Tujina

'Zelo jasen in sistematičen načrt za prihodnost Libije'

Luxembourg, 12. 04. 2011 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavnik libijske opozicije se je sestal z zunanjimi ministri EU. Žbogar pravi, da je Džibril govoril o Libiji kot demokratični državi, osnovani na vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic, enakopravnosti žensk in nediskriminaciji.

Predstavnik libijske opozicije Mahmud Džibril je danes v Luksemburgu evropskim zunanjim ministrom predstavil načrt libijske opozicije, združene v libijski prehodni narodni svet, o tem, kako se bodo stvari odvijale po odhodu libijskega voditelja Moamerja Gadafija in vzpostavitvi prekinitve ognja.

Preberite tudi: Gadafi je že od leta 1969 glavni v Libiji, v kateri naj bi vladal sistem džamahirije. A resničnost je drugačna od teorije – ne v ljudski državi, Libijci živijo v diktaturi. Kdo je Gadafi in zakaj so se ljudje uprli?

Naš zunanji minister Samuel Žbogar je ob tem dejal, da je Džibril predstavil "zelo jasen in sistematičen načrt za prihodnost Libije". Najprej bodo vzpostavili nacionalni dialog, v katerega bi vključili vse predstavnike opozicijskih skupin, je Džibrilove besede povzel minister Žbogar.

Želijo se izogniti izkušnji Iraka

Uporniki in tuji novinarji v libijskem mestu Adždabija.
Uporniki in tuji novinarji v libijskem mestu Adždabija. FOTO: Reuters

Na podlagi tega dialoga naj bi oblikovali prehodno vlado, v katero bi vključili tudi tehnokrate ter visoke vojaške in policijske oficirje iz sedanje oblasti, saj ne želijo popolne zamenjave celotnega sistema, ampak ohraniti to, kar ni kompromitirano v prejšnjem režimu, je povedal Žbogar. Ob tem je dodal, da se želijo tako izogniti izkušnji Iraka po padcu Sadama Huseina.

Po vzpostavitvi prehodne vlade naj bi šest mesecev trajala razprava o oblikovanju ustave, zatem naj bi to ustavo potrdili na referendumu, temu bi sledile parlamentarne volitve in dva meseca za tem tudi predsedniške volitve, zatem pa bi se prehodna vlada razpustila, je po Žbogarjevih besedah še pojasnil Džibril.

Libija kot demokratična država

Sicer pa je Džibril po Žbogarjevih navedbah govoril o Libiji kot demokratični državi, osnovani na vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic, enakopravnosti žensk in nediskriminaciji.

"Sebe in prehodnega sveta ni predstavljal kot predstavnika Libije, ampak nekoga, ki je posrednik med libijskim ljudstvom in zunanjim svetom, kajti opozarjal je, da niso bili izvoljeni, zato so lahko samo posredniki, ne morejo pa predstavljati libijskega ljudstva," je še izpostavil minister Žbogar.

EU prosil za pomoč pri graditvi demokracije

Delegacija Afriške unije in Gadafi v Tripoliju.
Delegacija Afriške unije in Gadafi v Tripoliju. FOTO: Reuters

Džibril je po ministrovih besedah EU zaprosil za ekonomsko pomoč in pomoč pri graditvi demokracije, ko bo vzpostavljena nova oblast. Pri tem je večkrat poudaril, da je predpogoj odhod Gadafija in njegove družine, saj brez tega tranzicije in miru v Libiji ne bo.

Zato je libijska opozicija po Žbogarjevih besedah tudi zavrnila mirovni predlog Afriške unije, ki te "glavne sestavine rešitve, to je odhoda Gadafija, ni vključeval".

Džibril je ministrom pojasnil, zakaj taka prekinitev ognja zanje ni sprejemljiva. Če Gadafi ne odide, bi to zacementiralo sedanjo delitev Libije na vzhod in zahod, čemur nasprotujejo, zato si najprej želijo odhoda Gadafija, nato pa ohranitev Libije kot celote z novo prehodno vlado, je njegove besede povzel Žbogar.

