Tuja scena

Igralec Mark Hamill v preteklem mesecu Ukrajini pomagal do 500 dronov

Ukrajina, 22. 10. 2022 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Igralec Mark Hamill, ki je najbolj znan po svoji vlogi Luka Skywalkerja v franšizi Vojna zvezd, je pred kratkim v intervjuju razkril, da je v preteklem mesecu v Ukrajino poslal najmanj 500 dronov. Ukrajina je do pošiljke prišla s pomočjo državne platforme za zbiranje sredstev, je pojasnil 71-letni zvezdnik, ki je tako želel pomagati državi, ki je že devet mesecev v vojni z Rusijo.

V intervjuju za Bloombergov radio je igralec Mark Hamill spregovoril o svoji pomoči Ukrajini, voditelju Joeju Mathieuju pa je dejal, da je v državo, ki že devet mesecev bije vojno z Rusijo, pomoč v obliki dronov poslal zato, ker jo ta vzhodnoevropska država po njegovem mnenju nujno potrebuje.  

Mark Hamill
Mark Hamill FOTO: Profimedia

"Zelo preprosto je, Ukrajina potrebuje drone. Oni določajo izid te vojne, varujejo ozemlje, ljudi, državne meje in so oči na nebu," je dejal Hamill in nadaljeval: "Dva do trikrat na teden sem prejel informacije o tem, kaj se dogaja, zato me je šokiralo, ko so mi povedali, da so prejeli več kot 500 dronov, odkar smo začeli s to iniciativo."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred mesecem sporočil, da je 71-letni igralec postal ambasador platforme United24, ki zbira sredstva, s katerimi kupuje drone, projekt pa se imenuje Army of Drones. United24 je pobuda, ki skrbi za redno nabavo dronov, njihovo popravilo in hitro zamenjavo ter šolanje pilotov za vojaške sile.

Iniciativi se je v vlogi ambasadorke pridružila tudi igralka in glasbenica Barbra Streisand, ki je le ena izmed mnogih zvezdnikov, ki so svoj vpliv uporabili za to, da so izrazili svojo podporo Ukrajini. Vsem, ki so se pridružili pri pomoči Ukrajini, da bi premagala Rusijo, se je zahvalil tudi Hamill, ki je v izjavi dejal: "V tem dolgem in neenakem boju moči Ukrajina potrebuje vdano dodatno podporo. Prav zato sem bil počaščen, ko me je predsednik Zelenski prosil, da postanem ambasador projekta Army of Drones. Vem, da Ukrajina potrebuje drone, da lahko zaščiti ozemlje, svobodo in vrednote celotnega demokratičnega sveta. Zdaj je pravi trenutek, da stopimo skupaj in pomagamo Ukrajini, da se zoperstavi v tej vojni z zlobnim imperijem."