Slovenija

Načelo zunanje pravičnosti le taktika?

Ljubljana/Zagreb, 17. 05. 2010 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janša trdi, da je arbitražni sporazum o meji s Hrvaško slab, ker ne vključuje načela zunanje pravičnosti. A dokumenti na zunanjem ministrstvu kažejo, da je Janša to načelo izpostavljal le kot taktično potezo.

Janez Janša, Dimitrij Rupel in Ivo Sanader
Janez Janša, Dimitrij Rupel in Ivo Sanader FOTO: POP TV
Kot eden glavnih nasprotnikov arbitražnemu sporazumu predsednik SDS Janez Janša poudarja, da je sporazum slab, ker v njem ni načela "zunanje pravičnosti" – ex aequo et bono, po katerem bi arbitri določali potek meje med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija bi lahko na mednarodno presojo tega vprašanja pred "tretjim" pristala le ob upoštevanju tega načela, ki je kot določilo v statutu Meddržavnega sodišča tudi eksplicitno navedeno, trdi Janša in dodaja, da je bilo o tem tudi veliko soglasje slovenske politike in stroke.

Na zunanjem ministrstvu so sporočili, da kot piše v dokumentaciji iz aprila 2008, je takratna Janševa vlada omenjeno načelo uporabljala le kot "taktično potezo", če bi se Slovenija odločila prekiniti pogajanja o prenosu reševanja vprašanja meje pred tretjega. Gre za navodila pogajalcem, ki naj bi se pogajali v imenu Slovenije. "Pogajalska delegacija lahko pogovore po svoji oceni kadar koli prekine, posebej če bi se s strani Hrvaške nadaljevale enostranske protipravne poteze in če bi se izkazalo, da Slovenija v besedilu posebnega sporazuma ne bi mogla uveljaviti zanjo ključnih elementov. Taktična poteza v ta namen je lahko npr. predlog za odločanje po načelu ex aequo et bono, predlog za sklenitev sporazuma o obvezni konciliaciji ipd.," piše v omenjenem dokumentu, pod katerega se je podpisal tedanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Kot izhaja iz slovenskega predloga sporazuma, ki ga je tedaj Hrvaški predlagala Janševa vlada in je prav tako objavljen na spletnih straneh vlade, je bila Slovenija pripravljena pristati na razsojanje pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, pred stalnim arbitražnim sodiščem ali ad hoc arbitražo. V pravilih, po katerih bi presojalo to sodišče oz. arbitraža, pa je navedeno, da naj "o sporu razsodi prvenstveno na temelju drugega odstavka 38. člena statuta Meddržavnega sodišča".

Ta člen govori, da nobeno določilo statuta ne preprečuje sodišču, da ne razsoja po načelu ex aequo et bono, če obe državi na to izrecno pristaneta. Vendar pa je to še vedno zgolj "možnost", ne pa nuja, poleg tega pa tudi ni jasno, kaj naj bi pomenila beseda "prvenstveno", opozarjajo na MZZ. Arbitražni sporazum medtem v členu 4b natančno opredeljuje, katera so načela in pravila, po katerih arbitražno sodišče "mora" presojati.

Hrvaška sicer na načelo pravičnosti takrat ni pristala; predlagala je le odločanje Meddržavnega sodišča po mednarodnem pravu. Poleg tega je bil, vsaj kar zadeva mejo na morju, sporen tudi presečni datum 25. 6. 1991, saj je bil za Hrvaško relevanten datum leta 1993, ko je na morju dejansko prišlo do spora, pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu. Arbitražni sporazum pa izrecno zagotavlja, da nobena enostranska poteza po datumu osamosvojitve, ne na kopnem ne na morju, ne bo vplivala na razsodbo arbitraže, še dodajajo.

Golobič: Odločalo se bo tudi o tipu politike

Na referendumu o arbitražnem sporazumu se ne bo odločalo le o vsebini sporazuma ali pa o usodi te vlade, odločalo se bo tudi o tipu politike v prihodnosti – ali za politiko, ki daje prednost strankarskim interesom pred državo, ali proti taki politiki, je dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Tako se je odzval na nedeljske besede predstavnikov prve demokratične slovenske vlade in ocenil, da če bi bila sedanja opozicija v času osamosvajanja prav tako v opoziciji, potem bi propadel tudi plebiscit o osamosvojitvi Slovenije.

