Tujina

'Slovenija ne izvaja pritiska'

Ljubljana/Zagreb, 15. 01. 2008 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janša se je odzval na Mesićevo izjavo, češ da Slovenija grozi Hrvaški. "Kdor se drži dogovora, ne grozi," pravi.

"Nikoli se še ni zgodilo, da bi grozil tisti, ki se drži dogovora," je v odzivu na ponedeljkovo izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da gre Slovenija proti Hrvaški vedno z grožnjami, na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal premier Janez Janša. Izjavi se sicer nanašata na uveljavitev hrvaške ERC v Jadranu.

Slovenija glede ERC, po besedah premiera Janše, ni spremenila stališča
Slovenija glede ERC, po besedah premiera Janše, ni spremenila stališča FOTO: POP TV

Slovenija glede ERC, ki jo je Hrvaška s 1. januarjem uveljavila tudi za članice EU, po besedah premiera Janše ni spremenila stališča. Dogovor, ki je bil soglasno dosežen leta 2004, je za Slovenijo dober. "Mi nismo predlagali spremembe, kakršna koli enostranska kršitev ali razveljavitev teh zavez za nas ne pride v poštev," je poudaril.

Slovenski premier je še poudaril, da Slovenija ostaja pri dogovorjenem. Če pa bo tisti, ki misli, da nekaj ni v redu, ponudil rešitev, ki bo za vse strani enako sprejemljiva, je od dogovora možno odstopiti. Kot je dodal, to stališče Slovenije ni novo in je znano že dolgo časa, Slovenija pa z njim ne izvaja nikakršnega pritiska na Hrvaško.

Slovenija sicer ne pristaja na reduciranje vprašanja ERC na dvostranski odnos med Slovenijo in Hrvaško, je še poudaril Janša in ponovil, da gre za vprašanje evropske perspektive Hrvaške ter vprašanje spoštovanja danih zavez in doseženih dogovorov. Obenem je izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška sedaj po potrditvi nove vlade to vprašanje začela nemudoma reševati.

Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum

Na novinarsko vprašanje, kako Slovenija ocenjuje možnosti za podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Srbijo na zasedanju zunanjih ministrov EU 28. januarja, je premier izpostavil, da se Slovenija teh vprašanj loteva na osnovi zaključkov, ki jih je decembra lani sprejel Evropski svet, ter išče rešitev, ki bo "dolgoročno stabilizirala regijo Zahodnega Balkana in pri tem, ko se bo uveljavljala, omogočila enotno stališče EU".

"Nimamo več iluzij, da je v zvezi s tem mogoče doseči mednarodno soglasje, ne vidimo pa razlogov, da bi bila tudi EU glede tega razdeljena, zato ker so razdeljeni drugi,"
je poudaril premier Janša.

Na zunanjem ministrstvu so zapisali, da se bo Slovenija pripravljena pogovarjati, ko bo Hrvaška razveljavila ERC za članice EU.
Na zunanjem ministrstvu so zapisali, da se bo Slovenija pripravljena pogovarjati, ko bo Hrvaška razveljavila ERC za članice EU. FOTO: Dare Čekeliš

"V kolikor se bo ocenilo, da bi tudi podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma s Srbijo prispeval v tej smeri, bo to še en dodaten argument več, da bo Slovenija takšno rešitev zagovarjala," je še dejal premier. Obenem pa je izpostavil, da je to 'samo posreden argument', kajti vsaka država, ki želi v EU oz. se odloča, ali želi v čakalnico ali ne, mora najprej izpolniti konkretne pogoje.

ERC: Kdo grozi komu?

"Slovenija je pripravljena na pogovore med Evropsko komisijo, Italijo, Slovenijo in Hrvaško, takoj ko bo Hrvaška izpolnila dogovor iz Bruslja iz leta 2004 in razveljavila zaščitno ekološko-ribolovne cono (ERC) za članice EU," so v pojasnilu na ponedeljkove izjave hrvaškega predsednika Stipeta Mesića za hrvaški radio zapisali na MZZ.

Slovenija grozi Hrvaški ali Hrvaška Sloveniji?

