Tujina

'Mirovna misija 3.0' Viktorja Orbana na Kitajskem

Peking, 09. 07. 2024 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditelji Nata v Washingtonu, Modi pri Putinu in Orban pri Džinpingu. Slednja sta prav tako kot vsi drugi spregovorila o vojni v Ukrajini. Džinping je po pogovoru pozval svetovne sile, naj pomagajo tako Rusiji kot Ukrajini pri obnovitvi neposrednega dialoga. Orban pa je svoj obisk označil za "mirovno misijo". Zaradi kritik evropskih voditeljev, pa jim je Orban poslal pismo in jih pozval naj si prizadevajo za prekinitev ognja v Ukrajini.

Kitajski voditelj Ši Džinping in madžarski premier Viktor Orban sta se v torek sestala v kitajski prestolnici, potem ko je Orban prejšnji teden obiskal Rusijo in Ukrajino, da bi razpravljal o možnostih za mirno rešitev spora, ki traja zdaj že tretje leto, poroča AP.

Med srečanjem je Orban Kitajsko označil za stabilizacijsko silo med svetovnimi pretresi in pohvalil njene "konstruktivne in pomembne" mirovne pobude. Kitajska namreč spodbuja svoj mirovni načrt, ki ga je skupaj z Brazilijo izdala maja. Peking tudi trdi, da je v konfliktu nevtralen, čeprav v praksi podpira Moskvo s pogostimi državnimi obiski, vse bolj rastočo trgovino in skupnimi vojaškimi vajami.

Viktor Orban in Ši Džinping
Viktor Orban in Ši Džinping FOTO: AP

Madžarska je ta mesec prevzela predsedstvo Evropske unije, Orban pa je nemudoma začel svojo mirovno misijo, ki pa sicer ni naletela na podporo drugih evropskih držav. "Kitajska je ključna sila pri ustvarjanju pogojev za mir v rusko-ukrajinski vojni," je zapisal na družbenem omrežju X. "Zato sem se le dva meseca po njegovem uradnem obisku v Budimpešti v Pekingu srečal s predsednikom Šijem." 

Po Pekingu gre Orban na vrh Nata v Washington.

Na splošno sicer velja, da ima Orban med vsemi evropskimi voditelji najboljše odnose s Šijem in Putinom. Njegov obisk pri ruskem voditelju je sicer požel marsikatero kritiko, tako od EU kot Ukrajine, ki so vztrajali, da Orban ni deloval v imenu celotnega evropskega bloka. Njihov očitek je sicer naletel na gluha ušesa in Orbana ni odvrnil od naslednjega potovanja na Kitajsko, pot pa je označil za "mirovno misijo 3.0."

Ši je tudi sam med gostovanjem v Budimpešti pozval Rusijo in Ukrajino k prekinitvi spopadov, druge velesile pa k ustvarjanju ugodnega okolja za pogovore. "V interesu vseh strani je, da s čimprejšnjo prekinitvijo ognja državi poiščejo politično rešitev," je dejal. 

ZDA so medtem izrazile zaskrbljenost zaradi Orbanovega srečanja s Šijem. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je dejal, da se potovanje "vsekakor ne zdi produktivno v smislu prizadevanj za uresničitev zadev v Ukrajini". Madžarska je sicer pod Orbanom s Kitajsko vzpostavila pomembne politične in gospodarske vezi, nedavno so napovedali tudi, da bo kitajski velikan BYD na jugu države odprl svojo prvo evropsko tovarno za proizvodnjo električnih vozil.

Madžarski premier tudi ostro nasprotuje zahodni vojaški pomoči Ukrajini in je večkrat blokiral prizadevanja EU za pomoč Kijevu in uvedbo sankcij proti Moskvi zaradi njene invazije. Ta drža je sicer krepko razočarala madžarske zaveznike v EU in Natu, ki so obsodili rusko invazijo kot kršitev mednarodnega prava in grožnjo varnosti Vzhodne Evrope. 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veneti
10. 07. 2024 10.07
orban bi cvetel v sovjetski uniji, bil bi najboljši satelit.
kita 1111
09. 07. 2024 19.06
-2
Viktor je še edini normalni politik v Evropi zato kapo dol
Kiturina
09. 07. 2024 20.03
+1
Mici 270
10. 07. 2024 11.05
real....
09. 07. 2024 18.27
-1
Bravo Orban pozitivno sodelovanje je bit ... kar je tudi ena od vrlin krscanstva❤💪
periot22
09. 07. 2024 18.16
+0
Orban edini normalen politik ki se ne prodaja kot vsi ostali!
OvcjiPastir
09. 07. 2024 18.40
-2
Prodaja? Prodaja? Da se ne prodaja bi lahko rekli samo v primeru, če bi od..bal tako zahodne voditelje kot tudi Ruske, Kitajske... in rekel 'grem jaz po svoje'. On pa se malo PRODAJA evropskim, malo Kitajski in malo Rusiji, po potrebi. Je hujši od vseh ostalih, sploh ne ve komu bi v tazadnjo zlezel, tako kot naš Janez.