Tujina

Je DNK-analiza razkrila pravo identiteto Jacka Razparača?

London, 12. 10. 2024 13.15 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

136 let po zloglasnih umorih v Londonu jeseni 1888 je strokovnjak za Jacka Razparača prepričan, da je po zaslugi analize DNK odkril resnično identiteto britanskega serijskega morilca. Šlo naj bi za takrat 23-letnega poljskega priseljenca Aarona Kosminskega.

Jack Razparač je pred več kot sto leti strah in grozo sejal v Londonu. Neidentificirani serijski morilec naj bi ubil najmanj pet žensk: Elizabeth Stride, Mary Jane Kelly, Mary Ann Nichols, Annie Chapman in Catherine Eddowes.

Več mesecev je ves svet napeto spremljal stanje na Otoku, saj kljub ponavljajočim umorom in teorijam storilca niso mogli identificirati. Vse do danes je njegova identiteta ostala neznana. A avtor in raziskovalec dejanj tega zloglasnega serijskega morilca Russell Edwards je prepričan, da je odkril pravo identiteto morilca.

Jack Razparač (slika je simbolična)
Jack Razparač (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Do odkritja naj bi pripeljal dokaz, ki so ga odkrili na prizorišču umora Eddowesove. Ta se je zgodil v noči na 30. september 1888, na kraju zločina pa so odkrili šal, ki ga je nato eden od policistov odnesel domov. Edwards pa je leta 2007 šal kupil na dražbi ter ga dal testirat za morebitnimi ostanki DNK.

Med analizo so našli madeže sperme in krvi. Slednji so se ujemali s potomcem Eddowesove, sperma pa se je ujemala z DNK daljnega sorodnika moškega, ki je bil osumljen takratnih umorov. Edwards je zdaj napisal knjigo, v kateri trdi, da je morilec najverjetneje poljski priseljenec Aaron Kosminski, poročajo tuji mediji.

V knjigi še navaja, da je policija v času umorov verjela, da je Kosminski "močno sovražil ženske, še posebej prostitutke, ter da je imel močne morilske težnje". Vendar pa kljub navidezno utemeljenim sumom moškega niso nikoli aretirali zaradi zločinov. Leta 1919 je umrl v Hertfordshiru.

Kljub temu pa mediji opozarjajo, da so bili DNK-dokazi v preteklosti že večkrat izpodbiti, madeži krvi in sperme na šalu pa so stari več kot 100 let. Leta 2014 je eden od strokovnjakov, ki so se osredotočili na primer Jacka Razparača, Andrew Smith dejal, da je malo verjetno, da se v vsem tem času šal ne bi onesnažil kje drugje.

Istega leta je sicer šal postal še nekoliko bolj vprašljiv dokaz. Znanstvenik, ki je opravil DNK-analizo, je namreč naredil "temeljno napako". Znanstvenik Jari Louhelainen naj bi namreč naredil "nomenklaturno napako", ko je uporabil bazo podatkov DNK za izračun možnosti genetskega ujemanja. Če je res, bi to pomenilo, da so bili njegovi izračuni napačni, je takrat pisal The Independent.

Leta 2014 je bil šal kot ključni dokaz za identifikacijo Kosminskega kot morilca postavljen pod vprašaj. To se je zgodilo po tem, ko je znanstvenik, ki je opravil analizo DNK, naredil "temeljno napako" pri izračunu sprememb, da je Kosminski morilec z uporabo baze podatkov DNK, je takrat poročal The Independent.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 10. 2024 15.42
Naj raje današnji kriminal raziskujejo...!
Antena
12. 10. 2024 15.24
+3
Samo zgolj ugibanja. Škoda denarja za raziskave.
Apostol1
12. 10. 2024 15.08
+6
Tale Razparač je precej nedolžen v primerjavi z nekaterimi zgodovinskimi osebami , ki so vladale velikim državam. Na primer Hitler , Stalin , pa v 21 stoletju Netanjahu in vsi razparači ki prodajajo orožje
flojdi
12. 10. 2024 14.55
+1
Fregasto
12. 10. 2024 14.50
+4
Današnja Evropa je polna razparačev iz Afrike, ki so bili namensko izpuščeni iz zaporov, naša vlada bi pa legalizirala nezakonite migracije, zaprte pa izpuščala na prostost.
Resnica v obraz
12. 10. 2024 14.12
+12
DRAGI STARŠI razparač je zgodovina, naša realnost..tožilca Tamara KARBA in Matej MAVRIČ sta zaslužna da je nevarni kriminalec MustafoAAlnajjar na prostosti. ker je človek maščevalen in agresiven...prosim PAZITE in poučite vsoje otroke...če še kaj zagreši sta odgovorna tamara karba in matej mavrič
ZDA teror
12. 10. 2024 13.57
+7
In vi, krvniki Evrope?