Tujina

Smrtonosen napad na sosesko v Libanonu, pod ruševinami iščejo trupla

Bejrut, 11. 10. 2024 10.24 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Izrael je v Libanonu izvedel najbolj smrtonosen napad na središče Bejruta, odkar se je prejšnji mesec okrepila vojna proti Hezbolahu, libanonsko ministrstvo za zdravje je namreč sporočilo, da je bilo v zračnih napadih ubitih 22 ljudi. Še 117 ljudi je bilo ranjenih, reševalci pa še kopljejo po ruševinah, kjer bi lahko ležalo še več trupel. Medtem so izraelske enote danes znova streljale na stražni stolp Unifila in pri tem ranile dva pripadnika Unifil iz Šrilanke.

Napad se je zgodil sinoči okoli 20. ure, medtem ko so bile ulice in stanovanja polna ljudi. 

Varnostni viri trdijo, da bi lahko tarča napada bil Wafiq Safa, tesen zaveznik umorjenega vodje Hezbolaha Hasana Nasralaha in predvidena tarča izraelskih napadov. A očitno se Safa ni nahajal v zadetih stanovanjskih objektih. 

Ena stavba naj bi se popolnoma zrušila, izraelske sile pa pred napadom niso izdale nobenega opozorila, kot so to storile pred drugimi napadi. 

Kot poroča BBC, v soseski Bejruta, Basti, zdaj vlada popolni kaos. Traktorji odstranjujejo ruševine, prebivalci pa so v šoku. Med ubitimi je bila tudi petčlanska družina, ki je pobegnila v prestolnico pred napadi na jugu Libanona. 

Izraelska vojska ranila pripadnika misije ZN Unifil

V izraelskem napadu na jug Libanona sta bila danes ranjena pripadnika mirovne misije Združenih narodov Unifil. Kot je pojasnil Unifil, je v enem od napadov tank zadel opazovalni stolp, pri čemer sta bila ranjena indonezijska pripadnika mirovnih sil.

Združeni narodi so opozorili, da je vsak namerni napad na mirovne sile huda kršitev mednarodnega humanitarnega prava in resolucije Varnostnega sveta, poroča AFP. Napad je med drugim obsodil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je opozoril, da je bila v Libanonu nevarno prekoračena še ena meja.

V Libanonu je sicer trenutno nameščenih več kot 10.400 pripadnikov mirovnih sil, a kot je dejal vodja Jean-Pierre Lacroix, so sedaj vse bolj ogroženi in njihove operacije so se od konca septembra praktično ustavile, poroča Guardian.

Tudi Bela hiša je sporočila, da so zaskrbljeni zaradi teh poročil in da od Izraela zahtevajo podrobnosti. Izraelska vojska je sporočila, da so njeni vojaki delovali na območju Naqoura, poleg oporišča Unifila. "V skladu s tem je IDF ukazala silam ZN na tem območju, naj ostanejo v zaščitenih prostorih, nakar so sile odprle ogenj na tem območju," je bilo navedeno v izraelski izjavi in dodano, da Izrael vzdržuje rutinsko komunikacijo z Unifilom.

Pripadniki so bili namreč kljub izraelskim napadom in ukazom, naj odidejo, odločeni ostati na svojih položajih, je povedal tiskovni predstavnik sil ZN Andrea Tenenti. "Tam smo, ker nas je varnostni svet ZN prosil, da smo tam. Tako bomo ostali, dokler nam razmere ne bodo onemogočile delovanja," je dejal Tenenti.

Organizacija Human Rights Watch je po treh ločenih napadih na pripadnike mirovnih sil pozvala ZN k preiskavi izraelskih napadov. Dejali so, da bi lahko ti napadi pomenili kršitev vojnega prava, saj so pripadniki, vključno z oboroženimi pripadniki, civilisti.