Tujina

Nervoza v Iranu: 'Pripravljajo se na povračilni napad Izraela'

Gaza/Tel Aviv/Teheran, 12. 10. 2024 07.55 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Razmere na Bližnjem vzhodu so še vedno izjemno napete. V izraelskem napadu v begunskem taborišču Džabalija v Gazi je bilo v petek pozno zvečer ubitih najmanj 30 oseb, v napadu v mestu Gaza pa še tri osebe. In medtem ko so Združene države Izraelu namenile odločen poziv, naj preneha streljati na mirovne sile Združenih narodov v Libanonu – v le 48 urah namreč poročajo o dveh takšnih incidentih –, nervoza narašča tudi v Iranu. Pripravljale naj bi se namreč na povračilni napad Izraela, ki ga skušajo po diplomatskih poteh kar se da omiliti.

Kot je za CNN povedalo več neimenovanih virov, seznanjenih s situacijo v Teheranu, v iranski vladi narašča nervoza pred povračilnim napadom Izraela. Prepričani so namreč, da iranski napad na Izrael v začetku meseca ne bo ostal brez odgovora.

Prek diplomatskih prizadevanj z drugimi državami na Bližnjem vzhodu naj bi si tako zdaj urgentno prizadevali zmanjšati obseg izraelskega odziva. Če to ne uspe, pa se trudijo, da bi zaščitili vsaj Teheran.

Srečanje med veleposlanikom Irana in pakistanskega politika
Srečanje med veleposlanikom Irana in pakistanskega politika FOTO: Profimedia

Zaskrbljenost Irana naj bi sicer izvirala iz negotovosti. Ne vedo namreč, ali lahko ZDA prepričajo Izrael, naj ne napade iranskih jedrskih območij in naftnih objektov. Ob tem pa naj bi jih skrbelo tudi dejstvo, da je bila njihova najpomembnejša posredniška milica v regiji Hezbolah zaradi izraelskih vojaških operacij v zadnjih tednih znatno oslabljena, pravijo viri.

Združene države naj bi sicer z Izraelom komunicirale o njihovem odzivu na napad Irana, ki se je zgodil 1. oktobra. Ameriški uradniki so povedali, da si ne želijo, da Izrael cilja na iranska jedrska območja ali naftna polja. V sredo je z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem govoril tudi ameriški predsednik Joe Biden. To je bil njun prvi pogovor po skoraj dveh mesecih, v njem pa mu je dejal, da bi moralo biti maščevanje Izraela "sorazmerno".

Zaskrbljenost zaradi morebitnega napada na iranske naftne objekte so izrazili tudi ameriški zalivski zavezniki, vključno z Združenimi arabskimi emirati, Bahrajnom in Katarjem. Slednje bi namreč lahko povzročilo negativne gospodarske in okoljske posledice za celotno regijo, je za CNN povedal arabski diplomat.

V izraelskih napadih v Gazi ubitih več kot 30 ljudi

Napadi se medtem nadaljujejo v Gazi. V izraelskem napadu v begunskem taborišču Džabalija je bilo v petek pozno zvečer ubitih najmanj 30 oseb, v napadu v mestu Gaza pa še tri, poročajo palestinski viri in tuje tiskovne agencije. Novinar francoske tiskovne agencije AFP pa je ponoči poročal tudi o močnem topniškem obstreljevanju, eksplozijah in streljanju v soseski Zejtun v južnem delu mesta Gaza.

Žrtve Izraela v Gazi
Žrtve Izraela v Gazi FOTO: AP

Izraelska vojska je medtem po navedbah katarske mreže Al Jazeera objavila zemljevid severne Gaze z navodili prebivalcem v bližini Džabalije, naj zapustijo območje in se odpravijo proti jugu na t. i. humanitarno območje med območjem al Mawasi in krajem Deir el Balah.

Tam so sicer večinoma zgolj prenatrpana šotorska taborišča, v katerih živi približno milijon razseljenih Palestincev, ki so bili kljub izraelski razglasitvi t. i. varnega območja prav tako že večkrat tarča smrtonosnih napadov.

Od 7. oktobra lani, ko se je po napadu gibanja Hamas na Izrael začela ofenziva izraelskih sil, je bilo v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje skupno ubitih najmanj 42.126 ljudi, še več kot 98.000 je ranjenih.

ZDA s pozivom Izraelu: Prenehajte streljati na mirovne sile ZN v Libanonu

Ameriški predsednik je po dveh incidentih v le 48 urah Izrael pozval, naj preneha streljati na mirovne sile ZN med konfliktom s Hezbolahom v Libanonu. V petek so namreč izraelske obrambne sile (IDF) sporočile, da so njihove enote odgovorne za incident, v katerem sta bila ranjena dva šrilanška vojaka začasnih sil Združenih narodov v Libanonu (Unifil).

Kot je pojasnila izraelska vojska, naj bi vojaki IDF, ki delujejo okoli baze Unifil v Naqouri, odkrili grožnjo in sprožili strele. Dodali so, da bodo incident preiskali "na najvišji ravni".

Še dva Unifilova indonezijska vojaka pa sta bila poškodovana v četrtek, ki sta po streljanju izraelskih tankov proti njima, padla z opazovalnega stolpa, poroča BBC.

Voditelji Francije, Italije in Španije so izdali skupno izjavo, v kateri so obsodili dejanja Izraela, češ da so neopravičljiva in da jih je treba nemudoma končati. Zunanje ministrstvo Šrilanke pa je sporočilo, da ostro obsoja napad IDF, v katerem sta bila ranjena dva njihova vojaka.

Blinken v pogovoru z najvišjimi libanonskimi uradniki

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek ločeno govoril z začasnim libanonskim premierjem Najibom Mikatijem in predsednikom parlamenta Nabihom Berrijem. Medtem ko se izraelske vojaške operacije v državi nadaljujejo, vključno s četrtkovimi smrtonosnimi napadi v Bejrutu, je ponovil zavezanost ZDA diplomatski rešitvi konflikta. 

Najvišji ameriški diplomat je "poudaril trajno podporo Združenih držav libanonskim institucijam, ki lahko pomagajo stabilizirati državo, vključno z libanonskimi oboroženimi silami," in pozval državo, naj ne dovoli Iranu ali Hezbolahu, da "stojita na poti" varnosti Libanona.