Tujina

Villepin naredil prostor novi vladi

Pariz, 15. 05. 2007 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Francoski premier Villepin je skupaj s celotnim kabinetom odstopil. Novo vlado naj bi imenovali še ta teden.

Junija bodo v Franciji parlamentarne volitve.

Odstop premierja Dominiqua de Villepina je bila po francoskih predsedniških volitvah zgolj formalnost, saj se je čas njegove vlade iztekel. Predsednik države Jacques Chirac, ki bo jutri mesto v Elizejski palači predal svojemu nasledniku Nicolasu Sarkozyju, je njegov odstop sprejel.

Nekdanji zunanji minister Villepin je vodenje francoske vlade prevzel maja 2005, potem ko so Francozi na referendumu zavrnili evropsko ustavo. V politiki ne namerava ostati. Napovedal je, da se bo posvetil pisanju ali pa se vrnil na zunanje ministrstvo kot diplomat.
Nekdanji zunanji minister Villepin je vodenje francoske vlade prevzel maja 2005, potem ko so Francozi na referendumu zavrnili evropsko ustavo. V politiki ne namerava ostati. Napovedal je, da se bo posvetil pisanju ali pa se vrnil na zunanje ministrstvo kot diplomat. FOTO: Reuters

Sarkozy naj bi še ta teden imenoval začasno vlado, na čelo katere naj bi po pričakovanju poznavalcev francoskih političnih razmer postavil zmernega konservativca Francoisa Fillona.

Odhajajoči francoski predsednik Jacques Chirac se je v televizijskem nagovoru poslovil od predsedniškega mesta, ob tem pa Francoze pozval, naj bodo enotni in skupaj tudi v času predsedovanja njegovega naslednika Nicolasa Sarkozyja. Kot je poudaril Chirac, imajo združeni vse prednosti, moč in talent, ki jih potrebujejo, da pustijo pečat v novem svetu, ki se odpira. Chirac je še dejal, da je z veseljem služil državi.

V novi vladi naj bi bilo med 15 ministri sedem ali osem žensk. Zadnje dni so v javnosti že začela krožiti nekatera imena, med drugim naj bi zunanje ministrstvo prevzel socialist Bernard Kouchner, nekdanji vodja misije ZN na Kosovu (UNMIK) in ustanovitelj človekoljubne organizacije Zdravniki brez meja. Če se bo to zgodilo, bo to pomenilo veliko zmago za Sarkozyja, ki si prizadeva razširiti politično bazo svoje vlade.

Al Kaida zaradi Sarkozyja grozi Franciji

Skupina, povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, je Franciji zagrozila z napadi. "Ker ste izbrali križarja in sionista Sarkozyja za svojega voditelja... vas Brigade Abuja Hafsa al Masrija opozarjamo, da boste v prihodnjih dneh videli krvavo džihadistično kampanjo v prestolnici Sarkozyja," so zapisali na neki spletni strani.

Skupina se imenuje po enem od poveljnikov Al Kaide, ki je bil ubit oktobra 2001 med ameriško operacijo v Afganistanu. Skupina je prevzela odgovornost za teroristične napade julija 2005 v Londonu ter napada marca 2004 v Madridu in novembra 2003 v Carigradu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.