Tujina

Libija: V bolnišnici se kopičijo trupla civilistov

Tripoli, 27. 08. 2011 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
46

Libijski uporniki bodo razkropljene borce v prestolnici združili pod enotno poveljstvo, da bi pripomogli k učinkovitosti njihovih operacij. Medtem pa prebivalstvo države razkriva grozljive zgodbe o pobojih civilistov.

Vaščani Janzurja, ki je od Tripolija oddaljen 17 kilometrov, pripravljajo hrano za upornike.
Vaščani Janzurja, ki je od Tripolija oddaljen 17 kilometrov, pripravljajo hrano za upornike. FOTO: Reuters
Iz uporniškega podjetja za predelovanje nafte so sporočili, da nobena od petih libijskih rafinerij ne dela. Razlog, da ne obratujejo, je pomanjkanje surove nafte in škoda na infrastrukturi. Uporniki, ki želijo prenoviti uničeno državo, so zdaj odvisni od tuje nafte.

Po noči, zaznamovani z bombnimi eksplozijami in spopadi med uporniki in silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija, so se razmere v Tripoliju danes umirile.

Kljub temu ni nobenega znamenja, da bi se vojna v Libiji hitro končala. Po silovitih spopadih z uporniki v Tripoliju minuli teden so Gadafijeve sile po besedah upornikov izbrale drugačno taktiko. Proti upornikom se zdaj borijo gverilsko, z manjšimi, nepredvidljivimi napadi iz skrivališč. Uporniki pravijo, da bi hiter konec vojne prineslo le ujetje mrtvega ali živega Gadafija, ki naj bi mu bili uporniki na sledi.

Uporniki so dosegli zmago v spopadu z Gadafijevimi privrženci na mejnem prehodu Ras Adždir na meji s Tunizijo. S tem so uporniki znova omogočili dovoz humanitarne pomoči in živeža v Tripoli, kjer primanjkuje predvsem zdravil in goriva. ''Uporniki kontrolirajo območje, a tam ni ne vode ne elektrike,'' je na begu iz tripolijske četrti Abu Salim dejal Abdul Kader. Zaradi vojne ne delujejo osnovne komunalne storitve, smeti pa gnijejo na vročem poletnem soncu.

Gadafijeva vojska je še vedno močna in utrjena na puščavskem jugu države okoli Sabhe, a pozornost upornikov trenutno velja Gadafijevemu rojstnemu mestu Sirte, kjer bi se po prepričanju nekaterih utegnil skriti pri pripadnikih svojega plemena. ''Sirte ostaja baza, iz katere Gadafijeve oborožene sile izvajajo napade na Misrato in Tripoli,'' je povedal predstavnik Nata in dodal, da so njihova letala ustavila kolono 29 vozil, ki je krenila proti Misrati.

Vrnitev političnih zapornikov iz zapora v tripolijski četrti Abu Salim v Bengazi.
Vrnitev političnih zapornikov iz zapora v tripolijski četrti Abu Salim v Bengazi. FOTO: Reuters

Voditelji Nacionalnega prehodnega sveta (NPS) pritiskajo na tuje vlade, da bi te sprostile zamrznjena sredstva Libije, pri čemer so jim v napoto Gadafijevi dolgoletni zavezniki v Afriki, ki NPS ne priznavajo za legalno libijsko vlado. Odpor Afriške unije do priznanja legitimnosti libijskim upornikom utegne upočasniti proces sproščanja zamrznjenih sredstev.

Mahmud Džibril, drugi človek NPS pravi, da ni na voljo veliko časa. Na obisku v Turčiji je dejal, da morajo ''ustanoviti vojsko in močno policijo, da bi lahko zadovoljili potrebe ljudi, za vse to pa potrebujemo kapital in sredstva''. Južnoafriški predsednik Jakob Zuma, glasen Gadafijev zagovornik, je po srečanju Afriške unije v etiopski Adis Abebi dejal, da Afriška unija ne bo priznala NPS vse do takrat, ko bodo v Libiji potekali boji.

Odvetnik Mohamed al Alagi, ki od ustanovitve nacionalnega prehodnega sveta deluje na mestu pravosodnega ministra, je izrazil prepričanje, bodo uporniki kmalu ujeli Gadafija, njegove sinove in pomagače. ''Območje, kjer se nahaja, je obkoljeno,'' je dejal Agavi, ki ni želel povedati, v katerem delu Tripolija naj bi se Gadafi skrival.

Ob nadaljevanju bojev obstajajo močni razlogi za bojazen, da se libijski konflikt razširi čez mejo v oddaljene regije Malija, Nigra, Čada in Mavretanije. Alžirija recimo pravi, da kaos v Libiji in veliko količino tamkajšnjega orožja že izkorišča severnoafriška veja Al Kaide.

