Tujina

Orban prispel v Moskvo in se srečal s Putinom, v Bruslju ostro proti

Moskva, 05. 07. 2024 11.45 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madžarski premier Orban prispel na obisk v Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V ospredju obiska, ki sledi njegovemu obisku Kijev, bo iskanje rešitev za končanje vojne v Ukrajini, so sporočili iz urada madžarskega premierja. Medtem je Orbanov obisk deležen ostrega odziva v Bruslju, kjer pravijo, da Orban ne govori v imenu EU. Na drugi strani pa Putin prav to pričakuje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Madžarski premier Viktor Orban, čigar država je z julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

"Mirovna misija se nadaljuje, druga postaja: Moskva," je na družbenem omrežju pred srečanjem z Vladimirjem Putinom zapisal Orban. 

Še pred prihodom v Moskvo je Orban poudaril, da se miru v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslonjača v Bruslju. "Čeprav rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima mandata za pogajanja v imenu EU, ne moremo sedeti in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih k miru. To je namen naše mirovne misije," je še zapisal na družbenem omrežju.

Predsedujoči evropskemu svetu Charles Michel je še pred Orbanovim odhodom ostro obsodil načrte o poti v Moskvo in dejal, da "Madžarsko predsedovanje Svetu EU, Orbanu ne daje pravice govoriti v imenu celotne Evropske unije", poroča Bloomberg. Ob tem je Michel izrazil zaskrbljenost, da Orbanovi stiki z Moskvo spodbijajo prizadevanja Bruslja za izolacijo Moskve.

Putin pa ima drugačna pričakovanja. "Razumem, da tokrat niste prišli le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU," je Putin dejal ob začetku njunega srečanja v Moskvi. Dodal je, da pričakuje, da bo Orban na srečanju predstavil "stališče evropskih partnerjev glede Ukrajine".

Orban sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati je madžarski premier načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Kijev: Orban brez našega soglasja in uskladitve

Madžarski premier Viktor Orban je odločitev o obisku v Moskvi sprejel brez soglasja ali uskladitve s Kijevom, je danes sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. "Odločitev o tem potovanju je madžarska stran sprejela brez soglasja ali uskladitve z Ukrajino," je sporočilo zunanje ministrstvo v Kijevu in poudarilo, da pogovori o Ukrajini ne morejo potekati brez Ukrajine. "Za našo državo ostaja načelo 'brez Ukrajine ni dogovorov o Ukrajini' nedotakljivo in vse države pozivamo, naj se ga strogo držijo," je dodalo.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v luči obiska sporočil, da je Orban zavezništvo sicer obvestil o obisku, a tem ne zastopa njegovih interesov. Do poteze vodje vlade v Budimpešti so bili kritični tudi v več drugih evropskih prestolnicah.

