Tujina

Ura tiktaka, dogovora pa ni in ni

Cancun, 10. 12. 2010 22.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na okoljskem vrhu v Cancunu se ponavlja že videni scenarij. Države se prepirajo, katera mora več storiti v boju pred podnebnimi spremembami, zgodi pa se nič. Najbolj oster je bil bolivijski predsednik: razviti svet je obtožil ekocida.

V Mehiškem Cancunu se opolnoči uradno končuje podnebna konferenca ZN, vendar pa delegati iz 193 držav pred uradnim koncem niso dosegli dogovora o paketu ukrepov proti podnebnim spremembam, čeprav je bila agenda zadana manj ambiciozno kot lani v Koebenhavnu.

Gostiteljica Mehika naj bi se zato pripravljala, da konferenco podaljša za vsaj en dan, možnost "podaljškov" pa je že v četrtek napovedal tudi japonski pogajalec Akira Jamada. 

Je za otoške države, ki jim zaradi naraščanja gladine morja grozi izginotje, res že vsega konec ...
Je za otoške države, ki jim zaradi naraščanja gladine morja grozi izginotje, res že vsega konec ... FOTO: Reuters

Kakšna bo usoda Kjotskega protokola?

Zamik za še eno leto

Ker napredka glede Kjota ne bo, se je EU pridružila majhnim otoškim državam in Kostariki pri predlogu, da se v Cancunu zavežejo, da bodo do naslednje podobne konference v Durbanu v Južni Afriki prihodnje leto vsi skupaj sprejeli pravno zavezujoč dokument proti podnebnim spremembam

Jabolko spora je med drugim Kjotski protokol, ki se mu leta 2012 izrteče veljavnost. Upanje držav v razvoju, da bodo razvite nadaljevale svoje obveznosti, so že v začetku zatrle Japonska, Kanada in Rusija. Vse tri so zatrdile, da jih podaljšanje Kjota ne zanima, dokler ne bodo poleg ZDA in velike onesnaževalke iz tabora nerazvitih na čelu s Kitajsko. EU je tako ostala skoraj osamljena, vendar se je morala prav tako otepati kritik okoljevarstvenih organizacij.

Slovenski minister za okolje in prostor Roko Žarnić ni znal napovedati usode Kjotskega protokola. "EU ostaja na stališču, da bi bilo, ob določenih pogojih, protokol treba podaljšati, medtem ko so stališča ostalih pomembnih gospodarstev, kot so Rusija, ZDA, Kanada, Japonska neenotna. Na določenih področjih so dogovori doseženi, države pa se bodo z usklajevanji še nadaljevale."

Kljub temu je ocenil, da na srečanju "veje rahel optimizem", ker tudi države, ki se še pred kratkim niso hotele zanimati za okolje, poudarjajo, da je treba sprejeti določene ukrepe. Kitajska je, na primer, napovedala možnost sprejetja prostovoljnih ciljev, odločno pa je zavrnila zavezujoče.

ZDA pa z republikanci na čelu predstavniškega doma kongresa prihodnji dve leti ne bodo storile ničesar. Namestnik premierja otoške državice Tuvalu Enele Sosene Sopoaga je bil oster in dejal, da politična zaostalost ene države drži ves svet za talca. Oster je bil tudi predsednik Bolivije Evo Morales.  Razvite države je obtožeil ekocida, ki bo enak genocidu, ker zaradi podnebnih sprememb, ki povzročajo suše, poplave in nevihte vsako leto umre 300.000 ljudi.

Upanje na možnost kompromisa pet minut pred ali pet minut po 12. uri je napovedal velik aplavz norveškemu ministru za okolje Eriku Solheimu, ki je delegate opozoril, da je najlažje vzbujati prepir, vendar potrebujejo duha kompromisa.

... ali še obstaja upanje? To so se spraševali protestniki, ki so spremljali dogajanje na okoljskem vrhu in bili iz dneva v dan bolj razočarani.
... ali še obstaja upanje? To so se spraševali protestniki, ki so spremljali dogajanje na okoljskem vrhu in bili iz dneva v dan bolj razočarani. FOTO: Reuters

S Kjotom ne bo nič, a možnosti so tudi drugje

Ob robu konference so nenehno potekale demonstracije in opozorila nevladnih organizacij, kot pritisk na delegate. Greenpeace in TckTckTck sta na plaži ustvarila človeško verigo, ki je v morje simbolično vrgla rešilni pas za tavajoče delegate.

