Tujina

Katere države so glasovale za resolucijo, katere proti in katere so se vzdržale?

New York, 28. 10. 2023 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V času, ko je Izrael z vso silo vstopil na območje Gaze in še zaostril bombardiranje, je generalna skupščina Združenih narodov z veliko večino sprejela resolucijo, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja. Med 14 državami, ki so poleg ZDA in Izraela glasovale proti, so tudi Avstrija, Hrvaška in Madžarska. Slovenija je med 120 državami, ki so se zavzele za takojšnjo humanitarno prekinitev spopadov in zaščito vseh civilistov.

Vozilo Združenih narodov v Gazi
Vozilo Združenih narodov v Gazi FOTO: Profimedia

193 članic Združenih narodov je sinoči v New Yorku obravnavalo in na koncu sprejelo resolucijo za takojšnje, trajno in vzdržno humanitarno premirje med Izraelom in Hamasom, ki jo je predlagala Jordanija. Resolucija poziva vse strani k spoštovanju mednarodnega prava v konfliktu, izpustitvi vseh civilistov, zaščiti civilistov, civilnih objektov in mednarodnih institucij ter zagotovitvi varnega prehoda humanitarne pomoči na območje. Poleg tega resolucija obsoja "vsa nasilna dejanja, usmerjena proti palestinskim in izraelskim civilistom, vključno z vsemi terorističnimi dejanji in neselektivnimi napadi", ter zahteva, da Izrael prekliče ukaze o evakuaciji v Gazi.

Resolucija je nezavezujoča in tako povsem simbolična, vendar poudarja ogromno mednarodno podporo Palestincem sredi izraelske vojaške kampanje po Hamasovem napadu 7. oktobra.

Kako so glasovale posamezne države?

Mednarodna skupnost je resolucijo večinsko podprla, saj je za glasovalo 120 držav članic, proti 14, glasovanja pa se je vzdržalo 45 držav. 

Proti takojšnji humanitarni prekinitvi ognja so glasovale Avstrija, Češka, Fidži, Gvatemala, Hrvaška, Izrael, Madžarska, Marshallovi otoki, Mikronezija, Nauru, Paragvaj, Papua Nova Gvineja, Tonga in ZDA.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu se branijo očitkov, da nepodpora resoluciji pomeni, da so proti humanitarnih prekinitev spopadov in pomoči ter zaščiti civilistov. "Stališče Republike Hrvaške je od začetka jasno in načelno. Obsojamo teroristični napad Hamasa, izpostavljamo pravico Izraela do varnosti in samoobrambe, ob spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in zaščite civilnega prebivalstva," so sporočili iz kabineta hrvaškega ministra za zunanje in evropske zadeve Gordana Grlića Radmana. Pojasnili so, da so se odločili, da resolucije ne podprejo, ker se v besedilu ne omenja teroristični napad Hamasa, prav tako pa ni zahteve po brezpogojni izpustitvi talcev.

Glasovanje o resoluciji za Gazo
Glasovanje o resoluciji za Gazo FOTO: Združeni narodi

Med 45 državami, ki so se vzdržale, so Nemčija, Italija, Švedska, Danska, Nizozemska, Finska, Grčija, Ciper, Poljska, Slovaška, Monako, San Marino, Srbija, Severna Makedonija, Albanija, Bolgarija, Romunija, Litva, Latvija, Estonija, Ukrajina, Združeno kraljestvo, Islandija, Moldavija, Avstralija, Kanada, Južna Koreja, Japonska, Tunizija, Kamerun, Gruzija, Vanuatu, Zambija, Urugvaj, Južni Sudan, Tuvalu, Filipini, Panama, Palau, Kiribati, Irak, Indija, Haiti, Etiopija in Kapverdski otoki.

Slovenija je med 120 državami, ki so resolucijo podprle. Od evropskih držav, ki so glasovale za sprejem resolucije, so še Francija, Belgija, Irska, Španija, Portugalska, Luksemburg, Lihtenštajn, Malta, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Norveška, Švica in Turčija. 