KOMENTARJI (734)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
06. 07. 2024 15.28
Ne more govoriti v imenu nečesa kar uradno naj ne bi obstajalo več. Zastave EU ni bilo tam, le Ruska in Madžarska. EU je ravno nelegitimna organizacija, ki jo je zaprl predsednik Donald Trump v letih 2017-18. Bodite osveščeni.
Ramzess
06. 07. 2024 15.30
odpisani zasedli vlado
06. 07. 2024 13.36
-4
Kako je lahko orban izdajalec EU ter madžarske prišel na to mesto pa tudi ni logike.Orbana se mora nemudoma odstraniti vreči v zapor saj se že dalj časa ve,da je diktatorju putinu hlapec.Skratka madžarska bi se morala vreči iz EU migranti katere pa diktator putin pošilja v europo se pa morajo preusmeriti na madžarsko.Orban je edini uničevalec europe ter izdajalec in sramota svoje domovine katerega bodo sami madžari sklensali.
martin celin
06. 07. 2024 10.48
+4
Bravo ORBAN,za mir je pogovor ne sankcije in vagoni orožja.
borjac
06. 07. 2024 10.18
+3
Eu , Michel, pa Borell pa Uršula so ostro proti obisku Orbana v Moskvi, zanimivo ko pa so tekli takoj v Izrael in ponavljali Židovski stavek "Palestinske zveri je potrebno uničiti" je pa bilo vse OK. , no do sedaj so Židje pomorili že 37.000 teh zveri, od tega jih je 17.000 otrok, to so tiste male zveri, ki tekajo naokrog in jokajo ter iščejo mamo, ki pa je že mrtva nedaleč stran, sedaj pa nam povedo z svojim ostrim nasprotovanjem, samo to da oni brez Bidenovega ukaza ne gredo niti na WC, vendar ima Orban prav, iz foteljev v Bruslju ne bodo rešili nič, uvedli so na stotin sankcij.... zaradi katerih pa propadajo Evropske firme, kot smo lahko prebrali, Britanci kupujejo Ruski plin in ga prodajajo bedastim Voditeljem EU po 3X ceni, isto počenjajo ZDA, mi Eu tepčki pa še zmeraj imamo Ruse za glavnega sovražnika, kao Rusi bodo napadli Poljsko, Nemčijo, Češko ........ super , ene Ukrajine pa ne morejo stisniti, ampak Eu Voditelji, kaj pa boste naredili čez 6 mesecev , ko bo v ZDA zmagal Trump in zaključil z Ameriško vojno v Ukrajini, tako kot so to naredili v Vietnamu, Afganistanu ..... KAJ BOSTE TAKRAT GOVORILI IN STORILI EU VODITELJI ??? sicer pa ko so odločevalci v vrhovih Evropske skupnosti dobivali za darila zlate Rolexe , nesramno drage počitnice v eksotičnih krajih ..... od Ruskih gospodarskih velikanov, kot Gazprom in ......je pa bilo vse OK. , prav zanimivo bo poslušati Januarja 2025 vse te hinavske voditelje Eu Uršulo, Borella, Michela.....
MladInPerspektiven
06. 07. 2024 10.08
+5
Ne maram Orbana, vendar tu mu dam prav. Isto tako, kot se je Turčija borila 30 let in več da bi bila sprejeta v Eu ampak zaradi nekaterih držav ni mogla. Nato se je Turčija povezala z Rusijo in Kitajsko(boj za preživetje) so EU države in ZDA kritizirale Turčijo ja haloooo kaj sie gre?? Orban imaš v tem mojo podporo čeprav si v drugih zadevah čisti bebec.
anatomija
06. 07. 2024 08.15
-1
Rusija je izpadla iz deseterice največjih gospodarstev na svetu . Prehitele so ji Italija , Kanada , in Brazilija . Kljub gospodarski rasti ki je na račun vojne industrije pa je bil usode velik padec Rublja in inflacija , ki je veliko večja od rasti plač
OvcjiPastir
06. 07. 2024 08.42
-3
Sploh mi ni jasno kako se je sploh kdaj znašla na tej lestvici 10, ko pa ne izvaža nič razen nekaj energentov, gnojiva in orožja.
Zmaga Ukrajini ...
05. 07. 2024 21.57
-7
Nižje spodaj razne grizoče muce s čredo krulijo, da je Stoltenberg "kao priznal", da je do vojne prišlo zaradi širitve NATA. Spet same izmišljotine, laži in propaganda. PRVIČ - KAM se je pa razširil NATO preden je moskovija zagnala polno vojaško invazijo februarja 2022? Ne spomnim se, da bi se tedaj NATO kam širil, ravno obratno - veliko govora je bilo, da je nepotreben in bi ga bilo najbolje razpustiti. Za nameček pa je prav ta vojna okrepila zavezništvo in potegnila k sebi dve, sicer zgodovinsko nevtralni državi - Finsko in Švedsko. DRUGIČ - Stoltenberg je dejansko rekel, da je putler sprožil svojo zločinsko vojno kot reakcijo NA