Tujina

Uporniki za neformalne pogovore

Abuja, 13. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Uporniki v Darfurju so sporočili, da bodo zaenkrat ostali v Abuji, vendar le na neformalnih pogovorih.

Begunci iz Darfurja - kdaj bodo našli mir? (foto: Reuters)
Begunci iz Darfurja - kdaj bodo našli mir? (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Uporniki so pred tem sporočili, da se mirovni pogovori v Abuji ne bodo nadaljevali, dokler oblasti v Kartumu ne prenehajo z napadi, vladna stran pa je priznala, da je bila udeležena v strelskih obračunih, domnevno zato, da bi omogočila prost prehod humanitarne pomoči.

Kriza v Darfurju je izbruhnila marca 2003, ko sta nearabski uporniški skupini posegli po orožju, da bi si pridobili več moči in premoženja. Sudanska vlada je na to odgovorila s tem, da je podprla arabske milice džandžavid, ki pa so napadale tudi civiliste. Doslej je nasilje v Darfurju po podatkih ZN terjalo več kot 70.000 življenj, okoli 1,5 milijona ljudi je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

Kršitve prekinitve ognja v sudanski pokrajini Darfur so vedno pogostejše in ogrožajo mirovne pogovore, je v nigerijski prestolnici Abuja pred tem sporočila Afriška unija (AU), ki je posredovala v mirovnih pogovorih med sudansko vlado in uporniki v Darfurju.

Na strani upornikov so se pogajanj udeležili predstavniki dveh največjih uporniških skupin v Darfurju, ki sta pogovore zapustili. Dve novejši, mlajši uporniški skupini, v mirovnih pogovorih sicer nista sodelovali.

Afriška unija obsoja obe strani

AU je že v petek zaradi ponovne zaostritve razmer v Darfurju zagrozila, da bo zadevo predala Varnostnemu svetu ZN. V sporočilu za javnost, ki ga je objavila v etiopski prestolnici Adis Abeba, je za novo nasilje obsodila obe sprti strani.