"Z današnjo podporo velike večine držav članic OZN, med njimi tudi SI, resoluciji, ki se zavzema za takojšnje in vzdržno humanitarno premirje na Bližnjem vzhodu, je bilo poslano jasno in močno sporočilo za zaščito civilistov na obeh straneh, proti vojnim zločinom in za spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava," je kmalu po sprejemu resolucije sporočil premier Robert Golob

V razlagi glasu so te države skupaj sporočile, da so resolucijo podprle, ker našteva nujne ukrepe za zaščito življenj civilistov in povečanje humanitarne pomoči. Obenem pa so poudarile, da resolucija v celoti ne odseva njihovega stališča, ob čemer so poudarile svojo najostrejšo obsodbo brutalnih terorističnih dejanj Hamasa od 7. oktobra naprej. "Za terorizem ni nobenega opravičila v nobenih okoliščinah. Ostro obsojamo jemanje talcev in zahtevamo njihovo takojšnjo brezpogojno izpustitev," piše v obrazložitvi teh držav.

Obleganje Gaze
Obleganje Gaze FOTO: Profimedia

Izrael kritičen do sprejete resolucije

Uvodni predlog resolucije ni bil sprejemljiv za velik del članic Generalne skupščine ZN, ker ni posebej obsojal terorizma, po pogajanjih pa so besedilo malce prilagodili. Med drugim so v besedilo dodali obsodbo vseh nasilnih dejanj proti palestinskim in izraelskim civilistom, vključno s terorističnimi dejanji in provokacijami, podžiganji in uničevanjem. Zaradi tega so na koncu zanjo glasovale tudi večje evropske države, kot sta Francija in Španija, nekatere pa so se vzdržale, med njimi Nemčija in Italija. 

Kanada si je sicer prizadevala, da bi k resoluciji dodali amandma, ki bi vključeval obsodbo Hamasa, in večina članic je predlog podprla, vendar ni dosegel dvotretjinske večine, ki je bila potrebna za sprejetje.

Veleposlanik Izraela pri ZN Gilad Erdan je po sprejetju resolucije dejal, da bo ta dan "zapisan kot sramoten dan". "Vsi smo priča, da ZN nimajo niti trohice legitimnosti," je dejal. "ZN so zavezani zagotavljanju nadaljnjih grozodejstev. Družina narodov meni, da se Izrael nima pravice braniti," je še dodal.

Kot pravi, s Hamasom ne bo nobenih pogovorov ali razprav. Izrael pa, da ne bo sedel križem rok in jim dovolil, da znova izvajajo grozodejstva. Kritičen je bil tudi do tega, da resolucija ne omenja Hamasa.

V času, ko so veleposlaniki ZN v New Yorku glasovali o resoluciji, pa je Izrael začel svojo doslej največjo ofenzivo na Gazo. Ljudje na območju so odrezani od sveta, saj je bila v napadih uničena tudi telekomunikacijska infrastruktura.