Napredek je mogoče doseči pri ukrepih, kot je dokončanje okvirja za "zeleni sklad", o katerem so se načeloma dogovorili že v Koebenhavnu. Razvite države so privolile v plačilo 30 milijard dolarjev do leta 2012, potem pa od leta 2020 vsako leto še 100 milijard.

Za države, kot je Kiribati, ki nujno potrebujejo zid pred naraščanjem morske gladine, je pomembno, da sklad nameni dovolj sredstev za prilagajanje podnebnim spremembam in ne le večino za zmanjšanje izpustov. Duh je že ušel iz steklenice in podnebne spremembe so dejstvo.

Glede sklada se prepirajo, kdo ga bo vodil. Zahodne države želijo to zaupati Svetovni banki, nerazviti pa banko zavračajo in želijo bolj ali manj sami upravljati s sredstvi in izbirati projekte. Prepirajo se tudi, od kod bo prišel denar. Bolivija želi, da se plača iz proračunov bogatih, razvite države vztrajajo pri "inovativnih načinih", ki jih še niso določili. Med predlogi je poseben davek na letalske vozovnice ali finančne transakcije.

ZDA in Kitajska se prepirata, Bolivija 'trmari'

Tako imenovana "zelena skupina" šestih držav, med katerimi je tudi Slovenija, je opozorila, da je treba problem podnebnih sprememb bolj povezati tudi s problemom dostopa do pitne vode.

Pogajalci vlade predsednika Baracka Obame so vzeli za talca celotno konferenco zaradi prepira s Kitajsko glede verifikacije prostovoljnih ukrepov za zmanjšanje izpustov. Kitajci nočejo nadzora, Američani pri njem vztrajajo in grozijo z blokado vseh drugih vprašanj. Indija je pri tem popustljiva in tudi napoveduje možnost zavezujočih ciljev omejevanja izpustov v prihodnje.

Če se Kitajci in Američani nehajo prepirati in Bolivija ne bo preveč trmasta, je mogoče doseči dogovor tudi o zaščiti tropskih gozdov, kjer pa spet Brazilija odklanja posebne zaščite za domorodno prebivalstvo. Prav tako se pričakuje potrditev dogovora iz Koebenhavna, da mora svet z zmanjševanjem emisij segrevanje ozračja omejiti na dve stopnji Celzija od predindustrijske dobe.

Ponudb za kompromise je kar precej. Koalicija svetovnih zakonodajalcev, povezanih v skupino Globe, je objavila kompromisni predlog v treh korakih. Kjotski protokol bi podaljšali za obdobje 2013 do 2017, nakar bi ga nadgradili ali oblikovali nek povsem nov sporazum v okvirju Konvencije, ki so jo ratificirale tudi ZDA. Tretji del kompromisa pa so zaveze držav, kot sta Kitajska in Indija in tudi drugih držav v razvoju.