Poleg tega je Džibril po Žbogarjevih besedah dejal, da bi moral Nato okrepiti svoje vojaške aktivnosti.

Preberite tudi: Po zavrnitvi mirovnega načrta za Libijo, ki ga je predlagala Afriška unija, je francoski zunanji minister sporočil, da Nato ne dela dovolj za zaščito civilistov. ''Nato je želel prevzeti vodenje operacije v Libiji, zdaj naj odigra svojo vlogo,'' pravi.

EU potrdila nove energetske sankcije proti libijskemu režimu

Sicer pa so zunanji ministri EU danes potrdili uvedbo novega niza sankcij proti libijskemu režimu Moamerja Gadafija. Tokrat gre za sankcije proti 26 energetskim podjetjem. Ob tem so poudarili, da bodo po potrebi sprejeli dodatne ukrepe za preprečitev financiranja režima. V tem okviru si bodo države članice še naprej prizadevale, da popolnoma preprečijo vsakršno financiranje režima z izvozom nafte in zemeljskega plina, izhaja iz sklepov, ki so jih danes sprejeli ministri.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je ob tem poudarila, da so sankcije zelo pomembne in da so prinesle "bistven premik naprej". Tudi Džibril je po njenih besedah danes dejal, da so pomembne.

Sankcije proti 26 podjetjem za zemeljski plin in nafto po besedah nemškega zunanjega ministra Guida Westrewelleja za Gadafijev režim dejansko pomenijo embargo na nafto in plin ter so še en pomemben korak pri preprečevanju dotoka denarja Gadafiju.

To je sicer že peti sveženj sankcij proti Gadafijevemu režimu. EU je marca potrdila sankcije v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1973, ki vključujejo zamrznitev premoženja državni naftni družbi. Poleg tega je sankcije razširila še na pet podružnic te naftne družbe.

Poleg tega je EU tedaj napovedala prepoved vseh letov v libijskem zračnem prostoru in prepoved poletov vseh libijskih ali drugih letal, osumljenih prevažanja orožja in oboroženih plačancev, preko zračnega prostora članic EU.

Prve sankcije proti Gadafijevemu režimu je EU sprejela konec februarja, ko je Gadafiju in še 25 predstavnikom režima prepovedala potovanja v Unijo ter Gadafiju, petim članom njegove družine ter še 20 posameznikom zamrznila premoženje.

Nato je EU zamrznila premoženje petim libijskim institucijam oziroma podjetjem, vključno s centralno banko in libijskim državnim investicijskim skladom LIA.