Mesić je menil, da bi morala Hrvaška pogovore s Slovenijo, Italijo in morda tudi z Evropsko komisijo končati pred uveljavitvijo ERC v Jadranu. Dodal je, da bo morala te pogovore zdaj opraviti nova hrvaška vlada in se potem odločiti glede ERC. Hrvaški predsednik pa je ob tem tudi menil, "Ni dobro, da slovenska stran proti Hrvaški vedno nastopa z grožnjami. Hrvaška nikoli ni grozila prijateljski Sloveniji", temveč je imela vedno dobre namene, kakršne pričakuje tako od slovenskega predsednika kot tudi od slovenske vlade. "Pričakujemo, da bo Slovenija omirila grožnje na najmanjšo možno raven in da bo začela pogovore o vseh odprtih vprašanjih, tudi o delovanju ERC," je dejal Mesić.

Na MZZ so Mesićev poziv k dialogu pozdravili, vendar ob tem poudarili, da hrvaški predsednik opozorila najvišjih predstavnikov Evropske unije, med drugim tudi Slovenije, označuje kot grožnje. "Ne gre za grožnje, ampak za večkrat ponovljena in utemeljena opozorila hrvaškim oblastem, naj razveljavijo zaščitno ekološko in ribolovno cono za članice EU," so zapisali. Dodali pa so, da so "dejanske grožnje prišle s hrvaške strani, ko je ta napovedala cono in po svoje začrtala mejo med Hrvaško in Slovenijo. Hrvaška stran je svoje grožnje zaostrila in celo uresničila, ko je - brez dogovora, proti veljavnim sporazumom in proti sklepom EU - cono s 1. januarjem 2008 uveljavila, kot sredstvo uveljavljanja pa predvidela vojaške ladje." Kot so še zapisali na zunanjem ministrstvu, so evropske ustanove ves čas opozarjale Hrvaško, naj spoštuje bruseljski sporazum, ki je bil podpisan junija 2004.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
15. 01. 2008 22.15
Sam sicer menim, da bi morali celoten ribolov za par let prepovedati, da si Jadran opomore, sicer ERC cez par let tako ne bo vec varoval nicesar. Ampak seveda politiki tako dalec ne vidijo in se vsi gredo samo igrice in machoizem pred volilci, da pokazejo, kaj znajo, v bistvu jim je pa povsem vseeno za posledice, samo da pametni in sposobni izgledajo... In to gre za vse
borec 1
15. 01. 2008 19.07
Zelo dvomim ,da lahko še potegnemo krajše kot je sedaj. Hr si lasti že vse Slo meje in ignorira vse poskuse Slovenije. To bi mi morali že naredit veliko prej in , da pri vsakem incidentu klečeplazimo in jokamo po celi Eu.
Uporabnik113189
15. 01. 2008 18.37
bnam2707 16:19, sem popolnoma istih misli. Bojim se da bomo pri tem dogodku hkrati kratko potegnili tudi mi.
megla007
15. 01. 2008 17.20
A ni luštn, k začne čivava grozit dogi? =) "theta | 15.01.2008 | 16:09 Mhm ta ERC je že smešno no... Sicer pa, a ni skupni slovenski in hrvaški interes ta cona, da se malo omeji pretiran ribolov italijanov?..." Če Italijani vseskozi lovijo po HRVAŠKIH TERITORIJALNIH VODAH, bi lahko hrvati lovil italijanske vode že pred 15imi leti. Ne pa, da se podijo za slovenskimi ribiškimi ladjami po mednarodnih vodah! za katere mislijo, da so hrvaške teritorialne. Tukaj je eno samo preseravanja glede Hrvaške do Jadrana, da bi lahko sami nalovili čimveč rib. ZA SVOJE POTREBE in za to, da bi lahko je+al Slovenijo glede dostopa do mednarodnih voda.
bnam 2707
15. 01. 2008 16.19