In podobno sedaj nasprotujejo tudi arbitražnemu sporazumu in to samo zato, ker ga je predlagala nasprotna stran, je poudaril Golobič in spomnil, da so tudi referendum glede samostojnosti Slovenije sprva predlagali tedaj opozicijski socialisti Viktorja Žaklja, a je ta pobuda propadla, nato pa si jo je vsebinsko prisvojil Demos. Gre za dva tipa politike v slovenskem prostoru – enega, ki ni pripravljen razmišljati nadstrankarsko v državnih vprašanjih, kakršno je tudi vprašanje odnosov s Hrvaško, in drugega, ki strankarsko politiko lahko postavi tudi "v oklepaje", je dejal Golobič. Pri tem je spomnil, da je tudi prejšnja vlada po dogovoru s Hrvaško na Bledu avgusta 2007 tedanjo opozicijo (sedanjo vladno koalicijo) o pogajanjih obveščal "post festum". Vendar pa tega oni niso izkoriščali za strankarsko politiko, je poudaril Golobič.

Bojko Bučar
Bojko Bučar FOTO: POP TV

LDS: Arbitraža nikoli ne more dati manj, kot imamo

Vidni člani koalicijske LDS so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani podprli arbitražni sporazum s Hrvaško, hkrati pa zavrnili nekatere navedbe nasprotnikov sporazuma in volivce pozvali, naj na referendumu 6. julija podprejo ratifikacijo arbitražnega sporazuma. Pravosodni minister Aleš Zalar meni, da je ključno vprašanje, kdo bodo arbitri in kako se do njih pride. "In način, kako se do izbire arbitrov pride, je primeren," je prepričan. Slovenija je z arbitražnim sporazumom dosegla, da nič, kar je bilo enostransko storjeno po 25. juniju 1991, ne more vplivati na določitev meje. "Gre za izredno močno pravno zavezo v arbitražnem sporazumu," ki je določena kar v dveh členih, 5. in 8. členu, opozarja Zalar.

Predsednica odbora LDS za evropske zadeve in nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko je dejala: "In smisel vsega je, da je sodba dokončna," in opozorila, da sta Slovenija in Hrvaška možnosti za nezavezujoče rešitve v preteklosti že porabili. Predsednik odbora LDS za zunanjo politiko in mednarodno sodelovanje Bojko Bučar pa je izpostavil pomen mirnega reševanja spora o meji, kar je arbitraža, hkrati pa posvaril, da običajno, če se spori med mejaši ne rešujejo, to pomeni konflikte in zaostrovanje razmer. "Arbitraža ali arbitražna presoja nam pravzaprav nikoli ne more dati manj, kot imamo sedaj", lahko pa arbitraža prinese premik pri reševanju odprtih vprašanj tako glede kopenske kot pomorske meje.

'Zadrti slovenski nacionalisti'

Bolj škandalozen od izjave slovenskega premierja Boruta Pahorja, da sta se z njegovo hrvaško kolegico Jadranko Kosor dogovorila, da bo Slovenija od Hrvaške dobila teritorialni izhod na odprto morje v zameno za zeleno luč Hrvaški za vstop v EU, je edino hrvaški odziv, ocenjuje danes hrvaški časnik Novi list.

Pahor o arbitraži
Pahor o arbitraži FOTO: Blaž Garbajs

Časnik ob tem dodaja, da je premierka Kosor dejansko molčala in je odziv prepustila zunanjemu ministrstvu, ki je "v odgovoru povedalo vse, razen da je namenoma pozabilo, komu je odziv bil namenjen". Novi list ob tem še piše, da je "zaman upati, da se bo kdor koli v Zagrebu ozrl na razjarjene izbruhe sovraštva in teritorialne zahteve, ki v zadnjih dneh prihajajo iz Slovenije".

Nacionalisti na okopih

"Zadrti slovenski nacionalisti, zaslepljeni z ideologijo "Blut und Boden", so prečkali mejo ob Sotli in Dragonji. Spet so na okopih," izpostavlja komentator Novega lista. Kot dodaja, je hujskanje proti Hrvaški spet v modi, in ob tem navaja primer Franceta Bučarja, Tineta Hribarja in Borisa Pahorja. Časnik ocenjuje, da jih ne zanima ne mednarodno pravo niti arbitražni sporazum, temveč "božja pravica".