Zatem je sprejela tudi odločitev, da prepoved potovanja na ozemlje Unije in zamrznitev premoženja razširi na enajst oseb ter zamrznitev premoženja na devet podjetij oziroma institucij.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
13. 04. 2011 14.30
Kaj je podatek da so zahodne - demokratočne sile do sedaj pobile 106.000 civilistov v Iraku in Afganistanu, naveden od mednarodne organizacije PREPOVEDAN NA TEM PORTALU????? Da ne navedem številk in virov, ki navajajo miljon pobitih civilistov v Iraku.... PRED KOM SKRIVATE PODATKE????? Shame on you......
freexgirl.
13. 04. 2011 13.32
exaglikojot Ja z tem se strinjam, na to niso pripravljeni ne... tu jih še čaka dolga pot in vprašanje, če bo kdaj sploh lahko isto... dejstvo je, da na pladnju prineseno več ne bo nič, tako da upam, da po tem takem vejo sploh, kaj in zakaj si želijo... bomo videli...
exaglikojot
13. 04. 2011 13.05
@freexgirl 13.04.2011, 13:00: Gadafi je res malo čez les, samo Libijci niso pripravljeni na demokracijo, sploh pa na tako ne, kot jo ponujata EU in ZDA... to se bo kar hitro pokazalo...
exaglikojot
13. 04. 2011 12.26
@freexgirl 13.04.2011, 11:09: Eni pravijo, da je celo 11/9 narejen po ameriškem scenariju... v glavnem, ni vse kar vidiš na CNN ali BBC resnica..
Elias Ehnaton
13. 04. 2011 12.13
Zdaj se borijo za "demokracijo", tako kot smo se mi; potem pa se bodo jokali, tako kot se mi!
Elias Ehnaton
13. 04. 2011 11.30
No počasi pa ljudje le spoznavajo, da so ZDA, NATO, EU in OZN eno samo veliko zlo, laži in zavajanje. Toda bojim se, da je prepozno!
freexgirl.
13. 04. 2011 11.09
@exaglikojot ... do sedaj sem mislila, da so vojne ZDA v Aziji navadna blamaža za dobičke v naftni industriji ... ni se mi pa sanjalo, da so sposobni navajati takšne laži, kot so Gadafijevi pokoli... če je pa tako, smo pa res daleč... komu sedaj sploh še verjet? Narobe svet
exaglikojot
13. 04. 2011 11.00
@freexgirl 13.04.2011, 10:12: Večino spodaj napisanih stvari so lansirali na zahodu. To je tam, ko so lansirali tudi zgodbo, da Sadam ima orožje za množično uničenje... pa glej ga zlomka, potem pa je v zemljo poniknilo... ;)
smajser
13. 04. 2011 10.49
demokracija je eno, pax americana pa nekaj povsem drugega
freexgirl.
13. 04. 2011 10.12
@exaglikojot Jaz ne vem, kako je dejansko v Libiji. Vse kar vem je iz medijev in vem, da so imeli nenormalne ugodnosti, ki jim jih trenutno Slovenci lahko kar zavidamo. Gadafiju očitajo stavri, ki meni osebno pa tudi niso tako nerazumljive: - Požig stavbe centralnega registra v Tripoliju, kjer so zgorela dokazila o lastništvu nad zemljišči, kar je njegovi družini omogočilo, da si pridobi zasebna zemljišča drugih. - Genocid: v 70-ih in 80-ih je bilo obešenih na stotine študentov, ker niso želeli prisluhniti njegovi ideologiji. - Financiranje skrajnih terorističnih organizacij po svetu, sodelovanje v terorističnem napadu nad Lockerbyjem. - Zapravljanje denarja, ki ga državi prinese prodaja nafte. -Naročilo, da v zloglasnem zaporu Abu Saleem ubijejo 1200 političnih zapornikov. - Epidemija virusa HIV v Bengaziju, kjer je bilo zaradi cenene opreme s smrtonosnim virusom okuženih vsaj 500 otrok. - Sestrelitev civilnega letala a 150 potniki nad Libijo. - Vojno v Čadu in Ugandi, kjer je umrlo 20.000 Libijcev. - Zasebno vojsko ženskih varnostnic. - Napoved vojne Švici, ker so enega njegovih sinov aretirali zaradi zlorabljanja hišne pomočnice. - Rušenje zgodovinskih stavb v Tripoliju. - Poskuse, da ponovno napiše Libijsko zgodovino v skladu s svojo ideologijo. - Ukinitev ustave. - Sodelovanje z afriškimi vrači in verskimi voditelji ter razglasitev za 'kralja Afrike'. V vsakem primeru so šle stvari predaleč iz vseh treh strani (Gadafi, uporniki, svetovne sile), in bi se dale po mirnejši poti rešit, brez nepotrebnih žrtev. Sploh pa, večina vas predlaga menjavo oblasti v Sloveniji, ker rabimo svež veter, tistim, ki so dolgo na oblasti pa se je narbalo že preveč masla na glavi... pol je zadnji čas tudi za Gadafija, ki je ljudi podkupil v zameno za svobodo... To je pač moje mnenje, vsak pa naj presodi sam.
