušni oče Floydove žene Amber, ki je pastorko tudi predstavil prijatelju, je bil lastnik restavracije v San Diegu. Ustrelil se je v svojem avtu v garaži blizu restavracije, policija pa zaenkrat ni našla poslovilnega pisma.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.