"Paradoks je, da premier Pahor zdaj poskuša vrniti v steklenico duha, ki ga je spustil prav sam," nadaljuje časnik in ocenjuje, da gre od začetka slovenske blokade za odprto kršitev listine ZN, ki države obvezuje k miroljubnemu urejanju sporov. "Z referendumom se kršitev le nadaljuje, ne glede na to, koliko se v Zagrebu delajo, da tega ne vidijo," sklene časnik.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

servo.marcus
27. 05. 2010 09.51
Arbitraža ne more dati nič več, kar bi morali imeti. Naj odloči ljudstvo.
servo.marcus
27. 05. 2010 09.45
LJUDSTVO IMA VEDNO PRAV, JE PA ŽALOSTNO, DA SO POLITIKI ODGOVORNOST USPEHA ARBITRAŽNEGA SPORAZUMA Z GLASOVANJEM PRELOŽILI NA NArod.
MERDE-AVE-MERDE
18. 05. 2010 09.58
Janša trdi - kaj je pa Janša nardil v svojem mandatu glede meje?
matedolenc
18. 05. 2010 06.58
Kaj pa Borut ve o vsem tem, ko pa še pri mami živi.
anjerd
17. 05. 2010 20.11
Pri tem bi moralo biti tako kot v zakonu, kjer je tisto, kar si prinesel v zakon (skupno državo )tudi tvoje po ločitvi.
srebrnibreg
17. 05. 2010 17.50
preblysk Končno spet eden pravi komentar izgleda, da počasi ljudje dojemajo resnico. Ko sem nekaj takšnega nekdaj izjavljal sem *fasal* le minuse.
modro1
17. 05. 2010 17.06
Zanimivo je da vsi, ki komentirajo in se sklicujejo za razne nacionaliste in patriote zavedajo, da je to edina možnost, da kaj dobimo oz. da četudi izgubimo, bomo izgubili najmanj.Vsi vemo kakšna je Hrvaška preteklost in da smo s podpisom arbitraže postavljeni pred dejstvo s strani Evrope...Ali vam sedaj pomagamo, ker potem, ko bodo Hrvatje v eu in izvajali incidente ter nam tudi s silo preprečevali plovbo na odprto morje bo prepozno!!! Takrat bomo še največ izgubili in tega se zavedajo tudi razni "nacionalisti", ker imajo Htvatje drugačno mentaliteto in je naši politiki ( ne glede na stran) ne bodo imeli in tega ne bodo razumeli). Zato kasneje ne bomo sposobni ničesar več dobiti oz. obraniti. Smo slovenceljni, mamini sinkoti in to je dejstvo!!!!
Garfield7497
17. 05. 2010 16.48
VSI PROTI ARBITRAŽI ALI PA BOMO IZGUBILI ŠE PIRANSKI ZALIV IRONIČNO PRAV VLAČIČ JE SODELOVAL V JANŠEVI VLADI PRAV ZA TO MEJO IN SEDAJ JE PA KAR IZNAŠEL NEVERJETNO FORMULO DA BO TO REŠIL ,KAJ VSE NAREDIJO OBLJUBE
M-teorija
17. 05. 2010 16.15
~.. nadaljuje časnik in ocenjuje, da gre od začetka slovenske blokade za odprto kršitev listine ZN, ki države obvezuje k miroljubnemu urejanju sporov.~ E sosedje sosedje, malo se poglejte v ogledalo. Nekaj je če so izrečene besede s pridihom čustvenega patriotizma, drugo pa je kršenje listine ZN v dejanjeih. Če vam je res do omenene listine in miroljubnega reševanja spora lahko veliko naredite, če se pomaknete na pozicije na dan 21. 6.!
Buena Vita
17. 05. 2010 15.59
SRAMOTA IN GNUS
Buena Vita
17. 05. 2010 15.56
Buena Vita
17. 05. 2010 15.56
ILILILILILILI TO SE NI ZGODILO SEDAJ,,TO JE STARO 65 LET,SEDAJ JE SAMO TAKO MOČNO PRITISNILO NA NAS,TO JE STALINIZEM NAJHUJE VRSTE
WikiX
17. 05. 2010 15.41
