Tujina

Turčija se še ni odločila

Washington, 20. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turčija se še vedno ni odločila glede namestitve ameriških sil v državi. ZDA in Velika Britanija pa pripravljajo novo resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki bi odobrila napad na Irak. Besedilo naj bi predstavili v enem tednu, vendar pa za njen sprejem nimajo zadostne podpore.

Varnostni svet: Po mnenju britanskega veleposlanika obstaja za novo resolucijo "cel jedilnik možnosti"
Varnostni svet: Po mnenju britanskega veleposlanika obstaja za novo resolucijo "cel jedilnik možnosti" FOTO: Reuters

Bela hiša je napovedala, da bo Varnostnemu svetu ZN v kratkem predstavila osnutek nove resolucije, ki bi dovoljevala vojaški poseg v Iraku. Medtem so ZDA ponudile Turčiji visoko odškodnino za sodelovanje med morebitno vojno. Velika Britanija in ZDA sicer oblikujejo vsebino resolucije, medtem ko se bodo morale o natančnem datumu predstavitve resolucije še dogovoriti. Britanski veleposlanik v ZN Jeremy Greenstock je o vsebini resolucije dejal, "da obstaja cel jedilni list možnosti". Zagotovo pa se bo ameriško-britanski predlog nanašal na resolucijo 1441, v kateri je VS ZN Iraku v primeru kršitev zahtev resolucije zagrozil z resnimi posledicami. Busheva administracija je včeraj sporočila, da bodo novo resolucijo o Iraku predstavili v kratkem, vendar se z britanskim premierom Blairom doslej še niso uskladili.

Velika večina držav je na zasedanju VS, ki se je na zahtevo Gibanja neuvrščenih držav začelo v torek zvečer, podprla razorožitev Iraka z mirnimi sredstvi. Le šest držav, med njimi tudi Avstralija in Japonska, se je postavilo na stran Velike Britanije in ZDA, ki zagovarjajo vojaško posredovanje v Iraku.

Turčija se še ni odločila

Turška vlada je nakazala, da bo turški parlament verjetno kmalu sprejel odločitev glede namestitve ameriških sil v Turčiji. Turški zunanji minister Yasar Yakis je namreč izjavil, da bi lahko parlament odločitev sprejel že jutri, če bo seveda turška vlada pred tem z Washingtonom dosegla dogovor glede spornih vprašanj. Privolitev turške vlade za namestitev ameriških sil je odvisna predvsem od dogovora o ameriški finančni pomoči Turčiji kot odškodnini v primeru vojne v Iraku.

Množični protesti proti napadu na Irak Georga Busha niso omajali
Množični protesti proti napadu na Irak Georga Busha niso omajali FOTO: Reuters

ZDA so Turčiji včeraj že ponudile dve možni obliki pomoči v zameno za izgube, ki bi jih turško gospodarstvo utrpelo v primeru vojne proti Iraku. Po zadnjih informacijah iz Bele hiše naj bi državni sekretar Colin Powell v telefonskem pogovoru turškemu premieru Abdulahu Guelu ponudil skupaj šest milijard dolarjev donacij in 20 milijard dolarjev dolgoročnih kreditov.

Yakis na pogajanja z ZDA kljub dosedanjim zastojem gleda z optimizmom in meni, da nepremostljivih ovir ni. Turčija naj bi želela od ameriške vlade predvsem pisno zagotovilo o obljubljeni gospodarski pomoči, saj se z zgolj ustno obljubo po besedah vodje vladajoče turške stranke AKP Recepa Tayyipa Erdogana ne more zadovoljiti. Washington je Ankaro sicer pozval, naj sprejme odločitev še v tem tednu, hkrati pa je zatrdil, da lahko vojaško posredovanje v Iraku poteka tudi brez namestitve ameriških sil v Turčiji.

Inšpektorji zaplombirali več raket

Inšpektorji ZN so ponovno zaplombirali več iraških raket kratkega dometa vrste al samud 2. Po mnenju inšpektorjev ZN spadajo namreč te rakete med nedovoljeno oborožitev, saj ima lahko Irak v skladu z zahtevami ZN le rakete z dometom do 150 kilometrov, medtem ko so testi strokovnjakov za orožje pokazali, da lahko rakete vrste al samud 2 letijo tudi do 183 kilometrov.

S plombiranjem raket in pogonskih naprav se je ukvarjalo pet delovnih skupin. Kot je povedal tiskovni predstavnik Komisije ZN za nadzor, verifikacije in inšpekcije (UNMOVIC) Hiro Ueki, inšpektorji sedaj čakajo na "nadaljnja navodila" iz štaba UNMOVIC v New Yorku, od koder jim bodo sporočili, kaj naj storijo z zaplombiranimi raketami.