Tujina

V Keniji že 1000 mrtvih?

Nairobi, 07. 01. 2008 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Vodja kenijske opozicije trdi, da je bilo v nasilju po predsedniških volitvah ubitih okoli 1000 ljudi.

Zaradi spopadov je moralo svoje domove zapustiti že več kot 250 tisoč Kenijcev
Zaradi spopadov je moralo svoje domove zapustiti že več kot 250 tisoč Kenijcev FOTO: Reuters

Kenijski opozicijski voditelj Raila Odinga je preklical za torek napovedane proteste, saj želi končati krizo v državi. ''Zdaj smo prepričani, da se bodo pogajanja začela,'' je povedal po srečanju z ameriško posrednico za Afriko. ''Vse naše podpornike zato obveščamo, da demonstracij v torek ne bo.'' Odinga, ki meni, da mu je stari-novi kenijski predsednik Mwai Kibaki na nedavnih predsedniških volitvah ukradel glasove, je v nedeljo prvič od začetka povolilne krize v državi izrazil pripravljenost na delitev oblasti.

Upati je, da bo s tem tudi konec nasilja, ki je po predsedniških volitvah 27. decembra zajelo Kenijo. Kot je potrdil visoki predstavnik kenijske policije, so doslej našteli 600 trupel, številna trupla pa so še v goščavi, kjer so potekali spopadi. Po ocenah Odinge je "žrtev veliko več, blizu tisoč". Vodja Mednarodne konference regije Velikih jezer Liberata Mulamula pa je dejal, da je val nasilja, ki je zajelo Kenijo, moč primerjati s "etničnim čiščenjem in genocidom". "V regijo so se vrnili begunci, notranja razselitve, sovražna kampanja in grožnje z genocidom," je posvaril.

V petek začetek pogajanj

Odinga je izrazil pripravljenost na pogovor
Odinga je izrazil pripravljenost na pogovor FOTO: Reuters
Raila Odinga je nekdanji politični zapornik, danes pa vodi opozicijsko Oranžno demokratično gibanje (ODM).

Kibaki je v soboto kot izhod iz krize predlagal sestavo vlade narodne enotnosti. V pogovoru za nek nemški časnik pa je Odinga dejal, da opozicija ponuja "prehodno vlado med Kibakijem in mojo stranko", ki naj bi v treh mesecih pripravila nove volitve. Zavrnil pa je pobude o ponovnem štetju glasov nedavnih predsedniških volitev. "V minulih dneh so ponaredili dokumente. Ne bi imelo smisla, če bi ponovno preštevali," je dejal. Kot najbolj idealno rešitev krize v državi je sicer izpostavil Kibakijev odstop, vendar ne verjame, da se bo to zgodilo.

Nemiri v Keniji
Nemiri v Keniji FOTO: Reuters

Odinga je še dejal, da bi morala pogajanja s Kibakijem potekati pod drobnogledom mednarodnega posrednika. To naj bi bil ganski predsednik in predsedujoči AU John Kufuor, ki bo torek zvečer pripotoval v Kenijo. Povabil ga je Kibaki, ki je posrednike doslej zavračal. Hkrati je Odingo pozval, naj v petek skupaj z njim sede za pogajalsko mizo.

Ameriška posrednica za Afriko in pomočnica ameriške državne sekretarka Condoleezze Rice, Jendayi Frazer, medtem v Keniji nadaljuje svojo posredniško misijo. V pogajanja pa je vključen tudi Nobelov nagrajenec za mir, Južnoafričan Desmond Tutu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DemonicVisage
16. 08. 2009 20.07
1000 policistov pa nekje 50000 civilistov bi blo bl natančno
Biofrutekk
07. 01. 2008 19.02
Pripravljenost ljudtva v Keniji in še marsikje na demokracijo je enaka ničli. Sicer je demokracija sranje ampak je trenutno najboljše kar smo do sedaj pogruntal. Na nekaterih delih sveta pa na demokratično ureditev še niso pripravljeni. Nekatere morš s trdo roko nazaj držat da se ne pobijejo med sabo(recimo Irak)