korintos1
13. 04. 2011 10.09
Rha Ja pa saj vidiš, da Erjavčeve Patrie že delajo red in vspostavljajo demokracijo po svetu. Tako se brani slovenija.
marjanka9
13. 04. 2011 10.07
ljx Ko sem dons poslušal govor Hilary Clinton na temo dogajanja v Slonokoščeni Obali,mi je slabo ratal. Ja, čokolada je tudi velik business...
HLAPCI.HLAPCI
13. 04. 2011 09.34
V Libiji ni bilo demokracije po modelu Evrope. Deug del sveta. Zakaj pa bi bila? Kje doli pa je ? Imamo kraljeve družine, samodržce, in vse možno. IN ? A bomo napadli vse ki nimajo političnega sistema kot mi ? phh
korintos1
13. 04. 2011 09.08
cepec22 V Libiji ni bilo demokracije, imeli so pa še lenuhi lagodno življenje. Mi pa imamo demokracijo 1A, poznamo vse pravice, dolžnosti bolj malo, naprej se pa naj znajdemo.
exaglikojot
13. 04. 2011 09.03
@freexgirl 13.04.2011, 08:13: V Libiji zastonj zdravstvo in to vrhunsko, zastonj šolanje tako doma kot v tujini, zastonj stanovanja, zastonj nafta in bencin, zastonj še ne vem kaj in koliko stvari. In to bodo zdaj menjali za možnost odhoda na volitve vsaka 4 leta in plačiilo vseh zgoraj omenjenih uslug.. se ti ne zdi, da je to rahla brca v temo?
naivna
13. 04. 2011 08.48
@Schtrom Ce ti Mcdonald sovrazis, ne hodi tja, nekateri si najamejo kombi , da je vec prostora , da se lahko kar 10 naenkrat pelje 40km do Mcdonaldsa na hamburger.
freexgirl.
13. 04. 2011 08.13
BogatunLOL in cepec22 Premoženje Gadafijeve družine znaša od 80 do 150 milijonov ameriških dolarjev, Mubarakove pa nekje 70. Logično, da ljudje začnejo gonjo. Saj pravim v Libiji ni bilo vse slabo in verjetno niso bili vsi za spremembe... ampak, če bi uvedli vsaj prave volitve, ki bi se spoštovale, ne bi rabilo v nekaj mesecih v Afrilki umreti na tisiče ljudi (kar pa zame več ni peščica), pa tudi nafte se jim nihče ne bi mogel, kar tako prilaščati... Kar se tiče naše ljube demokracije... ni vse rožnato ne. Taji sodstvo, imamo tajkune zaradi slabih zakonov, predvsem pa se ljudje prav tako oklepajo svojih stolčkov, čeprav jih podpira verjetno samo še 20%... nikoli ni čisto prav, kot zgleda... je samo bolj ali pa manj prav... žal
Schtrom
13. 04. 2011 07.48
To vidiš - so že na poti demokracije - mcdonalds in voditelji nastavljeni po željah velikih zahodnih drzav. Cez ene 20 let bodo se kako jokali za gadafijem.
HLAPCI.HLAPCI
13. 04. 2011 07.26
freexgirl12.04.2011, 21:54 in drugi odstopili takoj, ko ljudstvo jasno pokaže, da jih noče več za predstavnike Mala skupina v enem delu države, oborožena od CIA, še ni ljudstvo Zdaj imajo vročo juho ki jo bo težko pojest. Malo jih še bodo pokregali, razdvojili, si nastavili svoje lutke, se zdilali za nafto, in gremo dalje.
cepec22
13. 04. 2011 07.23
Najprej je treba vedeti, kdo je Gadafi in kaksno je bilo zivljenje v Libiji. Demokracija - eni jo imajo pri nas vecina pa ne uziva nic od tega saj se ubada s prezivetjem, V Libiji je nekaj povsem drugega, saj je Gadafi resnicno gledal, da so ljudje ziveli dobro. Pa se je zapletlo, ko je yenkije in europljane vprasal kdaj bodo placali svoje dolgove. In eni in drugi so zaceli gonjo proti njemu in z orozjem zaceli delati prevrat. Nas oblastniki, taksni kot so seveda sledijo trendu , pa ce je prav ali pa ne. Nemci se tej prevari niso odzvali s silo. No komentatorji pa sedaj imate sliko kaj se dejansko dogaja? Kam nasi rinejo, ce je stvar drugacna, kot so pisali???