Znanost in tehnologija

Ali je Musk z umivalnikom v rokah sporočil, da je kupil Twitter?

San Francisco, 27. 10. 2022 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če najbogatejši Zemljan do petka ne zaključi razvpitega prevzema družbenega omrežja Twitter, ga čaka sodišče. Elon Musk nakupa, za katerega mora zbrati 44 milijard ameriških dolarjev, uradno sicer še ni potrdil, je pa na sedež tehnološkega velikana prišel z umivalnikom v rokah. V poslovnem žargonu ta prispodoba lahko pomeni sprejetje radikalnih ukrepov za neko podjetje. Musk sicer trdi, da Twitter kupuje zato, da bi "pomagal človeštvu".

Elon Musk z umivalnikom v rokah
Elon Musk z umivalnikom v rokah FOTO: AP

Elon Musk je aprila napovedal načrt za nakup Twitterja za 54,20 dolarja (55,35 evra) na delnico. Vendar se je le nekaj tednov pozneje iz 44 milijard dolarjev (43,7 milijard evrov) vrednega posla umaknil, rekoč, da mu omrežje pred podpisom ni želelo posredovati točnih informacij o številu lažnih in nepreverjenih profilov oziroma t. i. botov, ki bi znatno znižali prodajno ceno omrežja.

Podjetje je na koncu vložilo tožbo, da bi Muska prisililo k dokončanju posla. Sojenje je napovedano za 28. oktober, dva dni pred začetkom pa je Musk v avlo sedeža podjetja vkorakal s keramičnim umivalnikom v rokah. "Prihod na sedež Twitterja – naj se to usede," je zapisal na svojem profilu. V poslovnem žargonu "pomivalno korito" pomeni sprejetje radikalnih ukrepov, piše BBC, ki pa opozarja, da še vedno ni jasno, ali je to dejansko bil Muskov namen. Si je pa biografijo v profilu posodobil tudi z besedno zvezo "Chief Twit", zaradi česar zaposleni menijo, da bo konec tedna res postal njihov šef.

Vprašanje, kakšna bo politika omrežja pod Muskovo taktirko, še vedno nima odgovora. V preteklosti je ameriški poslovnež izrazil željo, da bi bila moderacija uporabniških objav nekoliko manj stroga in da bo po vsej verjetnosti obnovil tudi račune blokiranih ali izbrisanih uporabnikov, med katerimi je tudi nekdanji predsednik ZDA Donald Trump. Omenjal je tudi odmik od trenutnega oglaševalskega sistema in boj proti lažnim profilom.

A vse napovedane spremembe bi lahko imele resne posledice za omrežje, so prepričani strokovnjaki. Če bo novi lastnik vsebino res prenehal moderirati oz. moderacijo znatno zmanjšal, bo platforma izgubila zaupanje pri uporabnikih, njihova aktivnost bi se lahko zmanjšala. Oglaševalci bi se zaradi porasta nepreverjenih, zavajajočih in lažnih informacij odločili, da s podjetjem ne želijo biti več povezani.

Multimilijarder sicer zatrjuje, da se za nakup Twitterja ni odločil zato, da "bi še več zaslužil". Po svojih besedah namerava to storiti, da bi "pomagal človeštvu, ki ga ima rad." V eni izmed zadnjih objav je dejal, da mora Twitter toplo pozdraviti vse. Prepričan je, da spletna platforma potrebuje korenite spremembe. Zanika pa, da bo vpeljal pristop, da se bo vse smelo: "Twitter ne more biti kraj, kjer je brez posledic lahko izrečeno karkoli," pravi.  

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

28. 10. 2022 19.38
a bo naredu čistko na Twiterju
proofreader
27. 10. 2022 21.55
+1
Trump pride nazaj?
OrangeBud
27. 10. 2022 21.32
+3
hahaha ker model; 'I've bought a sink' 😂😂😂 car bi biu, če bi ga ugasnil 🍻
ho?emVšolo
27. 10. 2022 21.30
-4
bi "pomagal človeštvu" kot Putin
ap100
27. 10. 2022 21.17
-1
a je že plačal davek na razliko med nakupno in prodajno ceno opcij
dannyer
27. 10. 2022 21.11
+3
pa kako delo sploh vi delate da dogovor je že sklenjen. delnice gredo iz borze. v petek. no. je pa zanimivo da je nekdo napadel in heknil v NYPost. med tem pa demokrati izgublajo na vseh frontah. obeta se 31 rep governerjev, senat med 52-56, kongres 225 do 260 k ocel olevi fivethrdeeight to objavi.
dark horse
27. 10. 2022 21.08
+1
In delnice spet gor 🤣😂