Tujina

ZDA pritiskajo na inšpektorje

Bagdad/Washington/Ankara, 04. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Inšpektorji ZN so pregledali dva objekta, kjer naj bi Iračani izdelovali orožje za množično uničevanje. ZDA pa še naprej pozivajo inšpektorje k odločnejšemu in natančnejšemu delu. Turško zunanje ministrstvo je zanikalo, da naj bi minister Yankis zagotovil uporabo turških oporišč za napad na Irak.

Hans Blix
Hans Blix FOTO: Reuters

Na območju 70 kilometrov severozahodno od Bagdada si je skupina ogledala kompleks Al-Mutana, ki je nekoč veljal za središče iraškega razvoja biološkega in kemičnega orožja. Druga skupina inšpektorjev pa je opravila pregled jedrskega kompleksa Al-Tuvajta južno od Bagdada, kjer so preverili spremembe v prezidavah kompleksa in druge spremembe po zadnjem pregledu inšpektorjev ZN leta 1998, je povedala tiskovna predstavnica Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Melissa Fleming.

Al-Tuvajta je bil glavni iraški jedrski raziskovalni center, v katerem so pred letom 1991 izdelovali obogateni uran. Od zalivske vojne naprej je center pod stalnim nadzorom IAEA, iraški jedrski program pa je bil ukinjen v času prejšnje misije ZN za razoroževanje Iraka med leti 1991 in 1998. Washington in London Irak obtožujeta, da kljub temu nadaljuje raziskave za proizvodnjo jedrskega orožja, obogateni uran pa naj bi skušal dobiti v neki afriški državi.

Turško zunanje ministrstvo zanika ponudbo ZDA

ZDA pritiska na inšpektorje
ZDA pritiska na inšpektorje FOTO: Reuters

Turški premier Abdulah Guel je danes zatrdil, da se Turčija ni uradno zavezala k sodelovanju z ZDA v primeru vojaške operacije proti Iraku. Kot je dejal, turška vlada ni sprejela končne politične odločitve v zvezi s tem in se ni zavezala k spoštovanju nobenih obveznosti. Guel je sporočilo za javnost objavil, potem ko je turški zunanji minister Yasar Yakis v torek izjavil, da bi v primeru vojaškega posredovanja v Iraku ZDA lahko uporabile vojaška oporišča v Turčiji. Yakis je danes sicer pojasnil, da je odgovoril zgolj na hipotetično vprašanje in da Turčija ni ničesar obljubila ZDA. Z zunanjega ministrstva pa so poudarili, da je Yankis omenil le eno od možnosti sodelovanja z ZDA, a jim ni ničesar obljubil.

ZDA bi rade poostrile inšpekcije

Iraška stran mirno sodeluje z inšpektorji ZN
Iraška stran mirno sodeluje z inšpektorji ZN FOTO: Reuters

Iraško poročilo o orožju, ki ga bo ZN prejel v nedeljo, samo po sebi ne bo vplivalo na ameriško odločitev o napadu na Irak, je v Bruslju dejal namestnik obrambnega sekretarja ZDA Paul Wolfowitz. Poudaril je, da se bodo ZDA odločile na podlagi vzorca podatkov, ki jih bo posredoval Irak, in posvetovanj z zaveznicami.

Predstavniki ameriških oblasti pa pozivajo vodjo inšpektorjev Hansa Blixa, naj nadgradijo preiskovalne metode, tako, da z v več smeri usmerjenimi inšpekcijami "vznemirijo" iraške oblasti in jim preprečijo skrivanje prepovedanih orožij ter odstranjevanje sledi. Blix se na ameriške pozive še ni odzval.

Wolfowitz je ob obisku na sedežu zveze Nato izrazil zadovoljstvo z "močno koalicijo držav", ki so pripravljene sodelovati z ZDA v primeru morebitnega vojaškega napada na Irak, če ta ne bo popolnoma spoštoval resolucije ZN o razorožitvi.

Tudi Grčija pa je danes izrazila pripravljenost dati ZDA na voljo svoj oporišča v primeru napada na Irak. To je sporočil grški obrambni minister Janos Papantoniu po pogovorih z ameriškim državnim podsekretarjem Marcom Grossmanom v Atenah, zavrnil pa je sodelovanje grških vojakov v takšni akciji.

Na ulici v Bagdadu
Na ulici v Bagdadu FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Bush pa je medtem Sadama Husseina ponovno pozval, naj preneha s skrivalnicami, saj vojaški poseg v Iraku še zdaleč ni izključen. Bela hiša je še napovedala, da si bo vzela zadosti časa, da preveri poročilo iraških oblasti o oborožitvi, ki ga morajo Iračani do 8. decembra predstaviti varnostnemu svetu. Sicer pa je ameriški državni sekretar previdno pohvalil potek prvega tedna inšpektorjev za razorožitev v Iraku in dodal, da je pomembno, kako se bodo razmere spreminjale v prihodnjih dneh in mesecih.

Prekinitev inšpekcij zaradi ramadana?

Inšpektorji pa bodo v četrtek in petek zaradi bajrama, muslimanskega praznika, s katerim zaznamujejo konec postnega meseca ramadana, začasno prekinili delo, je dejal neimenovani predstavnik iraških oblasti.

Inšpekcije naj bi se tako po njegovih navedbah nadaljevale v soboto. ZN teh navedb niso potrdili, vendar pa je vodja skupine inšpektorjev komisije za nadzor orožja (UNMOVIC) Dimitri Perricos pred tem izjavil, da bodo imeli, če bi prišlo do dvodnevnega odmora, čas za proučevanje že opravljenih inšpekcij in za pripravo na nove.

IAEA zavrača očitke Iraka

Satelitska slika predsedniških palač Al Sajud v zahodnem Bagdadu, kjer so bili inšpektorji v torek (Foto: Reuters)
Satelitska slika predsedniških palač Al Sajud v zahodnem Bagdadu, kjer so bili inšpektorji v torek (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Iraške oblasti so prvič doslej kritizirale inšpektorje, ki so včeraj nenapovedano obiskali predsedniško palačo v Bagdadu, kjer pa niso odkrili nič prepovedanega oziroma sumljivega. IAEA je že odgovorila na iraške očitke glede vedenja inšpektorjev pri pregledu ene od palač iraškega predsednika Huseina. "Uporabili smo enake preventivne ukrepe kot pri drugih objektih," je na sedežu IAEA na Dunaju povedal tiskovni predstavnik agencije Mark Gwozdecky.

Annan zadovoljen z dosedanjim sodelovanjem Bagdada

Generalni sekretar ZN Annan je izjavil, da je dosedanje sodelovanje Bagdada z inšpektorji za razorožitev očitno dobro, pri tem pa je Iračane opomnil, da morajo sodelovanje nadaljevati. Irak bo po lastnih napovedih 7.decembra – dan pred potekom roka - ZN izročil seznam oborožitve v državi. Irak sicer še vedno vztraja, da nima orožij za množično uničevanje, ki jih ne bi smel imeti.

Kritično od ZRJ zaradi trgovanja z Irakom

Mednarodna krizna skupina, nevladna organizacija s sedežem v Bruslju je objavila poročilo o nezakonitem izvozu jugoslovanskega orožja v Irak in predlagala odpravo pomoči Beogradu, če jugoslovanske oblasti ne bodo sodelovale z mednarodno skupnostjo. Skupina je tudi prepričana, da je uradni Beograd vedel za nezakonito trgovino, ki bi Sadamu lahko pomagala tudi pri razvijanju kemičnega orožja.