Množični poboji in bolnišnica polna trupel

V bližini Tripolija so priče naletele na množično grobišče. V pogorelem skladišču se je namreč zgodil množični poboj, v katerem naj bi umrlo najmanj 150 civilistov, poroča dopisnik Sky news Stuart Ramsay.

Sam je, kot je sporočil, videl najmanj 53 trupel. Okoli deset ujetih je zbežalo in ti so povedali, da se je poboj zgodil 23. in 24. avgusta. Ramsay je poročal tudi, da je videl trupli dveh vojakov, ki sta imela roke zavezane na hrbtu. "Domačini verjamejo, da sta se vojaka uprla, ko so dobili ukaz, naj pobijejo ljudi, ki so bili zaprti v skladišču, zato so ubili tudi njiju," še poroča. Kot so še povedali domačini, so poboj najverjetneje izvedeli podporniki Gadafija.

Eden od britanskih zdravstvenih delavcev pa je povedal, da je v četrtek bolnišnica v Tripoliju sprejela trupla 17 civilistov, ki naj bi jih usmrtile vladne sile.

Civilisti zapuščajo središče Tripolija.
Civilisti zapuščajo središče Tripolija. FOTO: Reuters

Trupla pa polnijo tudi prostore bolnišnice v predmestju Tripolija. Po poročanju BBC naj bi jih bilo na desetine, morda celo stotine. Večinoma so to moški, a tudi nekaj žensk in otrok. "Ležali so na hodnikih, na vozičkih, na različnih oddelkih, na kupu so bili pri vhodu v bolnišnico," je povedal poročevalec za BBC iz Tripolija Wyre Davies. Kot je še povedal, so zdravniki in medicinske sestre, ki sicer delajo v bolnišnici, zbežali v ponedeljek, ko se je v četrti začelo širiti nasilje.

