Šport

Bjoerndalen slavil na Pokljuki

Pokljuka, 08. 03. 2006 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Norveški biatlonec Ole Einar Bjoerndalen je zmagovalec sprinterske preizkušnje svetovnega pokala.

Zmagovalna trojka sprinterske preizkušnje
Zmagovalna trojka sprinterske preizkušnje FOTO: Reuters
Tek je bil res zelo dober in moram priznati, da sem se zelo dobro počutil. Škoda, da to ni bila olimpijska tekma, čeprav tudi igre s tremi osvojenimi medaljami zame niso bile slabe. Ole Einar Bjoerndalen

Poraženec olimpijskih iger v Torinu, Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki je v Italiji branil štiri zlate olimpijske medalje, osvojil pa dve srebrni in bronasto, je zmagovalec uvodne biatlonske tekme za svetovni pokal na Pokljuki - moškega šprinta. Kljub dvema zgrešenima streloma je Norvežan prepričal s tekaško formo in za 12 sekund ugnal enega največjih tekmecev Francoza Raphaela Poireeja, ki pa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala ter za 24 sekund Šveda Carla Johana Bergmana, ki je prav tako enkrat obiskal kazenski krog. Domača tekma je prinesla še eno razočaranje za slovenski tabor. Naš najboljši, Janez Marič, je v drugem krogu zaradi bolezni odstopil, Klemen Bauer je tekmovanje končal na 61. mestu in uvrstitev na sobotno zasledovanje zgrešil za eno mesto, Matjaž Poklukar, ki je tako kot Bauer zgrešil trikrat, pa je bil 66.

Poraženec olimpijskih iger v Torinu, Norvežan Bjoerndalen se tokrat veseli zlata
Poraženec olimpijskih iger v Torinu, Norvežan Bjoerndalen se tokrat veseli zlata FOTO: Reuters

Slovenski tekmovalci tokrat na Rudnem polju niso igrali vidne vloge, na nesrečo pokljuških prirediteljev pa se nobenemu izmed omenjene trojice ni uspelo uvrstiti na sobotno tekmo. Slaba napoved je bil že prvi strelski nastop Janeza Mariča. Na progi mu je z drevesa na puško padel sneg, zato je potreboval kar nekaj časa, da je očistil diopter na merilni napravi in opravil s strelskim nastopom. Kmalu po streljanju je nato odstopil. "Bil sem bolan in neumnost je bila, da sem na tekmi sploh nastopil. Že ob prihodu na strelišče sem za tekmeci zaostajal pol minute, kar se je ob težavah na strelišču še povečalo. V drugem krogu so se nato pojavile težave z dihanjem in ni mi preostalo nič drugega, kot da odneham," je povedal Marič.

Več o uvodni tekmi na Pokljuki v reportaži Pravljična Pokljuka za Norvežana.

Klemen Bauer je ob prihodu v cilj opazoval veliki semafor, na katerem je počasi nazadoval proti 60. mestu. Na koncu se mu ni izpolnila želja, da bi si priboril še drugi posamični nastop, ki se mu je izmuznil za pičli dve desetinki sekunde. Svoje je naredila utrujenost, morda pa je imel tudi nekaj nesreče na strelišču. "V zadnjem krogu me je pobralo. Imel sem izjemno veliko nastopov, saj sem po olimpijskih igrah nastopil še na evropskem prvenstvu in res sem utrujen. Začel sem dobro. Leže sem zgrešil le en strel, stoje pa enega več, a je pri enem šlo tudi za strel popolnoma na rob tarče." Podobno kot Bauer je tudi Poklukar v cilju neuspešno upal, da bo ostal med najboljšimi 60. Tekmovalec iz Gorij je boljšo uvrstitev zapravil že na prvem streljanju, kjer sta nedotaknjeni ostali dve tarči. "Tekel sem dobro, a kaj, ko je biatlon sestavljen iz teka in streljanja," je povedal Poklukar, ki napoveduje, da bo po sezoni prišel čas za ocenjevanje opravljenega in iskanje razlogov za neuspeh, saj je od letošnje sezone glede na vloženo delo pričakoval precej več.

O najboljših so odločali najboljši, manjkali so le Nemci, ki so imeli očitno kopico poolimpijskih obveznosti in najboljšega tekmovalca z Michaelom Roeschem šele na devetem mestu.

Olimpijska revanša je uspela Olejeu Einarju Bjoerndalnu, ki je leže zgrešil dva strela, v nadaljevanju po tekmoval brezhibno in z vsemi zadetki stoje ter izvrstnim tekom ugnal vse tekmece in zabeležil tretjo letošnjo zmago, s katero se je prebil na drugo mesto skupnega seštevka svetovnega pokala.

Velikemu Bjoerndalnu se je najbolj približal Francoz Raphael Poiree, ki je z drugim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Na vsaki tekmi grem na zmago. Z današnjim nastopom sem kljub temu lahko zadovoljen," je povedal Francoz, ki mu letos šprinterska zmaga še manjka. Zelo vesel pa je bil stopničk tudi Šved Bergman, katerega je v finišu olimpijske štafete premagal prav Poiree, ki je v Torinu Francijo pripeljal do brona, tokrat pa se je stopničk veselil tudi Šved, ki je, kot je povedal sam, v Italiji osvojil prvo mesto med poraženci.

V četrtek ob 14.15 se bodo na Pokljuki v šprintu pomerile biatlonke.


-----------------------------------------------------------------------------------

* Moški: sprint, 10 km:
1. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 24:04,9 (2)
2. Raphael Poiree (Fra) + 12,3 (1)
3. Carl Johan Bergman (Šve) 24,2 (1)
.....
61. Klemen Bauer (Slo) 2:39,6 (3)
66. Matjaž Poklukar (Slo) 2:53,2 (3)
Janez Marič (Slo) - odstop

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.