Svetovna banka je v sredo prišla na dan s pobudo za ustanovitev sklada, ki bi nerazvitim državam pomagal pri oblikovanju sistemov trgovanja z izpusti toplogrednih plinov po vzoru EU. EU pri tem že sodeluje s Kitajsko. Avstralija je za sklad obljubila 20 milijonov, Svetovna banka pa upa, da bo sklad kmalu narasel do 100 milijonov dolarjev, kar bi bilo dovolj za začetek.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnyColour
11. 12. 2010 11.50
ljudje božji SPLOH NI POMEMBNO ČE GLOBALNO SEGREVANJE POVZROČA ČLOVEK ALI NARAVA ... desjtvo je da stoji človeštvo na robu velike prelomnice v njegovi zgodovini... jest ti pa nisi normaln, ČE SE ANTARTIKA STALI se bo gladina morja dvignila za več kot 80metrov, 90% velemest ter gospodarstev je na takšnih področjih ... tud več kot polovico slovenije bi bilo pod vodu btw WE ARE DOOMED
klavdijl
11. 12. 2010 11.09
1) jest504 - antarktika v času ne-ledene dobe ni pokrita z ledom (in da preden je kdo pameten - mi živimo v ledeni dobi (ampak ne v odbdobju večje poledenitve znotraj ledene dobe))... 2) toplogredni plini so bili vedno prisotni - in vplivajo na segrevanje ozračja, sicer bi bile na zemlji temperature podobne marsu - problem se pojavi ker se krči pragozd ter povečuje emisija teh plinov... s tem se ozračje hitreje segreva kot bi se sicer.......... posledica so hitrejši prehodi pri toplotnih pojavih, česar pa narava ni vajena...... 3)kar se pa premoga in 'vračanja' co2 tiče - ozračje se segreva zaradi efekta tople grede ... nekako se zadeva tudi regulira - mogoče pa to 'vračanje' pokvari regulacijo?
klavdijl
11. 12. 2010 11.02
razlika je v časovnem okvirju - podnebne spremembe se itak vedno dogajajo - gladina morja se dviga in spušča ter poplavlja ali sporšča določene dele kopnega. Tukaj so še ledene dobe, segrevanje ozračja itd........ fora je v tem, da se sedaj stvari pospešujejo kar pa ni ok
CSI-Morost
11. 12. 2010 10.09
Kar danes kurimo je bila nekoč organska masa, če drži teorija nastanka nafte in premoga. Da je ta organska masa nastala, so morale rasline in živali pretvoriti neskončno količino CO2 iz zraka v organsko maso. Torej s kurjenjem teh fosilnih goriv vračamo CO2 tja, kje rje nekoč že bil. Kaj je pri tem narobe? Kretenska teorija globalnega segrevanja, ki ni nič drugega kot način, kako folku spuliti denar.
jest504
11. 12. 2010 09.23
1. Podnebne spremembe so ampak so NARAVNE in tako je in tako bo pa kaj potem če bodo na Antarktiki rasle limone. 2. Podnebne spremembe so bile že v preteklosti vprašajte kako se je na Antarktiki znašel premog( premog je ostanek pragozda) 3. VLADE MORAJO IMETI VEDNO NEKAJ DA ODVRAČAJO POZORNOST V TRM PRIMERU SO TO GOTOVO DEPEŠE 4. Večji problem je pitna voda in izsekavanje pragozda.
smeh-lol
11. 12. 2010 09.06
Spomnimo se okoljevarstvene akcije v Ljubljani glede trgovinskih vrečk, ki so jih oblikovali v hobotnico in jo postavili na kongresni trg z lovkami po ulicah Ljubljane. Dobra akcija z umetniško žilico, ampak še zdaj tista plastična hobotnica gnije tam, kjer so jo pustili. Če ste jo napravili jo tudi prosim primerno odstranite.
tacamaca
11. 12. 2010 08.29
Tole izginjanje rajskih otočkov je čisto naravna stvar in nima nobene zveze z toplogrednimi plini.Vse jim pride prav,da se gonijo po svetu in se imajo fino .
jann78
11. 12. 2010 08.00
Lažni zakon treba dolgo študirat kako ga zamaskirat da bo bol učinkovit in da se bo na podlagi tega dobro služilo
lolipoly
11. 12. 2010 07.03
Syn prav imas, prav tako je kot si napisal, samo, da nekdo kot naprimer David Suzuky in Al Gore sta s tem postala multi milionarja.
Odpri.oci
11. 12. 2010 01.58
In kaj je slovenskih 11 eko-turistov (teroristov) počelo tam ??? (razen zapravljalo davkoplačevalski denar za "prijateljice noči" ?????)
Uporabnik487511
11. 12. 2010 01.00
Jaz tudi mislim, da ti toplogredni plini vplivajo bolj na kakovost zraka, ki ga dihamo in ne tako na segrevanje. No, ne bom se delal nekaj pametnega ampak za moje pojme je to samo markentinška poteza in nekdo fajn služi na ta račun.
jann78
10. 12. 2010 23.48
Lažni zakon treba dolgo študirat kako ga zamaskirat da bo bol učinkovit in da se bo na podlagi tega dobro služilo
Synchro
10. 12. 2010 23.39
Naj že enkrat priznajo da za globalne spremembe ni in ne more bit kriv človek. In da ne gre samo za globalno segrevanje na Zemlji, ampak za segrevanje še na ostalih planetih v našem ozvezdju, za katero je krivo Sonce. Poleg tega je pa tudi znanstveno dokazano da lahko človek le za 3% neposredno vpliva na dejansko spreminjanje podnebja z takozvanimi toplogrednimi plini. Tako da je ta sestanek samo ena farsa, na kateri hočejo pridobit še več davkov. In to tej "eliti" ne bo in jim ne sme uspet. Res upam da vse skupaj propade.
reider
10. 12. 2010 23.22
ni nam spasa!