KOMENTARJI (608)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karniolus
29. 10. 2023 13.54
+3
Podpora Izraelu, da obračuna s Hamasom in bradači. Palestinci naj se ogradijo od teroristov je n s tem rešijo civiliste!
Raček Pujsaček
29. 10. 2023 14.07
+2
In tja spustit drone! Da bi Daniel in Benjamin videla čist črno nebo ! In ko bosta potem videla sesuto arhitekturo izraela in gaze/Palestine ! Se bosta zrušila od groze in strahu in usa vaju naj močno in še bolj podpira!
OvcjiPastir
29. 10. 2023 14.38
+3
Rudar
29. 10. 2023 13.45
+3
Mi bi se morali vsaj vzdzat.
Raček Pujsaček
29. 10. 2023 14.11
+3
Ma kako naj vsi vejo kaj je prav ali narobe! In taka ozn ZN; VS; glasovanja; sploh nebi smeli mediji tako javno izpostavljati! To ni evrosong; ali tekmovanje kdo bo koga ! Terorvojna je terorvojna obojestranska!
Grma53
29. 10. 2023 14.14
+0
Mi smo še vedno neuvrščeni, skupaj z muslimani in komunisti. Ponosni nasledniki ZKS tega ne morejo pozabiti.
Raček Pujsaček
29. 10. 2023 14.43
+0
Raček Pujsaček
29. 10. 2023 15.20
+2
Pa s čim naj se ogradijo civiliste ! Ko tist danijel& benjamin raketirata vse povprek in naokol! Zgleda da še po svojih
Rafael Kramar
29. 10. 2023 13.43
+4
Bolj, ko se bodo vmešavali s temi resolucijami in podobnimi papirnimi projektili, dlje bo trajalo ropotanje tam dol. Pustit jim, da razhajkajo to teroristično bando bradato pa bo Gaza v desetih letih najrazvitejši del tistega sveta brez ene same žrtve.
Uškakola
29. 10. 2023 13.14
+10
Kako se Golob napihuje ob čisto nepomembni informaciji, nepomembnem glasovanju kjer jih odloča samo 6 kako bo. Ostali pa lahko na trepalnicah stojijo, škoda časa, denarja in besed. ZN je debatni klub z zelo drago članarino in 230 nepomembni gosti. 6 jih pa balina, pije viski in gleda ostalo sirotinjo.
Uškakola
29. 10. 2023 13.21
+1
Preden začno ostali nepomembni, pomembni so samo tisti z vetom, naj saj pokličejo te ali so proti ali ne, da ne bo potem nepotrebni cirkus in stroški. Morda bodo že s prvim klicem zadeli in končali ta svoj obup.
babicagrenajug
29. 10. 2023 12.23
+6
"Kaj je bilo prej, kokoš ali jajce?" ... tako mi deluje to glasovanje. Če ne, potem bi morali dodati še glasovanje za takojšnjo humanitarno prekinitev raketiranja Izraela s strani Hamasa ?!
babicagrenajug
29. 10. 2023 12.23
+1
Vinkll
29. 10. 2023 12.04
-3
V drugi fazi "specialne operacije" bodo Izraelci čistili od severa proti jugu Gaze ....... prebivalce lepo naložit na kamione in na južno mejo Gaze z Egiptom ...... v Egiptu je v puščavi še dovolj prostora za 10 miljonov ljudi ...tam si bodo lahko palestinci zgradili svojo državo palestino in v miru živeli s svojimi brati egipčani ..tudi oni so sunitski muslimani ,,tako da nobene panike
Grma53
29. 10. 2023 13.09
+5
Je bolj verjetno, da pridejo vsi v Evropo, ker v svoji državi bi morali delati, oni pa so se le navajani množiti in živeti od tuje pomoči.
simc167
29. 10. 2023 12.03
+5
Nikakor ne podpiram hamasa in so zame teroristi vendar to kar sedaj delajo židje je pa običen genocid in nič drugega. Ne razumem ljudi,ki jih ne stisne pri srcu, ko gledajo posnetke iz gaze. Največje žrtve tega terorja in groze so pa nedolžni otroci. Netanjahu ni nič boljši od hamasa. Celo večji vojni zločinec je od teh teroristov, če že moramo šteti žrtve.
Grma53
29. 10. 2023 13.12
+0
Mene bolj stiska pri srcu za 17.000 Slovencev, ki so jih naši komunisti pobili v jamah, strelskih jarkih in breznih. Morilci pa še danes živijo s penzijamo do 4.000€
Rudar
29. 10. 2023 13.41
+2
simc. Če bi tebi pobili pol familije, bi ti drugače pisal. Tam so oboji podobni. Postavljtat se na eno ali drugo stran je brez veze. Oboji neki blodijo s če. Če ne bi Hamas napadel prvi, če ne bi Izrael ukral zemlje, če, če. če....
simc167
29. 10. 2023 14.46
+2
Mene pa za izdajalce svojega naroda nič ne stiska pri srcu. Če bi zmagali tvoji fašisti in njihovi pomagači tebe lolek sploh nebi bilo. Če pa bi slučajno bil bi pa civkal po nemsko , italijansko ali bog ne daj madžarsko
simc167
29. 10. 2023 14.49
+2
Se popolnoma strinjam s tabo. Zamisli si te otroke sedaj v gazi, če slučajno preživijo. Misliš, da bo kdo ljubil žide, ki so mu pobili familijo in zradirali državo? Verjetno ne. Veriga nasilja se bo samo stopnjevala. Nasilje rodi nasilje.
