Tujina

VIDEO: Voda v čeladi jo je zagodla astronavtu

Ljubljana, 16. 07. 2013 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./U.Z./N.Š.K./STA
Komentarji
5

Vesoljski sprehod Luca Parmitana, italijanskega astronavta, ki svet "zalaga" s čudovitimi fotografijami vesolja, in njegovega kolega Chrisa Cassidyja so morali predčasno končati, saj se je v Lucovi čeladi nabrala voda.

Le redki lahko izkusijo življenje v vesolju, drugim pa ostane kvečjemu opazovanje dogajanja od daleč. Ekipa na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pridno skrbi, da lahko vedno znova občudujemo, kakšen pogled se jim odpira na Zemljo, tokrat pa je bila stvar obrnjena. Z Zemlje smo jih lahko preko Nasinih kanalov uro in pol v živo spremljali mi.

Vesoljski sprehod
Vesoljski sprehod FOTO: Reuters

Astronavta Chris Cassidy in Luca Parmitano sta se odpravila na vesoljski sprehod, a ta se je po eni uri in 32 minutah končal, ker se je v Lucovi čeladi začela nabirati voda. Takoj ko je Italijan kontrolorjem na Zemlji sporočil, da je v njegovi čeladi voda nenavadnega okusa, je prišel nazaj ukaz o predčasni prekinitvi misije.

Ko so sprehod prekinili, je bilo uhajanje vode že tako močno, da Parmitano ni mogel več niti slišati niti govoriti. Svojega partnerja je moral prositi, da mu je pomagal nazaj na ISS. "Videti je nesrečen, ampak dobro," je nato stanje Italijana opisal Cassidy.

Kaj je povzročilo vdor tekočine, za zdaj ni znano. Ena od možnih razlag je, da je ta prišla iz posebne vrečke za pijačo, iz katere astronavti pijejo med sprehodi v vesolju, a Parmitano je dejal, da tekočina nima okusa po pitni vodi.

Vesoljski sprehod naj bi predvidoma trajal šest ur. Čeprav ni uspel v celoti, je Houston označil, da gre za uspešno opravljeno nalogo, saj sta se astronavta s timskim delom kljub težavam varno vrnila na postajo. Kot so zatrdili v Nasi, Parmitano ni bil v nobenem trenutku v dejanski nevarnosti.

To je bil peti vesoljski sprehod letos, skupno pa že 171. Gre za drugi najkrajši sprehod doslej – zmagovalec ostaja 14-minuten sprehod leta 2004, ki so ga prekinili zaradi okvare merilnika tlaka v oblačilih astronavtov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karli Re?nik
16. 07. 2013 22.32
+1
hehe v vesolju ima švic drugačen okus
Brabus
16. 07. 2013 18.56
+5
Je ime čelado Made in Taiwan.
appollyon
16. 07. 2013 18.43
+4
Zgleda je dež padal pa je imel vezir odprt :d hehe
adminisrat0r
16. 07. 2013 18.17
+4
pa kaj ti bo torba če maš vesoljsko obleko? potem je pa zašvicu ful
Ramzess
16. 07. 2013 19.04
+2
Očitno. Prvič je okusu švic pa zato ne ve kakšen okus ima.