Tujina

Program Nafta za hrano še negotov

New York, 04. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nesoglasja v Varnostnem svetu ZN glede ameriške zahteve po strožjih pogojih za Irak v okviru programa ZN Nafta za hrano so se še zaostrila. ZDA zahtevajo, da se razširi seznam izdelkov, ki jih je prepovedano izvažati v Irak.

Annan še vedno upa, da bo soglasje sprejeto
Annan še vedno upa, da bo soglasje sprejeto FOTO: Reuters

Čeprav se rok za podaljšanje programa, ki so ga nazadnje podaljšali samo za devet dni, izteče danes opolnoči po newyorškem času, po navedbah diplomatov še ne kaže, da bodo v VS dosegli dogovor glede vprašanja. Program bi sicer morali podaljšati za 180 dni, čemur pa nasprotujejo ZDA, ki zahtevajo, da se pred tem razširi seznam izdelkov, katerih izvoz v Irak je prepovedan.

Washington zahteva prepoved izvoza izdelkov, ki bi se lahko uporabljali tudi v vojaške namene. ZDA so v torek predlagale, naj VS ZN program podaljša le za dva tedna, dokler ne bodo izdelane podrobnosti za razširitev omenjenega seznama. Na drugi strani pa bi rada Rusija seznam skrajšala. O podaljšanju programa naj bi VS sicer glasoval najkasneje drevi.

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je v torek v New Yorku izrazil upanje, da otroci in drugi prebivalci Iraka ne bodo trpeli zaradi nesoglasij v VS glede podaljšanja programa. Po navedbah diplomatov pri ZN sicer večina od skupno 15 članic VS ne nasprotuje razširitvi seznama izdelkov, katerih uvoz je prepovedan, vendar pa se bojijo, da bi kratkotrajna podaljševanja programa lahko povzročilo pomanjkanje med iraškim prebivalstvom.

Program Nafta za hrano, ki ga izvajajo od decembra leta 1996, Iraku dovoljuje izvoz določene količine nafte, s sredstvi od prodaje pa lahko kupi hrano in zdravila. Namen programa je ublažiti vpliv, ki ga imajo mednarodne sankcije proti Iraku na položaj tamkajšnjih prebivalcev. Sankcije proti Iraku so uvedli po iraški invaziji na Kuvajt leta 1990.