Veliko civilistov in vojakov je bilo ranjenih ali ubitih v spopadih, je še sporočil Davies in dodal, da so mrtve in težko ranjene preprosto pustili v bolnišnici. V štirih dneh intenzivnih spopadov so se trupla kopičila drugo na drugo. Trupla je na koncu poskušalo odstraniti lokalno prebivalstvo, da bi tako vsaj za silo usposobili bolnišnico. A njihov trud ni zalegel, saj je v Tripoliju uničen večji del infrastrukture. Številni tudi za ta pokol krivijo Gadafija in njegove sile. Eden od zdravnikov, ki se je vrnil v bolnišnico, da bi pomagal pri čiščenju, je ob prizorih dejal, da gre za "pravi pokol". "Več kot 200 trupel se je nabralo tukaj in nikogar ni, ki bi prevzel nadzor nad dogajanjem. Kaj lahko storimo? Nujno potrebujemo mednarodno pomoč, da bi preprečili, da se stvari še poslabšajo," je dejal zdravnik Osama Bilil.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
30. 08. 2011 05.49
Jah, sedaj, ko bi prišlo na plano, koliko civilistov je pobil NATO in njegovi plačanci, bi radi to naprtili drugim... SRAMOTA!!!!
DarthVader0
28. 08. 2011 08.48
Zahodni mediji spet govorijo laži. Dva vojaka sta bila zdraven zvezana, ker baje sta se upirala, ja kakšne bedarije. Uporniki imajo čistilno akcijo in tako dajo vedeti vsem, ki podpirajo Gadafija če prav so civilisti se jim slabo piše če jih dobijo. In zakaj že hočejo odstaviti Gadafija? Če so pa sami še hujše barabe in so že več ljudji spoklali, uničili stavbe, premoženja kot pa Gadafi. Pa še to po vojni se bo libija zelo težko pobrala, tako kot irak, avganistan....nebo nikoli mir. Samo to ni namen USA&Co, da bi tam bil mir in vse ok, glavno, da dobijo nafto in druga bogastva, Libijski narod pa bo trpel.
Sputnik
28. 08. 2011 08.04
tako zelo se je amerika odrekala temu da bo na čelu vojne zdaj pa so spet šefi na bojišču. rečeno je bilo da bo vojna trajala 2 tedna... nekam dolgo se vleče teh 14 dni. zdaj ko jim bo orkan sesul nekaj 100 hiš se ne bodo nisi obremenjevali medtem ko bi lahko vojska pomagala ljudem doma namesto pobijala nedolžne ljudi. upam da se bodo ameriški politiki kdaj znašli na sodišču tako kot hočejo to za vse ki jim niso po volji. dol z ameriko!!!
skodelica kave
28. 08. 2011 07.58
uporniki so vsi po vrsti teroristi in barabe
ex-komunista
28. 08. 2011 06.42
dajte no. 'uporniki' so pred vrati, vojaki pa si bodo mazali roke s krvjo civilistov. To so zagrešili najverjetneje ravno uporniki. Saj sta zraven dva vojaka! katera sprevržena logika lahko pove, da so vojaki klali svoje soborce? In NATO teroristi ter njihovi podrepniki (znani kot uporniki) ne bodo nikoli ujeli Gadafija živega. On je stara šola, prej si bo pognal metek v čelo oz. s puško pri prsih, kot pa da bi odložil orožje pred teroristi in okupatorji!
anzeee93
28. 08. 2011 01.24
stop kolonizaciji libije!
hellbastard
27. 08. 2011 23.32
nato terorist ni druzga za rect pa komi čakam da se jim bo use vrnlo
amaianur
27. 08. 2011 22.57
se ena drzava kater so unicili americani in podobni
proofreader
27. 08. 2011 22.43
Iz bogate Libije so naredili novo prejemnico mednarodnih drobtinic.
proofreader
27. 08. 2011 22.24
Trupla so lahko tudi posledica NATO napadov.
KlubPravilnoPretepenihŽena
27. 08. 2011 22.08
Vse te revolucije ki so se zgodile v Tunisu Egiptu...je očitno da je bil cilj Gadafi, saj je on poleg Irana resno uvajal novo monetarno politiko islamskega dinarja in kreditov brez obresti in to bi za zahodne valute pomenilo kolaps sistema, saj je Gadafi imel kompletno Afriško tržišće in dober del Kitajske z nafto in še gradnja 3900 km cevovoda z vodo iz Akviterjata na jugu Libije ki je bila v drugi fazi in po mnenju strokovnjakov voda bogata z minerali saj se nahaja globoko pod zemljo in lahko traja 4000 let in filtracija ni potrebna saj je že naravno filtrirana v globinah skalovja ki se ne bo uporabljala v industrijske namene po domače povedano kot da bi Donat MG uporabljali za odplakovanje, posledično je tukaj še živilska industrija in neodvisnost od mediteranskega sadja u bistvu je Gadafi ustvarjal pravo prosperitetno socijalno državo v kateri bi živeli vsi kot kralji a pri upornikih je že slišati da išćejo sredstva v tujini haha kaj so si naredili tega jim Gadafi ne bo oprostil, ker Gadafi je bil v poslanstvu Afriškega naroda in hotel je izkoreniniti suženjstvo a izdali so ga njegovi in plaćali bodo za to.
Marko Varga
27. 08. 2011 21.29
skoraj vsem zahodnih firmam se je izekel rok za posle v Libiji,Gadafi je našel nove firme iz Kitajske in Rusije,kar ge je stalo vladavine,zahodne kapitalistične firme so takoj poslale svojega policaja Nato,da uniči vse in pripelje nove ljudi na vrh države,vse jim bodo porušili in nato ukradli revolucijo,reveži mislijo,da se borijo za svoj boljši jutri in na koncu,ko jim izstavijo račun bodo samo dol sedli in ostali še naprej hlapci,Nato okupatorji bodo prišli do najbolj čiste nafte na svetu brez padlega človeka v svojih vrstah,pobasali bodo tudi ogromno bogastvo Gadafija po svetu,potem pa iz tega istega denarja posojali novi vladi v Libiji za izgradnjo porušene države....
mes
27. 08. 2011 21.17
Zahodnjaška propaganda vedno po istem kopitu,pa gdo še vam sploh verjame,lažnjivci. Vsega slabega na tem našem planetu so krivi drugi samo vi nič.
tatranm
27. 08. 2011 19.06
dobri zdravniki..
povemvsem
27. 08. 2011 19.05
"Uporniki" so zato v civilnih oblekah,da v primeru smrti jih mediji štejejo med civiliste.Že videno tudi v Srebrenici!
povemvsem
27. 08. 2011 18.53
Internetne stran "istinaolibiji" je že 6 dan v blokadi!Tam je med drugim namreč že pred časom pisalo,da "uporniki" (al -kaida),počne točno to kar je opisano tu zgorja v članku,z vsakim kateri se jim nočejo pridružiti!
Zrkizz
27. 08. 2011 17.49
Tako to je, Gadafi je svoje vojake zvezal, dal nekaj civilistov zraven in jih pobil. Res zanimiva logika in vsi mediji porocajo o najverjetnejsem poboju Gadafijevih sil. Skoraj tako prepricljivi so ali se bolj, kot da je imel Sadam orozje za mnozicno unicevanje. Samo nasli ga niso nikdar. Najverjetneje so ga odpeljali Libijci ???
guslarjovo
27. 08. 2011 17.03
Natovi plačenci pomagajo (takoimenovanim) upornikom da naredijo novo kolonijo.
korintos1
27. 08. 2011 15.45
Grim_reaper Samo poglej koliko so naši severni sosedje za časa Franca in Trezike skupaj napraskali. Pa v dveh svetovnih vojnah pridno kradli in domov vozili. Res marljiv narod.
korintos1
27. 08. 2011 15.33
Ca6e Še danes se v enih križarskih državah pozna naropano bogatstvo.