Hecno, zdaj smo pa mi nacionalisti, čeprav že dve desetletji trpimo hrvaški žolč, ki ga izlivajo na vse nehrvaško, razen njihovih občasnih zaveznikov, dokler jih potrebujejo. Bolj hinavskega naroda ni, vsaj tam nekje do Kosova, kjer se spet začne vpliv fašistov. Dajmo malo realno pogledat zadeve, kako so se naši osamosvojitelji spajdašili z bivšimi fašisti ter Vatikanom, smo se v bistvu znebili le Srbov, ker so bili kot najmočnejša republika edina ovira, ne pa Jugoslavije. Hrvati so bili najprej tiho, dokler se niso udarili s Srbi, od takrat moramo poslušati le njihovo resnico, kakšne krivice so se jim godile, kako so grozno trpeli, čeprev so prav oni sami sprovocirali spopade. Na le, da njih nismo izganjali, vse smo pustili na položajih, da so potem svojim otrokom ter prijateljem, omogočili vodilna mesta ali ustanovili svoja podjetja. Danes so povsod, med direktorji naših največjih podjetij, v policiji, vojski, sodišču, povsod, kjer je vse narobe, še med sosedi jih boste našli, ko hinavsko širijo svoje dezinformacije. Mi mislimo, da so pač prijatelji, v resnici pa gre za dobro organizirano hrvaško navezo, ki se tajno povezuje in koordinira, da bo njihova domovina dosegla svoje cilje. Velja se vprašati, kdo je odgovoren za katastrofo, da smo lahko spregledali vse te zarote, lastnemu narodu pa niso prizanesli. Nas so obubožali, nam so uničili življenja, zdaj pa se še zverinsko izživljajo, saj ne poznajo nobene odgovornosti, kaj šele kazni. Večina vplivnih Hrvatov, so člani Udbe, ki poleg ostalega, kontrolira tudi naš vsakdan. Niti slučajno ni res, da smo demokratična in strpna država, daleč od tega, le javnost ne ve, kakšne nečloveškosti se dogajajo vsak dan. Prav zaradi Sove tega ne izvemo, niti o teh zlodelih nihče noče slišati, kaj šele razpravljati. Vsi sodelujejo pri teh fašističnih dejanjih, od občinske do javne uprave ter lokalne politike, do tožilstva in sodišč, nasilje pa izvaja predvsem policija, kriminalisti ter njihovi sodelavci. Vsi se bojijo, nihče ne razume namena in delovanja te tajne morilske lože, ki kontrolira življenja vseh. Ostali so načelno raje tiho, ker opranoglavci nekje še verjamejo, da so to naše varnostne službe in tako pač mora biti, v resnici pa so pod vplivom Hrvatov, oziroma njihovih gospodarjev. Niti najmanj me ne skrbijo Hrvati ter njihova samoagonija, trenutno sta naš največji problem teroristični Sova in policija, pri njih je treba izvesti veliko čistko, če se hočemo rešiti, drugače se nam lahko še ponovi jama Barbara pri laškem.
brado
17. 05. 2010 15.37
Pa kaj se greste.......SAJ SLOVENiJA VSTOPA V EU.....NE PA ARVAŠKA.....saj vse poteka v tem stilu.....saj nam Arvati preprečujejo.da prižgemo zeleno luč.....pa kje je še svet to vidu.....de nečlanica izsiljuje članico......B A L K A N I Z E M.....tok časa ne bomo zelene dokler se ne bomo dol vsedli in pošteno pomenili....!!!!!!!!
vinadap
17. 05. 2010 14.27
matedolenc - tisto so kolonije,Istra pa nikoli ni bila,kolonija namreč.
vinadap
17. 05. 2010 14.17
V življenju nikoli ni prepozno.
matedolenc
17. 05. 2010 14.15
V bistvu gre za monopol nad ozemljem. Kako je lahko Gibraltar angleški? Sredi Španije? Pa Falklandi? Da ne naštevam naprej.
DeadBull
17. 05. 2010 14.01
Na mejo bi morali mislit 20 let prej. Zdaj je prepozno. Mislim, da je arbitraža edina rešitev za Slovenijo. Proti so pa tisi, ki so bili tiho kot ženski spolni organi ko so Hrvati postavljali mejne prehode. Zdaj je pač kar je.
bnam 2707
17. 05. 2010 13.31
Tale arbitražni sporazum je treba enostavno zavrniti.
preblysk
17. 05. 2010 13.11
Sedaj vidimo kakšna napaka je referendum,ker več ko 6o % folka neve zakaj gre.Če pa že je referendum moramo glasovati za tako trdijo vrhunski strokovnjaki ustavni sodniki Ude,Škrk,Krivic,Pirnat.Vsi tisti ,ki so mejo l991 zavozili pa so proti.Proti vsemu kar se sedaj dogaja.