Tujina

Na Hrvaškem med najbolj iskanimi poklici natakarji, prodajalci in vozniki

Zagreb, 03. 07. 2024 15.03 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Indeks prostih delovnih mest na Hrvaškem se je junija glede na enako obdobje lani zvišal za 0,4 odstotka, s čimer se je končal petmesečni trend padanja. Med petimi najbolj iskanimi poklici so bili junija prodajalec, natakar, kuhar, skladiščnik in voznik; pri teh so zaznali 1,1 odstotka večje število oglaševanih delovnih mest kot pred letom dni.

Povprečna vrednost indeksa prostih delovnih mest v prvih šestih letošnjih mesecih skupaj v medletni primerjavi sicer še naprej beleži padec. V prvi polovici leta je bilo povpraševanje po delovni sili v primerjavi z drugo polovico 2023 manjše za 1,6 odstotka, je na spletni strani objavil Ekonomski inštitut Zagreb (EIZ).

Natakar
Natakar FOTO: Shutterstock

Največje absolutno zmanjšanje števila oglasov glede na enako obdobje lani so junija zabeležili v poklicih programer, proizvodni delavec in zidar, najbolj pa se je povečalo število oglasov v poklicih prodajalec, medicinska sestra in zdravnik oziroma zobozdravnik. Najvišji je delež oglasov za poklice s srednjo kvalifikacijo. Ta je v zadnjih mesecih naraščal in se junija ustalil pri 65,4 odstotka.

Analitiki inštituta so izpostavili še, da se je v zadnjem letu opazneje povečal delež oglasov, ki ponujajo zaposlitev za nedoločen čas, ki je junija dosegel 50,9 odstotka, medtem ko je delež oglasov za zaposlitev za določen čas nekoliko padel in bil junija pri 38,7 odstotka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
03. 07. 2024 20.37
Natakar za 3 mesecena leto, ostalih 9 pa na zavod....
SlobodaNE
03. 07. 2024 18.35
Počasi nas bodo prehiteli, vse tako kaže
Zaplešimo
03. 07. 2024 16.15
+1
dobro naj jih plačajo pa bodo imeli delavce.....na pol zastonj danes nihče več ne dela in prav je tako