Tujina

Vrnitev sester na območje EU?

Bruselj/Tripoli, 18. 07. 2007 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je ob omilitvi kazni za pet sester, ki so s HIV okužile 438 otrok, zahtevala premestitev iz Libije.

Evropska komisija je ob omilitvi kazni za pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, obsojenih namerne okužbe libijskih otrok z virusom HIV izrazila olajšanje, obenem pa znova zahtevala premestitev šesterice iz Libije. Zmanjšanje kazni s smrtne na dosmrtno v končni fazi ni spremenilo ničesar, sta v torek zvečer pojasnila predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in komisarka za zunanje odnose in sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

Vlada v Sofiji je po torkovi razsodbi napovedala, da bo že začela pogajanja o premestitvi vseh šestih obsojencev v Bolgarijo.
Vlada v Sofiji je po torkovi razsodbi napovedala, da bo že začela pogajanja o premestitvi vseh šestih obsojencev v Bolgarijo. FOTO: Reuters

"Naš cilj je rešitev, ki bi Bolgarkam in Palestincu omogočila izhod iz Libije in njihovo čim hitrejšo pot na območje EU," sta Barroso in Ferrero-Waldnerjeva zapisala v skupnem sporočilu za javnost. Napovedala sta še, da bo unija preučila torkovo odločitev libijskega pravosodnega sveta. Ta je kazen omilil potem, ko so družine otrok, okuženih z virusom HIV, po prejetju odškodnine v višini 728.000 evrov odstopile od zahteve po smrtni kazni.

Pet bolgarskih medicinskih sester in palestinski zdravnik, ki je dobil bolgarsko državljanstvo, so v Libiji zaprti od februarja 1999, kazen pa bi lahko prestajali tudi v Bolgariji, saj imata državi sklenjen sporazum o izročanju.

Na smrt so bili obsojeni maja 2004, smrtno kazen pa je nato 11. julija letos potrdilo še vrhovno sodišče. Obsojeni so bili, ker naj bi z virusom HIV v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili 438 libijskih otrok, od katerih jih je 56 medtem že umrlo. Strokovnjaki iz tujine menijo, da je bila vzrok za epidemijo v Bengaziju najverjetneje slaba higiena. Šesterica pa ves čas trdi, da je nedolžna in da so krivdo priznali pod prisilo.

Bolgarija, ZDA in EU pozdravili odločitev sodišča

Libijski zunanji minister Abdel Rahman Šalkam je že izrazil pripravljenost Tripolija, ki se sooča z hudim mednarodnim pritiskom, da premisli o izročitvi zdravniških delavcev Bolgariji v zameno za izboljšanje razmer okuženih otrok in njihovih družin.

Na torkovo odločitev libijskega vrhovnega pravosodnega sveta, ki je smrtno kazen za šest zdravstvenih delavcev, obsojenih namerne okužbe otrok z virusom HIV, spremenil v dosmrtno zaporno kazen, so se v torek odzvale Bolgarija, ZDA in EU, ki so razsodbo pozdravile. Bolgarski zunanji minister Ivajlo Kalfin je razsodbo označil za "korak v pravo smer", bolgarsko tožilstvo pa naj bi danes začelo postopke za izročitev zdravstvenih delavcev Bolgariji.

Bolgarski zunanji minister Kalfin je v torek novinarjem povedal, da obstaja možnost, da bi bili obsojeni, pet bolgarskih medicinskih sester in palestinski zdravnik, ki je medtem dobil bolgarsko državljanstvo, v primeru libijske izročitve Bolgariji lahko pomiloščeni.

"Za nas bo primer zaključen šele takrat, ko se bodo zdravstveni delavci vrnili v Bolgarijo, in prizadevamo si, da bi se to zgodilo čim prej," je povedal bolgarski premier Sergej Stanišev. Kot je povedal generalni tožilec Boris Velčev, naj bi uradno prošnjo za izročitev Tripoliju posredovali še danes.

Velčev je še pojasnil, da zahteva za izročitev temelji na sporazumu iz leta 1984, ki omenjenim zdravstvenim delavcem dovoljuje prestajanje zapornih kazni v Bolgariji. "Možno je, da bo Libija izročitev zavrnila, toda ta sporazum nam omogoča, da v tem primeru vložimo drugo zahtevo," je še dodal.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matejapaternes@gmail.com
18. 07. 2007 19.26
Že dalj časa spremljam članke na tovrstno temo. Že nekaj dni nazaj sem opazila komentar, da so medicinske sestre in ne sestre- ker si lahko predstavljam da so predstavnice redovništva. Včasih se vprašam, če novinari oz. pisci člankov sploh preberejo kritike, ker tako nestrokoven članek meče slabo luč na oddajo. Da ne omenjam Izolčanke, kot je napisan članek. Prosim vas novinarji, poglejte si SSKJ. Sestra pa je moja krvna sestra in ne strokovnjakinja, ki deluje na področju zdravstva. Prav ujezi me, ko vidim negativno kritiko- upravičeno, drug dan pa spet beremo katastrofalno napisane članke. In vidim, da je teh na 24 ur čedalje več.