Tujina

Vse manj možnosti za mir

Kolombo, 12. 10. 2006 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V enem najhujših spopadov med šrilansko vlado in uporniki v zadnjih štirih letih je umrlo več kot 240 ljudi.

Sever Šrilanke je zaradi spopadov opustošen
Sever Šrilanke je zaradi spopadov opustošen FOTO: Reuters

Šrilanška vojska trdi, da je bilo v najhujših spopadih s Tamilskimi tigri, ki so izbruhnili v sredo, ubitih več kot 200 upornikov in 129 vojakov. Skoraj 300 vojakov naj bi bilo ranjenih, trideset je pogrešanih. Tamilski tigri sicer trdijo, da so v spopadih na polotoku Jafna na severu države izgubili le deset mož.

Tamilski tigri se za samostojno državo na severu Šrilanke borijo že od leta 1983. V tem času je umrlo več kot 65 tisoč ljudi. Mirovni sporazum, ki so ga leta 2002 podpisali na Norveškem, velja le še na papirju.

Obstreljevanje na severu Šrilanke se še naprej nadaljuje, čeprav so najhujši spopadi – ti so trajali kar dvanajst ur – mimo. Krivdo vsaka od obeh strani zvrača na nasprotnika, poznavalci razmer pa poudarjajo, da so možnosti, da bodo vlada in uporniki konec meseca v Ženevi res sedli za pogajalsko mizo sedaj zelo majhne.

Šrilanški vojak, pripravljen na boj
Šrilanški vojak, pripravljen na boj FOTO: Reuters

V torek je sicer norveški pogajalec Hans Brattskar povedal, da so se predstavniki Tamilskih tigrov 28. ali 29. oktobra v Švici pripravljeni srečati z vlado stranjo, vendar pa bo njihova končna odločitev odvisna od dogajanja na terenu.

V zadnjem valu nasilja, ki je po nekajletnem zatišju spet izbruhnilo v začetku tega leta, je umrlo na stotine ljudi, najhuje je na severu države. V Kolombu so prejšnji teden napovedali skoraj dvakratno povečanje vojaškega proračuna, da bi lahko pokrili naraščajoče stroške za orožje in letalske napade. Ti se v zadnjih mesecih na domnevne postojanke upornikov kar vrstijo.

Napad z avtomobilom bombo
Napad z avtomobilom bombo FOTO: Reuters


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.