Tujina

Rumsfeld: Živi ščit je zločin!

Washington, 20. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je dejal, da je praksa mirovniških akcij 'Živi ščit' zločin proti človečnosti in kršitev vojnega prava, zato je Irak opozoril, naj ne namešča civilistov na vojaške tarče.

Donald Rumsfeld in Richard Myers
Donald Rumsfeld in Richard Myers FOTO: Reuters

"Namestitev živih ščitov ni vojaška strategija, to je umor, kršitev vojnega prava in zločin proti človečnosti, in kot taka bo tudi obravnavana," je na novinarski konferenci v Washingtonu dejal Rumsfeld. Dodal je še, da "bodo tisti, ki sledijo ukazom za uporabo živih ščitov, plačali visoko ceno".

Poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske Richard Myers meni podobno. Kot je dejal, gre pri uporabi civilistov za zaščito potencialnih vojaških ciljev za kršenje vojnega prava, pa čeprav civilisti pri tem sodelujejo prostovoljno. Na omenjeni novinarski konferenci je še dodal, da bi takšno početje ne glede na to, v katerem konfliktu bi bilo uporabljeno, smatrali kot vojni zločin.

Če bi kateri od prostovoljcev v morebitnih napadih umrl ali bil ranjen, bi posameznike, odgovorne za namestitev civilistov kot živega ščita, v skladu z Ženevskimi konvencijami lahko obtožili hudih zločinov, je še dejal Myers.