Tujina

Rešimo Darfur

London, 17. 09. 2006 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob Dnevu za Darfur so ljudje po vsem svetu pokazali svojo podporo prebivalcem te sudanske pokrajine.

Evropska unija zaradi vedno bolj zaskrbljujočih razmer v Darfurju krepi pritisk na Sudan. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je tako napovedal, da bo afriško državo v kratkem obiskal.

Vrsta nevladnih organizacij, med njimi Amnesty International, Human Rights Watch, Save Darfur in Aegis, je priredila Dan za Darfur. Ljudje po vsem svetu so pokazali svojo podporo prebivalcem te zahodne sudanske pokrajine in pritisnili na vlade, naj pomagajo pri zaščiti civilnega prebivalstva, je zapisano na spletni strani kampanje. Nošenje modre kape so danes simbolizirale potrebo po tem, da mirovne sile ZN zaščitijo prebivalce tega dela Sudana.

Med protestniki v Londonu je bil tudi slovenski borec za mir Tomo Križnar, ki je dejal, da bi se morali v reševanje krize v Darfurju in preprečevanje genocida zares vključiti tudi svetovni voditelji. Pri tem je Križnar svetovne vlade še pozval, naj zaustavijo sudansko garnituro, ki že 19 let iztreblja afriški živež Sudana.

Dečka iz Darfurja
Dečka iz Darfurja FOTO: Reuters

Podporo Dnevu za Darfur so med drugim izrazili britanski premier Tony Blair, južnoafriški nadškof Desmond Tutu, nadškof Canterburryja Rowan Williams, šejk Ibrahim Mogra in glavni britanski rabin Jonathan Sacks.

Blair je v soboto objavljeni izjavi med drugim pozval k mednarodnem pritisku na sudansko vlado in darfurske upornike, naj takoj prenehajo s spopadi. "Maja smo upali, da bo mirovni sporazum za Darfur, ki sta ga podpisali sudanska vlada in ena od uporniških skupin, pripeljal mir v Darfur. Uporniki, ki sporazuma niso podpisali takrat, ga morajo sedaj, vlada pa mora prenehati z vojaškim delovanjem," je dejal Blair in sudansko vlado posvaril, naj se pripravi na mednarodno izolacijo, če ne bo odgovorila na diplomatske pritiske za ustavitev "pokola". Vlado je Blair tudi obsodil, ker ne sprejme mirovne misije Združenih narodov za Darfur in ji očital, da je odgovorna za kršitve sporazuma o premirju.

SLM za namestitev mirovnih sil ZN v Darfurju

Brez strehe nad glavo je dva milijona prebivalcev
Brez strehe nad glavo je dva milijona prebivalcev FOTO: Reuters
Nekdanje uporniško gibanje v sudanski pokrajini Darfur, Sudansko osvobodilno gibanje (SLM), ki po podpisu mirovnega sporazuma sodeluje v vladi narodne enotnosti v Kartumu, je vlado pozvalo, naj pristane na namestitev mirovnih sil ZN v Darfurju. ZN želijo prevzeti neučinkovito misijo Afriške unije v Darfurju, vendar sudanska vlada temu nasprotuje.

SLM je v izjavi po tridnevnem srečanju na jugu države sporočil, da pristaja na namestitev misije ZN v Darfurju, svoje stališče pa pojasnil z besedami, da se mora Sudan "izogniti soočenju z mednarodno skupnostjo", so danes poročali sudanski mediji. Po odločitvi SLM sudanski predsednik Omar al Bašir postaja vse bolj osamljen v svojem zavračanju sil ZN. Po mnenju analitikov bo nestrinjanje med SLM in predsednikom povzročilo krizo v vladi.

Razmere v Darfurju

Položaj se v Darfurju nenehno slabša in v državljanski vojni je bilo od leta 2003 ubitih 200.000 ljudi, približno dva milijona jih je ostalo brez domov, preživetje kar treh milijonov prebivalcev pa je odvisno od mednarodne pomoči. Sudanska vlada je medtem sprožila novo ofenzivo proti upornikom. V zadnjih dveh mesecih je bilo v Darfurju ubitih tudi 12 humanitarnih delavcev.
EU je velika donatorka človekoljubne pomoči za Darfur in je pokrajini zagotovila za 340 milijonov evrov hrane in druge opreme, z 242 milijoni pa je podprla aktualno misijo Afriške unije v državi.

VS ZN je avgusta izglasoval resolucijo o napotitvi 17.000 modrih čelad v Darfur, ki bi nadomestile misijo Afriške unije, vendar sudanska vlada to zavrača in grozi z oboroženim odporom. Generalni sekretar ZN Kofi Anan pa je dejal, da je odgovornost na državah članicah ZN, ki morajo pokazati politično voljo in pritisniti na vlado v Kartumu. Nekaj vplivnih držav naj bi obljubilo, da bodo to storile.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miro_simonic@yahoo.com
18. 09. 2006 01.20
Če bi tam bilo toliko nafte kot v Iraku , bi Bush že bi tam!