Šport

Pravljična Pokljuka za Norvežana

Rudno Polje, 08. 03. 2006 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Kunšič
Komentarji
0

Uvodna biatlonska tekma za svetovni pokal na Rudnem Polju je bila prava pravljica.

Boštjan Lekan: Pet ur pred tekmo začnemo z delom.
Boštjan Lekan: Pet ur pred tekmo začnemo z delom. FOTO: Mirko Kunšič

To, da najmanj 170 posameznikov gara za izvedbo ene tekme biatlonskega svetovnega pokala in letošnje svetovno prvenstvo mešanih štafet, še brez ostalih služb, je neizpodbitno dejstvo. Le malo ljudi pa ve, da se del tekme dobesedno nalika na tekmovalne pare smuči v zabojnikih posameznih reprezentanc.

»Pet ur pred tekmo začnemo z delom. Na 25 parov za testiranja nanesemo do 30 tipov maž. 40 minut pred startom pridejo tekmovalci in izberejo enega od dveh parov,« nam odstira zanj rutinska opravila vodja serviserjev biatlonske reprezentance Boštjan Lekan.

biatlon na Pokljuki
biatlon na Pokljuki FOTO: Mirko Kunšič

Tokrat je bila na Rudnem Polju, po nedeljskem obilnem sneženju prava pravljica. Temperatura snega minus 6, zraka minus 2 stopinji in 60 odstotna vlažnost, ki posredno odloča o hitrostih. Boštjan je na drsno ploskev nanesel najprej parafin, nato jih je zlikal in ohladil. Sledil je nanos posebnih praškov, ponovno likanje, čez vso to strukturo je na koncu dodal t.i. »spide«. Reprezentanca letno porabi za vse te tekaške »zvarke« več kot 16 tisoč evrov. Kar 12 dobaviteljev ponuja maže.

Zmagovalna trojka sprinterske preizkušnje: Bjoerndalen Ole Einar, Raphael Poiree in Bergman Carl Johan.
Zmagovalna trojka sprinterske preizkušnje: Bjoerndalen Ole Einar, Raphael Poiree in Bergman Carl Johan. FOTO: Mirko Kunšič

Na prvi tekmi, šprint moških na 10 km je imel največ moči in najbolje pripravljene smuči Norvežan Bjoerndalen Ole Einar (64), ki je sicer zgrešil dve tarči. 12 sekund za njim je bil drugi v cilju Francoz Raphael Poiree (19), Šved Bergman Carl Johan (18), z enim zgrešenim strelom tretji in šele drugič na stopnicah v letošnjem svetovnem pokalu.

Mnogo jih je bilo, ki so veliko pričakovali od Janeza Mariča
Mnogo jih je bilo, ki so veliko pričakovali od Janeza Mariča FOTO: Mirko Kunšič

Mnogo jih je bilo, ki so veliko pričakovali od Janeza Mariča (8), vendar po bolezni še ni povsem okreval, najbolje ni deloval tudi na strelišču, zato se je po posvetu s spremljevalno ekipo odločil in po prvem krogu zapustil progo.

Matjaž Poklukar
Matjaž Poklukar FOTO: Mirko Kunšič

Matjaž Poklukar, s štartno številko 66 si je pritekel čas, ki ga je uvrstil na mesto njegove štartne številke, medtem, ko v cilj priteklo 100 tekmovalcev.

Klemen Bauer se ni uvrstil v sobotno tekmo
Klemen Bauer se ni uvrstil v sobotno tekmo FOTO: Mirko Kunšič

Klemen Bauer (78) je bil končno 61. kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev v sobotno tekmo. Priznal je, da če ne bi bilo spremljevalne ekipe ob progi ne bi zdržal, kot je rekel, zadnjega ubijalskega kroga pokljuške zahtevne proge.

Bergman Carl Johan
Bergman Carl Johan FOTO: Mirko Kunšič

Čeprav je biatlonska baza na sončni strani Alp skromna, trenutno najbolje »kotira« 6 članic. Prostora za nove, mlade upe pa je več kot dovolj. Ob takih zimah kot je letošnja vsi upajo, da se bo za ta zahtevni šport odločalo kar se da veliko mladih.

biatlon na Pokljuki
biatlon na Pokljuki FOTO: Mirko Kunšič

Do konca tedna bo Rudno Polje največji svetovni biatlonski poligon. Tudi z več zmagovalci minule olimpiade. Jutri bo ženski šprint, v soboto dve tekmi, ženske in moški zasledovalno.

biatlon na Pokljuki
biatlon na Pokljuki FOTO: Mirko Kunšič

Organizatorji, znani po brezhibnosti in gostoljubnosti, bodo dali piko na i v nedeljo, s svetovnim prvenstvom mešanih štafet.

Med gledalci tekme se najdejo tudi bolj zanimivi primerki
Med gledalci tekme se najdejo tudi bolj zanimivi primerki FOTO: Mirko Kunšič

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.