Uporabnik1908615
29. 10. 2023 11.45
+1
SLO zunanja politika očitno podpira bolj islamski teroristični Hamas in Iran, ki te islamake milice vodi in oborožuje in teroristi nočejo miru in ne prizanavajo državo Izrael in za svojo vojno in svojo zaščito kot živ pčit zlorabljajo palestinsko ljudstvo od koder streljajo vdak dan na Izrael in ta že tri tedne prosi palestince naj se umaknejo, da bo lahko obračunala z islamskimi teroristi, sdaj bo šele potem mogoče doseči mir
Lajnaa
29. 10. 2023 11.38
+2
Resolucijo so podprle države z visokim odstotkom komunistov in muslimanov.
Lajnaa
29. 10. 2023 11.38
+4
Mozart60
29. 10. 2023 13.01
+3
Grma53
29. 10. 2023 13.51
+2
In tja mi spadamo, med komuniste in muslimane.
Raček Pujsaček
29. 10. 2023 10.54
+10
No in ! Zdaj bo preštevanje v ZN kere države so: za kere proti! In bodo posebej označene ! One ZA dobijo🌚one PROTI dobijo🌞! Pa poslušte : a je to eurosong! Vojna je vojna ! ZN -Ustavite to terormorijo !
OvcjiPastir
29. 10. 2023 11.06
-3
Vinkll
29. 10. 2023 11.32
+4
kakšna vojna ??? nobene vojne ni ........ " Izraelci izvajajo specialno operacijo " ........to je rekel že putler v moskvi ....
brabusednet
29. 10. 2023 10.51
+3
Dokler bo toliko držav Hamas imele za obrambeno silo in ne teroriste ne bo miru.Plenkovič je glasoval proti,ker Hamas sploh ni omenjen v resoluciji torej.
Raček Pujsaček
29. 10. 2023 10.46
+5
A je to sploh pomembno jere so kere niso! Vojno v gazi je treba ustaviti na mah! Kot premik ⏰ure!
Raček Pujsaček
29. 10. 2023 10.48
-3
Tam bo zdaj daniel hagari poveljeval in benjamin natanjahu! Oba prijet !
Vinkll
29. 10. 2023 10.21
+3
Jugonostalgiki krulijo o sprejeti resoluciji kako jo je treba spoštovati ...... pred nekaj leti je EU parlament sprejel resolucijo o obsodbi vseh treh totalitarizmov ( fašizmu, nacional socializmu, in komunizmu) ........ jugonostalgiki so jo gladko zavrnili in se še vedno klanjajo kipom kumrovškega zavaljenega merjasca ......
Vinkll
29. 10. 2023 15.11
-3
sava 72 ...danes še dvakrat se moraš kot pravi komunist ,poklonit kipcu svojga idola kumrovškega "pujceka "
marcel124
29. 10. 2023 09.17
-6
Zanimivo je da po tej logiki ZDA niso napadle Savdske arabije.
Misija1
29. 10. 2023 10.54
+8
Kdaj pa je ZDA napadla Savdsko Arabijo? Fant, vzdrži se komentiranja, ker takšni kot si ti povzročajo zmedo informacij na portalih. Zgodovina ni povezana s čustvi in se je ne da spreminjati, zvijati.
marcel124
29. 10. 2023 09.16
+3
Clovecnost ne more biti politicno vprasanje, zanimivo pa je CRO, AUT IN HU, ki so preganjale in pobile ogromno zidov, da so na strani nasilja. Dvolicnost je na vsakem koraku.
OvcjiPastir
29. 10. 2023 09.26
+7
Claus
29. 10. 2023 09.04
+6
Če bi bila resolucija zavezujoča, bi pomenilo, da bi se civilisti vrnili na sever Gaze, izraelci pa bi še vedno imeli pravico, da Hamas porazijo. Masaker bi bil še večji.
deratizacija
29. 10. 2023 08.57
-3
Bojo naši politiki končno le spoznali, koga imamo za sosede.
Firedancer
29. 10. 2023 08.52
-2
Tisti, ki so glasovali proti torej dajejo pravico vsaki državi, da napade državo tistega, ki izvede teroristični napad na njihovem ozemlju? Za ZDA vem, da je to že zdaj njihova praksa, sem pa presenečen nad glasovi Avstrije, Češke in še nekaterih.
Misija1
29. 10. 2023 10.57
+5
Niti najmanj podobno. Palestinski Hamas vsakodnevno napada Izrael, z raketami, z napadi z noži, streljanjem, itd.. Na tedenski bazi. In niti najmanj to ni isto kot dve sosednji državi. To je nekako tako, kot je bilo po 2 sv. vojni in Berlinskem zidu. Vsak dan so eni in drugi nagajali drug drugemu in tudi veliko je bilo situacij s strelanjem, ki pa niso prerasle v kaj večjega, saj sta obe strani (Sovjeti in Zahod) bili izredno močni ter sta se bali eskalacije.
zvoneti
29. 10. 2023 08.37
+4
Slovenija na pravi strani človečnosti, Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
plejadanka
29. 10. 2023 08.12
+15
Vsaj ena dobra poteza slovenske politike. Vsaka smrt civilista na obeh straneh, predvsem nedolžnih otrok, je zločin brez primere. Pika.