Tujina

Tadž Mahal na dražbi. Bo vlada z oddajanjem spomenikov pogubila kulturno dediščino?

New Delhi, 30. 04. 2018 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Indijska vlada je sprejela odločitev, da bo za milijonske zneske največje kulturne spomenike in znamenitosti v državi dala v najem bogatim ponudnikom. S sporno potezo pa si je že prislužila srd aktivistov, ki oblasti obtožujejo privatizacije indijske kulturne dediščine in zgodovinske zapuščine.

Poleg največjega zaklada, kultnega Tadž Mahala, bo indijska vlada dala v najem še nekaj deset spomenikov izjemnega nacionalnega pomena.
Poleg največjega zaklada, kultnega Tadž Mahala, bo indijska vlada dala v najem še nekaj deset spomenikov izjemnega nacionalnega pomena. FOTO: Thinkstock

V projektu posvojitve kulturne dediščine bodo zasebniki v Indiji lahko najeli 95 zgodovinsko pomembnih krajev in spomenikov, med njimi tudi sloviti Tadž Mahal, poroča The Guardian.

Indijsko ministrstvo za turizem je v soboto naznanilo, da je z družbo Dalmia Bharat že sklenilo petletno pogodbo v vrednosti 250 milijonov rupij (dobre tri milijone evrov) za graciozno Rdečo trdnjavo iz 17. stoletja v New Delhiju in še eno utrdbo v južni regiji Andra Pradeš. Rdeča trdnjava, ki jo je dal leta 1639 zgraditi šah Jahan, je znana zgradba izjemnega nacionalnega pomena, saj predsednik vlade v njej vsako leto nagovori Indijce ob dnevu neodvisnosti.

Vlado premierja Narendre Modija so prav zato opozicijski politiki obsodili, da prek dražbe razprodaja državne dragulje, in jo pozvali, naj za vzdrževanje raje nameni več proračunskih rupij. "To je žalosten in temačen dan v naši zgodovini," je tvitnil predstavnik Zahodne Bengalije in glasen Modijev kritik Mamata Banerdže. A premier svojo potezo zagovarja s tem, da bodo najemniki po pogodbi skrbeli le za razvoj in poslovanje objekta ter vzdrževanje površin v okolici trdnjave.

K poslovanju pa spada praktično vse, od reklamiranja do pobiranja zlatnikov. Podjetja bodo namreč lahko, sicer pod nadzorom vlade, spomenik tudi oglaševala, določala cene vstopnic in z njihovo prodajo posledično zaslužila. Pri tem so vladni funkcionarji izpostavili, da najemniki ne bodo imeli pretirane koristi od dobička, ampak bodo zavezani, da z vsemi prihodki prispevajo k izboljšanju stanja spomenikov.

Rdeča trdnjava je že dobila najemnika.
Rdeča trdnjava je že dobila najemnika. FOTO: Thinkstock

Kritiki na nogah: To je začetek privatizacije narodnih draguljev

A kritiki opozarjajo, da ni jasno, kako bo vlada poslovanje in denarni tok nadzirala. Prepričani so, da je avkcija, prek katere dražijo spomenike, začetek privatizacije državnega premoženja. Podjetja, ki bodo vodila kulturne spomenike, pa bodo prevzela tudi vodstvo po zgodovinski zapuščini. S tem pa se ne strinjajo zgodovinarji, ki menijo, da so indijski narodni dragulji preveč pomembni za tako ravnanje. Prav tako se sprašujejo, katere zgodovinske vire bodo obiskovalcem podajali na ogledih.

Številni spomeniki na seznamu so namreč iz obdobja muslimanskih vladarjev, njihov zgodovinski pomen pa je že bil vir polemik za nekatere desničarske hindujske nacionaliste, vključno z vladajočo Modijevo stranko Bharatiya Janata (BJP). Trdili so namreč, da so Tadž Mahal zgradili na temeljih hindujskega templja, zato mnoge skrbi, kakšno zgodbo bodo v bodoče prodajali na vodstvu po največjem spomeniku islamske arhitekture.
Bitka za preostale indijske bisere se še nadaljuje, med njimi sta najbolj vroča roba seveda kultni Tadž Mahal, za katerega se borita dva tekmeca, in delhijska trdnjava iz 12. stoletja Kutab Minar, ki je prav tako pod Unescovo zaščito.

Indija ima sicer blizu 3700 monumentalnih spomenikov, 31 jih je pod mednarodno zaščito Unesca.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Morana7
30. 04. 2018 12.43
+6
Za reven folk naj poskrbi svet, država Indija bo pa vlagala v državne dragulje beri stavbe??? A ti zidovi občutijo pomanjkanje in lakoto, so ti zidovi kot otroci poročeni in posiljeni? Ima indiujska družba res maneverski prostor, da se ukvarja s stavbami namesto z nepregledno množico lačnioh in revnih???
appollyon
30. 04. 2018 11.25
+7
Haha dejte novinarji se enkrat prebrat kaj pisete. To ni indijska kultura ampak perzijska oz islamska, ko so okupirali in pobijali po indiji. Oni želijo islamsko kulturo ločiti od indijske, mi pa jim gradimo kulturne spomenike. Kdo uničuje sedaj svojo lastno kulturo, Mi ali indijci?!?
jg57
01. 05. 2018 13.29
Taj Mahal je islamski kulturni spomenik, gradili so ga pa mojstri iz Perzije, stoji pa v Indiji zato je to del indijske kulture. Indijci imajo to smolo, da so sami zelo nerodni in ne znajo narediti zelo lepih stvari. Zato so že v preteklosti najemali mojstre iz tujine. Tudi danes ni bistveno drugače. V zadnjem desetletju so zgradili nova letališča, gradila so jih nemška podjetja. Res lepa letališča pa sami niti vzdrževati ne znajo. Podobno je tudi s kulturno dediščino kolikor jo je še ostalo. Zato je res najboljše, da jo prodajo podjetjem, mi bodo skrbela za to, da ne bo šlo vse v maloro.
samuray1
01. 05. 2018 17.35
kaj ne poveš...kaj takega in vsemogoča nemška podjetja prepolna yugoslovanskih,poljskih,čeških in...delavcev. malo se pozanimaj o letališču v berlinu katerega gradijo že 30 let pa je še zmeraj za nič. Samo da je nemško!!!
Ramzess
30. 04. 2018 10.48
+5
Namen najema pa je ... to sploh ni jasno.
Ramzess
30. 04. 2018 10.47
+0
Dražba je navadno namenjena prodaji (z višanjem cene), ne najemu, kdo da več za najem, nekako ne gre skupaj.
Ramzess
30. 04. 2018 10.46
-8
Ko bodo razglasili eno svetovno vero in razveljavili ostale, vse povezano z starimi ne bo več pomembno.
appollyon
30. 04. 2018 11.26
+13
In katera bo to po tvoje?!' Islam kar pozabi, kmalu ga ne bo več če se bodo tako pobijal. Konec koncev pa muslimanov nihče nikjer ne mara.