Italija za enkrat molči,vendar pa bo čas pokazal zakaj!Njihova diplomacija dela za 50 let v naprej in je gotovo ena najboljših v svetovnem smislu.Italijanski največji poraz v diplomaciji je Osimski sporazum,ki ga nikakor še niso preboleli.Pustimo času čas pa bomo videli,kako bodo oni ukrepali.Bo hrvaška tudi do njih uporabila aroganco in posmeh!Dvomim.
bnam 2707
15. 01. 2008 16.11
To ni nobena grožnja,ampak zahteva za izpolnitev dogovorjenega!In prav je tako.Ne prijatelji ampak sosedje,ki se bi morali medsebojno spoštovati,ne pa da zasedajo ozemlje,ki ni njihovo.Ko bo ta motnja odpravljena,bo možnost tudi prijateljstvo.Poteza,ki jo je naredila slovenska in EU diplomacija ni najvišja ampak še zdaleč premila.Torej ni kaj omiliti.Tudi južni sosedje zastopajo politiko izvršenih dejstev in nespoštovanja dogovorov!Taka politika pa je v državah evropske unije žal nesprejemljiva!
theta
15. 01. 2008 16.09
Mhm ta ERC je že smešno no... Sicer pa, a ni skupni slovenski in hrvaški interes ta cona, da se malo omeji pretiran ribolov italijanov? Rajš se hrvati pa slovenci kregamo, italijani pa dobr pridejo skoz...
bnam 2707
15. 01. 2008 15.58
Ni se kaj pogovarjat,najprej izpolniti dogovorjrno vključno dogovore z Slovenijo,potem pa se pogovarjat!!!!UZ/daj se pa čudijo?! Vendar je Slovenijo to potezo naredila 16 let prepozno! Pa vendar....Hrvaška bi vsaj izgleda tako diktirala EU in postavljala pogoje.....ta je pa res dobra.Končno bodo tudi v ostali Evropi spoznali,kakšna je ta južna balkanska država! Vedno s figami v žepu.polna samopašnosti in arogance.Prej,ko bodo to v EU spoznali bolje bo. Lahko bodo mejili na Italijo nekje v prihodnosti,vendar bo to prav gotovo rapalska meja.Pa bodo spet burgeri v Dravski banovini!
inexslo@hotmail.com
15. 01. 2008 15.36
kaj si kaj dimsi misli, ko bere komentarje tu gor, aja jih ne, ker mu hrvati ne pustijoo dimsi ni buteljn, je pa zihr za vsem tem zadaj nek *VELIKI PLAN*
pravicen
15. 01. 2008 15.08
Zdaj pa sem čisto v ŠOKU !! Rupel se je CELO postavil v bran Slovenije ?? Pa saj ne morem verjet ?!?! Kaj je mogoče 1.april LOL
Samo.Jst
15. 01. 2008 14.06
grožnje...grožnje?! končno, skoraj po dveh DESETletjih so naši politiki začeli vsaj malo skrbet za lastno državo! Kašni prijatelji, še malo pa bi Hrvatarji mejili na italijo...no, slednje niti še ni rečeno da ne bodo... jaooo, groza res!!
inexslo@hotmail.com
15. 01. 2008 13.30
tile hrvati nas bodo na koncu poj***, da bomo verjeli, da mi krademo zemljo in bodo na koncu slovenci navijali za erc
karol290@siol.net
15. 01. 2008 13.23
Hrvatom še sedaj ni jasno ali se pa delajo bedake, da kar se podpiše tega se je trebe strogo držati, ini mislijo, da z EU lahko tako delajo kot z Slovenijo, pa mislim, da so se zmotili, zato bi jih morala EU močno kaznovati.
doki007@email.si
15. 01. 2008 13.17
kaka prijateljska država ,.....pa kdo je lahko prijatelj tem hrvatom ,....!!!!????
neznan13@gmail.com
15. 01. 2008 13.02
mogoče se bojo celo zamislili... MZZ je lepo odgovoril, kdo v resnici komu grozi. pa tudi če bi grozili se ni tukaj nič za čudit. še zdaleč nismo v prijateljskih odnosih, še huje, te odnosi postajajo taki kot na balkanu. mal so ljubosumni, ker smo v kratkem času dosegli to, kar oni ne bojo še vsaj 10 let.
preprostež
15. 01. 2008 12.56
Kjer se dva prepirata, tretji dobiček ima. Kdor se krega, nič ne pridobi. Treba je vzpostaviti resen dialog.