MOŽNOST ŠIRITVE Nata v Ukrajino in zavrnitev zavezništva, da bi se odrekla temu – ne enkrat ali dvakrat , vendar trikrat ločeno. Treba je namreč vedeti, da je putler jeseni 2021 spesnil pogodbo o neširjenju NATO in jo vehementno poslal v NATO v podpis, česar ta seveda ni storil. In to, o čemer kruli naci "Mucanegrize", je precej daleč in povsem izvzeto iz konteksta. TRETJIČ - Če Ukrajina ne obstaja, s kom hudiča se potem bori putler? Z zrakom? Ukrajina je namreč podpisala Ustanovno listino Združenih narodov kot Ukrajinska sovjetska socialistična republika 26. junija 1945, veljati pa je začela 24. oktobra 1945. Svojo neodvisnost je dosegla leta 1991 ob razpadu Sovjetske zveze. Neverjetno koliko enega nacističnega kruljenja moskovitske propagande. Ker to, da se neki državi, ki je de facto priznana kot samostojna in suverena država, odreka državnost, je navaden nacizem.
M_teoretik
05. 07. 2024 21.53
-4
Velik je tle gor ruskih študentov!?
rb63
05. 07. 2024 21.34
+4
Tukaj se objavljajo samo komentarji v podporo Ukrajinski vojni. Opranoglavci
gozdar1
05. 07. 2024 21.38
-3
Res je kremeljski boti vseskozi zagovarjate rusko agresijo.
rb63
05. 07. 2024 21.31
+6
Dajte dajte ta napihnjeni Zelenski izsiljuje celo Evropo. Si zamislite on postavlja pogoje za podpis sporazuma z našo malo nepremišljeno predsednico. Menda smo mu obljubili premalo cvenka. Bečina slovencev je proti temu, da se še naptej podpira ta nesmiselna vojna, še celo sedaj, ko se natančno vidi, da si ta tip sploh ne želi premirja. Ukinit vso vojaško in denarno pomoč pa bomo videli kako dolgo se bo še repenčil.
anatomija
05. 07. 2024 21.06
-2
Če želi imeti Putin svoje svoje demilitarizirano območje ni nobena težava . Naj odstopi svoja mejna območja Brjansk , Kursk , Belgorod , Rostov na Donu Ukrajini in se dogovori , da na tem območju ne bo prisotne vojske . Podpišejo dokumente in vse bo rešeno in tudi Rusiji kot največji državi se ta ozemlja ne bodo nič poznala . Ne vem zakaj rinejo v sosednjo državo
marre
05. 07. 2024 20.51
-2
Kot smo že ugotovili, se da tale problem z totalitarnim pro-kremeljskih Orbanom rešiti na zelo hiter in eleganten način.. Zaradi paktiranja z iskanim zločincem pred ICC-jem, se Madžarski do nadaljnega pobere vse EU fonde, komplet do zadnega € vsa sredstva in se glasuje o tem ali naj država še obdrži glasovalne pravice.. Če Orbanu kaj ne paše je vedno opcija izhoda iz EU, kot mu je že bilo povedano, ko je nekaj haluciniral po Bruslju, da je EU nekaj podobnega kot Sovjetska zveza.. Pa me potem zanima, kako bi mali nacionalistek še paradairal po Budimpešti, ali bi po kolenih prlezu v Bruselj. Potem bi se že tako slaba demografska slika še neprimerno bolj poslabšala in bi še več predvsem mladih Madžarov zapustilo državo..
branko-r
05. 07. 2024 20.51
+1
še na kolenih bo neumni bruselj prosil putina
OvcjiPastir
05. 07. 2024 20.44
-2
Samo upam da bo Putler enega dne obiskal napačno državo, kjer ga bo oblast izročila sodišču za vojne zločince.
zrela hruška
05. 07. 2024 20.27
+0
ovega rusa išče sodišče za vojne zločince, orban se pa lepo z njim rokuje! zdaj pa bodi pameten!?
gozdar1
05. 07. 2024 20.10
+2
Putin vsakodnevno dokazuje da je wormonger, ki mu ni do miru. To bi orbanu lahko povedal vsakdo, ki bere kaj več kot pravdo, preden je zapravljal čas.
zrela hruška
05. 07. 2024 19.59
+1
dajte no rusoljubci nehajte že trositi neumnosti.
rb63
05. 07. 2024 21.36
+1
Komentarji, ki niso za to vojno se brišejo. Tak da bv. Adijo portalčki.
zrela hruška
05. 07. 2024 19.57
+0
tu lahko ovima dvema le bog pomaga, nisem blizu nsi. adijo živci, kaj mora zemlja vse nosit!?
obožeobože
05. 07. 2024 19.47
-2
Me zanima kaj bo mesar Putin obrnil ploščo!
patogen
05. 07. 2024 19.44
+0
Po točki spodaj, pripojitev 4 pokrajin Moskvi, pa je Putin na vprašanje o ostalih rekel, da se da pogovarjati. Nič več denacifikacije in ostalih neumnosti. Torej mir je s priznanjem sedanjega statusa na fronti.
gozdar1
05. 07. 2024 20.00
-1